Η Apple πρόκειται έως το 2024 να αναπτύσσει η ίδια τα 5G μόντεμ που θα χρησιμοποιεί στα μελλοντικά iPhone, σύμφωνα τουλάχιστον με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Qualcomm, δηλαδή του σημερινού κατασκευαστή των συγκεκριμένων εξαρτημάτων.

«Δεν έχουμε σχέδια για το 2024, θεωρώ ότι δεν θα παρέχουμε (στην Apple) μόντεμ το 2024, αλλά αυτό παραμένει δική τους απόφαση», δήλωσε ο Κριστιάνο Αμόν, επικεφαλής της Qualcomm, κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress στην Βαρκελώνη.

Όταν η Apple συναντά την ιατρική: Η επαναστατική εφαρμογή για το ζάχαρο

Τα πλέον πρόσφατα μοντέλα της Apple, η σειρά iPhone 14, χρησιμοποιούν μόντεμ της Qualcomm, αλλά είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια ότι η αμερικανική εταιρεία επιθυμεί να αποδεσμευτεί από προμηθευτές και στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Σημειώνεται ότι για το λόγο αυτό εξαγόρασε το τμήμα κατασκευής μόντεμ για φορητές συσκευές της Intel το 2019 και έκτοτε είναι κάτι παραπάνω από έντονη η φημολογία ότι θα ξεκινήσει μελλοντικά να χρησιμοποιεί τα τσιπ που θα αναπτύσσει η ίδια.

Σε προγενέστερη συνέντευξή του, το 2021 πάλι στο CNBC, ο Αμόν είχε δηλώσει ότι η Qualcomm έχει ενημερώσει τους επενδυτές ότι δεν αναμένει ότι θα παραμείνει προμηθευτής μόντεμ για τα iPhone έως το 2023, αλλά στο ενδιάμεσο η Apple πήρε την απόφαση να επεκτείνει την μεταξύ τους συνεργασία για ακόμη έναν χρόνο.

Αυτό που δεν αποκάλυψε ο Αμόν είναι αν η Apple είναι υποχρεωμένη να πληρώσει στην Qualcomm κάποια ρήτρα λόγω της διακοπής της συνεργασίας τους. Τόνισε δε ότι τα «δικαιώματα χρήσης ήταν ανεξάρτητα από την παροχή τσιπ».

Διαβλέποντας τις μελλοντικές κινήσεις της Apple, η Qualcomm έχει διαφοροποιήσει σημαντικά τις επιχειρήσεις της μεταπηδώντας στην κατασκευή μικροτσίπ και για άλλους κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι εφαρμογές χαμηλής ισχύος.

Διαμάχη με την βρετανική ARM

Στην συνέντευξή του ο Αμόν αναφέρθηκε και στην μήνυση που έχει κατατεθεί εναντίον της Qualcomm από την βρετανική ARM, εταιρεία που σχεδιάζει μικροτσίπ. Η νομική μάχη μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων σχεδιαστών ημιαγωγών στον κόσμο προέκυψε όταν η Qualcomm εξαγόρασε την Nuvia αποσκοπώντας να επεκταθεί στον τομέα των server. Ωστόσο, τα μοντέλα της Nuvia βασίζονται σε αρχιτεκτονική που έχει αναπτύξει η Arm.

Μοιραία η Arm θέτει θέμα παροχής άδειας χρήσης για να χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα σχέδια ημιαγωγών ενώ ζητά και αποζημίωση. Παράλληλα, η Qualcomm θα έπρεπε να εξαναγκαστεί σε καταστροφή πληροφοριών και υλικού που απέκτησε και σχετίζονται με την υπόθεση.

«Είναι πολύ ατυχής, αυτή η αντιδικία, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε πολύ ευρεία δικαιώματα στο ARM IP, έναν από τους πρώτους δικαιοδόχους τους», είπε ο Αμόν. «Αισθανόμαστε πολύ καλά για μια λύση και απλώς προχωράμε με τα σχέδιά μας. Και όλοι οι πελάτες μας είναι πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό που κάνουμε σε αυτόν τον τομέα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης