Είναι γνωστό ότι η Apple εδώ και αρκετά χρόνια πειραματίζεται με την ιδέα να φέρει μία μέθοδο παρακολούθησης της γλυκόζης στο αίμα μέσω του έξυπνου ρολογιού της, του Apple Watch.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιτύχει τον στόχο της. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα, η τεχνική χωρίς το κλασσικό «τσίμπημα» στο δάχτυλο βρίσκεται πλέον στο «στάδιο απόδειξης της ιδέας» ενώ μόλις η τεχνική γίνει πιο συμπαγής θα μπορέσει να γίνει και εμπορικά διαθέσιμη.

Παρουσιάζει τον Ιούνιο την μάσκα mixed reality η Apple

Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογία λέιζερ για να μετρήσει την συγκέντρωση γλυκόζης κάτω από το δέρμα του χρήστη. Στα αρχικά στάδια των δοκιμών η συσκευή μέτρησης ήταν εξαιρετικά μεγάλη, αλλά φέρεται να έχει εξελιχθεί σε σημείο ώστε σύντομα να είναι έτοιμο ένα «φορετό» πρωτότυπο σε μέγεθος αντίστοιχο ενός iPhone.

Σύμφωνα με πηγές εντός της εταιρείας το σύστημα που αναπτύσσεται πέρα από την βοήθεια που θα παρέχει στους ασθενείς με διαβήτη ώστε να παρακολουθούν την κατάστασή τους, θα αποτελέσει και ένα εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης για τους ανθρώπους που χαρακτηρίζονται προ-διαβητικοί.

Η Apple δεν σχολίασε επίσημα το δημοσίευμα.

Πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2010

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ξεκίνησε το 2010, όταν ο ήδη ασθενής Στιβ Τζομπς είχε προχωρήσει την εξαγορά από την Apple της RareLight, μίας νεοφυούς επιχείρησης που ειδικευόταν στην παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος.

Η Apple διατηρεί ως επτασφράγιστο μυστικό την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, λειτουργώντας μέσω μίας ξεχωριστής εταιρείας, της Avolonte Health, η οποία υπάγεται στο μέχρι σήμερα αφανές Exploratory Design Group (XDG).

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Bloomberg, οποιοδήποτε προϊόν – που θα μπορεί να κυκλοφορήσει μαζικά – είναι ακόμα αρκετά χρόνια μακριά.

Τεχνολογία και κλάδος υγείας

Άλλωστε ο κλάδος της τεχνολογίας έχει μάλλον παράδοση σε μεγαλεπήβολα σχέδια που τελικά απλά σταματάνε. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Alphabet (μητρική της Google) η οποία μέσω της θυγατρικής Verily επιχειρούσε να δημιουργήσει έναν φακό επαφής που μετρούσε τα επίπεδα γλυκόζης, όχι στο αίμα, αλλά στα δάκρυα του ατόμου που θα τον φορούσε. Το σχέδιο τερματίστηκε οριστικά το 2018.

Όσο μεγάλη και αν είναι μια εταιρεία, με απεριόριστους πόρους, η επιτυχία σε τέτοιου είδους έρευνες δεν είναι εγγυημένη, καθώς ποτέ δεν είναι σίγουρο πόσο ακριβείς θα είναι οι συγκεκριμένες μέθοδοι.

Ωστόσο, η Apple έχει ένα σημαντικό κίνητρο να επιτύχει στην έρευνά της. Το Apple Watch ήδη χαρακτηρίζεται από την κατασκευάστρια ως μία «συσκευή υγείας» η οποία μπορεί να εντοπίζει την κολπική μαρμαρυγή, τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και (από την έκδοση Series 8) τους κύκλους ωορρηξίας. Προφανώς η καθόλου επίπονη μέτρηση που επιδιώκει να εισαγάγει η Apple θα μπορούσε να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στις πωλήσεις του Watch σε σχέση με τις ανταγωνιστικές προτάσεις της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες