«Γκάζι θέλει να πατήσει» την τρέχουσα χρονιά η Γερμανία προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες για μεγαλύτερη εισχώρηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά της έως το τέλος της δεκαετίας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, η Γερμανία έχει θέσει στόχο να ανανεώσει την αγορά ενέργειας το συνολικό μέγεθος της οποία ανέρχεται σε 550 τεραβατώρες (TWh) τον χρόνο, καθώς η ζήτηση αυξάνεται την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για το κλίμα.

Ολλανδία: Κατηγορεί τη Ρωσία για χαρτογράφηση των αιολικών της πάρκων

«Θα κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της απαραίτητης δουλειάς το 2023», δήλωσε κατά τη διάρκεια διαβούλευσης για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος του Βερολίνου είναι να παράγει το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο έως το 2030, στόχος που έχει καταστεί ιδιαίτερα σημαντικός μετά τη μείωση των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων πέρυσι.

Για να υποστηρίξει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια καθώς ο ηλεκτρισμός παραγόμενος από πυρηνική ενέργεια ή από την καύση άνθρακα καταργείται σταδιακά, η κυβέρνηση θα προετοιμάσει διαγωνισμούς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό.

Η στρατηγική για τους διαγωνισμούς θα είναι έτοιμη στο τρέχον τρίμηνο όπως αποκάλυψε, τονίζοντας ότι αργότερα το αέριο θα αντικατασταθεί με εναλλακτικές λύσεις, όπως το υδρογόνο παραγόμενο με καθαρή ενέργεια μέσω της ηλεκτρόλυσης. Μια περαιτέρω πρόκληση θα είναι η ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης ενέργειας από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις αντλίες θερμότητας.

Το σχέδιο της Γερμανίας θα μπορούσε να την διαφοροποιήσει από κάποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πιο σταθερές πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον Χάμπεκ.

«Η δημιουργία ενός εναλλακτικού βασικού δικτύου θα είναι μια συγκεκριμένη πρόκληση. Κατά κάποιο τρόπο, θα είναι σαν να μαθαίνεις σε έναν ελέφαντα πώς να χορεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά τους εκπρόσωποι του κλάδου ανέφερε ότι η Γερμανία πρέπει να έχει ρεαλιστικούς στόχους και θα μπορούσε να αποκομίσει από αλλού εμπειρίες.

Η Βρετανία εισήγαγε τη λεγόμενη αγορά χωρητικότητας το 2014 για να προσελκύσει τους επενδυτές στις ΑΠΕ και να μειώσει απότομα την ένταση του άνθρακα, δήλωσε ο Σάμουελ Αλτ Alt της Siemens Energy.

«Ας δούμε τι λειτούργησε αλλού για να μην χάσουμε χρόνο», τόνισε ο Αλτ.

Ο Ντάνιελ Χέλντερ, εκπρόσωπος της εταιρείας ανάπτυξης ΑΠΕ Baywa re, είπε ότι τα κίνητρα για έκπτωση στη φορολόγηση που προτάθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση για ΑΠΕ είναι «μια πολύ, πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική κρίση: Η ευρωπαϊκή εμπορία άνθρακα πιάνει λιγότερο από το 25% των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών
Green |

Πώς το σύστημα δικαιωμάτων άνθρακα πλήττει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που απαλλάσσονται από τέλη και τα δωρεάν δικαιώματα που δίνονται στους αερομεταφορείς, μεγάλο μέρος των πτήσεων δεν καλύπτεται από το σύστημα