Το TikTok ανακοίνωσε ότι περιορίζει στα 60 λεπτά ημερησίως το χρόνο ενασχόλησης με την εφαρμογή για τους χρήστες κάτω των 18 χρόνων, σε μια προσπάθεια να γίνει αντιληπτός και κατανοητός από τους νέους ο χρόνος που περνούν μπροστά στην οθόνη.

Επίσημα, οι χρήστες του TikTok πρέπει να έχουν ηλικία τουλάχιστον 13 ετών, ενώ κομμάτι των νέων κανονισμών χρήσης της πλατφόρμας προβλέπει ότι οποιοσδήποτε κάτω των 18 θα λαμβάνει μία ειδοποίηση στην οποία θα ανακεφαλαιώνεται ο χρόνος που έχουν περάσει «μπροστά στην οθόνη».

Μετά τους influencers, οι ολιγαρκείς «de-influencers»

Πάντως, αν και το ελάχιστο όριο ηλικίας χρήσης της εφαρμογής είναι τα 13 έτη πρόσβαση σε αυτή μπορούν να έχουν και μικρότερα παιδιά, αν και με περιορισμούς σε συγκεκριμένες λειτουργίες.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κινεζική ByteDance, εταιρεία που ανέπτυξε την εφαρμογή, το νέο όριο θα εγκαθίσταται αυτομάτως σε κάθε λογαριασμό που ανήκει σε χρήστες ηλικίας κάτω των 18. Αν θελήσουν να παραμείνουν στην εφαρμογή πέραν του 60λεπτου θα πρέπει να εισαγάγουν έναν κωδικό πρόσβασης για να συνεχίσουν.

Σημειώνεται πάντως ότι οι χρήστες μπορούν να εξαιρεθούν από το νέο όριο, το οποίο η TikTok λέει ότι θα κυκλοφορήσει «τις επόμενες εβδομάδες». Αλλά αν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για 100 λεπτά την ημέρα, θα λαμβάνουν μια προτροπή από το TikTok να ρυθμίσουν τα στοιχεία ελέγχου χρόνου οθόνης.

Όσοι στέκονται επικριτικά απέναντι στην εφαρμογή είναι θετικοί με το όριο χρόνου οθόνης, αλλά το περιέγραψαν ως την «κορυφή του παγόβουνου» όσον αφορά την ανταπόκριση του TikTok στην έκθεση των νεαρών χρηστών στην εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο.

Σημειώνεται ότι τον δρόμο για την εισαγωγή ελέγχου χρήσης είχε… ανοίξει το Instagram το οποίο πέρυσι εγκαινίασε νέο γονικό έλεγχο που επιτρέπει στους γονείς να ελέγχουν πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά τους στην εφαρμογή και να θέτουν σχετικά όρια.

Οι επικρίσεις

Το TikTok έχει επίσης αντιμετωπίσει κατηγορίες για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και ανησυχίες σχετικά με τους υποτιθέμενους δεσμούς του με την κινεζική κυβέρνηση.

Η Ινδία ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε το TikTok τον Ιούνιο του 2020, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων.

Πιο πρόσφατα, πριν από λίγες μόνο ημέρες, την απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής από τα κινητά τηλέφωνα του προσωπικού του αποφάσισε τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για λόγους ασφαλείας.

Επιπλέον, η καναδική κυβέρνηση έγινε η τελευταία που απαγόρευσε την εφαρμογή από κυβερνητικές συσκευές, μετά από παρόμοιες κινήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πιο εθιστική εφαρμογή

Αξίζει να σημειωθεί ότι το TikTok αποτελεί την πιο εθιστική εφαρμογή από όσες κυκλοφορούν στην αγορά. Σύμφωνα με το Sensor Tower Consumer Intelligence, ο μέσος χρόνος χρήσης του TikTok ήταν κατά το β’ τρίμηνο του 2022 τα 95 λεπτά/ ημέρα.

Για την ίδια περίοδο, ο μέσος χρόνος χρήσης για το YouTube ήταν 74 λεπτά/ ημέρα, για το Instagram τα 51 λεπτά/ ημέρα, ενώ για το Facebook ήταν τα 49 λεπτά/ ημέρα.

Τελευταία στη σχετική λίστα και λιγότερο… εθιστικά ήταν το Twitter με μέσο όρο χρήσης τα 29 λεπτά/ ημέρα και το Snapchat με 21 λεπτά/ ημέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης