Είναι το μέταλλο που θεωρείται από μεγάλη μερίδα αναλυτών ότι απεικονίζει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, όταν η τιμή του ανεβαίνει τα πράγματα πηγαίνουν κατ’ ευχήν σε αντίθεση με όταν υποχωρεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ασφαλιστικής εταιρείας CelsiusPro, όταν η τιμή του πέφτει οι επενδυτές πρέπει να σπεύσουν να επενδύσουν σε αυτό καθώς θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία. Κι αυτό διότι στην αγορά η ζήτηση είναι ισχυρή κυρίως εξαιτίας της βιομηχανίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ίδια ώρα που οι προμήθειες κρίνονται ανεπαρκείς. Για τον χαλκό γίνεται ο λόγος, ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται παντού από την ηλεκτρική ενέργεια έως τη συσκευασία και τις κατασκευές.

Χαλκός: Γιατί οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για την πορεία του το 2023

«Οι προοπτικές μας για το 2023 και το 2024 είναι: όταν σημειώνεται πτώση στις τιμές του χαλκού, είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που πρέπει να έχετε στο χαρτοφυλάκιό σας. Απλώς δεν υπάρχει αρκετή προσφορά. Και όταν βλέπουμε όλα όσα συμβαίνουν στον περιβαλλοντικό χώρο, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα πάντα, ο χαλκός είναι ένα βασικό συστατικό. Οπότε η αγορά σε ενδεχόμενη πτώση πρέπει να γίνεται σε κάθε ευκαιρία», δηλώνει ο Τζόναθαν Μπάρατ στο CNBC.

Στην αγορά χαλκού σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται έλλειψη προμηθειών, καθώς η ζήτηση είναι ισχυρή, ενώ συγχρόνως η προσφορά από τη Νότια Αμερική δεν είναι η πρέπουσα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2021 υπερδιπλασιάστηκαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως σε περίπου 16,5 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι το οικοσύστημα της φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων χρειάζεται επέκταση.

Απούσης της σημερινής συνεδρίασης, από την αρχή του έτους η τιμή του βασικού μετάλλου καταγράφει κέρδη της τάξεως του 8,70%. Σήμερα υποχωρεί κατά 1,92% στα 8.925,50 δολάρια ο τόνος.

«Σύννεφα» για την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος

Αντιθέτως, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Μπάρατ αναφορικά με το σιδηρομετάλλευμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή του αναμένεται να διολισθήσει στη ζώνη μεταξύ 110 με 115 δολάρια, που είναι σχεδόν 9% χαμηλότερα από τα τωρινά επίπεδα στα 126 δολάρια ο τόνος.

Την πτώση αυτή ο Μπάρατ την αιτιολογεί στην Κίνα και στις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών.

«Νομίζω ότι η βασική στιγμή στην οποία εστιάζουμε είναι αυτό που κάνουν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές στα λιμάνια όσον αφορά τη ρύθμιση των τιμών και το γεγονός ότι πραγματικά δεν θέλουν να δουν πάρα πολλά αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στα λιμάνια», είπε. Αυτές οι αποφάσεις ενδεχομένως να προκαλέσουν μια συρρίκνωση των αποθεμάτων σιδηρομεταλλεύματος από τους 160 εκατ. τόνους στους 120 εκατ. τόνους.

Ως απάντηση στην αύξηση των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) της χώρας ανακοίνωσε ότι οι κανονισμοί και η καταστολή των παράνομων δραστηριοτήτων θα εφαρμοστούν για να ενισχυθεί η εποπτεία των τιμών στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος.

«Ως αποτέλεσμα αυτού, μπορεί να δούμε μια σημαντική πτώση στα αποθέματα στα κινεζικά λιμάνια, που θα βάλει κατά κάποιο τρόπο μια γεύση λιγότερης ζήτησης στην εξίσωση», υποστηρίζει.

Η πτώση των τιμών στην παγκόσμια παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα θα μπορούσε επίσης να επιφέρει χαμηλότερες τιμές για το σιδηρομετάλλευμα.

«Η παραγωγή χάλυβα είναι ο κύριος μοχλός ζήτησης για το σιδηρομετάλλευμα και τον άνθρακα οπτανθρακοποίησης», αναφέρει σε καθημερινό σημείωμα ο Βίβεκ Ντχαρ, διευθυντής της Commonwealth Bank of Australia’s Mining and Energy Commodities Research.

«Η παγκόσμια παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα μειώθηκε μέτρια σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα. Το αποτέλεσμα οφείλεται στην πτώση της παραγωγής χάλυβα μεταξύ των περισσότερων από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο».

Η παγκόσμια παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα κατέγραψε πτώση 3,3% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Χάλυβα.

Το λίθιο μπορεί να συνεχίσει να διαπραγματεύεται υψηλότερα

Οι κανονισμοί της Κίνας επηρεάζουν επίσης τις τιμές του λιθίου, ενός βασικού συστατικού για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με τον Μπάρατ, ο οποίος προβλέπει ότι η τιμή του θα κινηθεί υψηλότερα.

Στην Κίνα στο μεγαλύτερο ορυχείο στον κόσμο για το ορυκτό λεπιδολίτη που περιέχει λίθιο, διεξάγεται επί του παρόντος έρευνα για παράνομη εξόρυξη.

«Η Κίνα έχει αναθεωρήσει πρόσφατα τα περιβαλλοντικά της ζητήματα για τη βιομηχανία λιθίου και αυτό μπορεί να στοιχίσει περίπου το ένα δέκατο της προσφοράς λιθίου στην αγορά», σύμφωνα με τον Μπάρατ.

Η Κίνα ήταν η χώρα με την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή λιθίου στον κόσμο το 2022, πίσω από την Αυστραλία και τη Χιλή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές