Ο χαλκός όπως και τα περισσότερα μέταλλα είχε μια χρονιά γεμάτη από προκλήσεις οι οποίες άσκησαν πιέσεις στην τιμή του στο μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας χρονιάς. Από την αρχή του έτους η τιμή του βασικού μετάλλου σημειώνει απώλειες περί του 13,50% κι ενώ τον περασμένο Νοέμβριο με το κλίμα στις αγορές εμφανώς βελτιωμένο κατέγραψε την καλύτερη μηνιαία του επίδοση από τον Απρίλιο του 2021.

Παρά τις αντιξοότητες οι οποίες παραμένουν στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον (πόλεμος στην Ουκρανία, «ιπτάμενος» πληθωρισμός, σύσφιγξη νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες), οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία του χαλκού την επόμενη χρονιά η οποία οσονούπω θα κάνει την εμφάνισή της.

Διαβάστε επίσης -Χαλκός – H τεχνική εικόνα του μετάλλου

Σήμερα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου η τιμή του μετάλλου που θεωρείται ως δείκτης οικονομικής ευημερίας καθώς χρησιμοποιείται σχεδόν παντού από τις κατασκευές και την ενέργεια έως τις μεταφορές σημειώνει άνοδο σχεδόν 0,40% στα 8.408 δολάρια ο τόνος. Το επίπεδο αυτό απέχει αρκετά από το υψηλό έτους τον περασμένο Απρίλιο στα 10.719 δολάρια ο τόνος.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για τους οποίους οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο χαλκός θα επιστρέψει σε κερδοφορία το 2023;

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs μάλιστα έχουν αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την τιμή του χαλκού, κάνοντας λόγο έναν για ένα  μέσο όρο το επόμενο έτος στα 9.750 δολάρια ο τόνος και ακόμη υψηλότερα το 2024 στα 12.000 δολάρια ο τόνος. Από τη μεριά τους οι αναλυτές της Bank of America προβλέπουν ότι σε αυτά τα επίπεδα (12.000 δολάρια) το βασικό μέταλλο θα αναρριχηθεί νωρίτερα στο β΄ τρίμηνο του 2023.

Ένας βασικός παράγοντας που κάνει τους αναλυτές της Goldman Sachs αισιόδοξους είναι ότι φέτος η χρονιά αναμένεται να κλείσει με έλλειμμα στις προμήθειες κατά 210.000 τόνους, από 131.000 που προέβλεπαν νωρίτερα. Το έλλειμμα αυτό θα καταστήσει το επίπεδο των παγκόσμιων αποθεμάτων το χαμηλότερο των τελευταίων 14 ετών, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Goldman για τα μέταλλα Νικ Σνόουνταουν. Μάλιστα η ίδια τάση θα διατηρηθεί και το 2023 σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς αναμένει ένα έλλειμμα στις προμήθειες της τάξεως των 169.000 τόνων.

Διαβάστε επίσης – Η μεγάλη έλλειψη του χαλκού – Γιατί ανησυχούν οι αγορές

Εξίσου σημαντική για τον χαλκό (και όχι μόνο) είναι η αλλαγή πλεύσης της Κίνας στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτων, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών συνεπάγεται το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, η οποία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή και κατανάλωση χαλκού στον κόσμο.

Εντούτοις υπάρχει και μερίδα αναλυτών που δεν είναι τόσο αισιόδοξοι. Για παράδειγμα εκείνοι της Fitch Ratings εκτιμούν ότι η τιμή του βασικού σποτ του μετάλλου θα κυμανθεί πέριξ των 8.000 δολαρίων το 2023 για να διολισθήσει στα 7.500 δολάρια το 2024 και 2025. Ωστόσο και παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις τους διαβλέπουν αύξηση της ζήτησης κατά 2,3% το επόμενο έτος όπως και την τρέχουσα χρονιά. Από την πλευρά της προσφοράς για το 2023 αναμένουν ότι η παγκόσμια παραγωγή θα αυξηθεί κατά 4% σε σχέση με φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές