Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με αιχμή την κατάσταση στην Υεμένη, προκαλεί ρήγμα στους κόλπους του ΟΠΕΚ, με τα ΗΑΕ να μελετούν πλέον ουσιαστικά το ενδεχόενο να αποχωρήσουν από το πετρελαίκό καρτέλ. Αυτό ανέφεραν αξιωματούχοι των Εμιράτων στη Wall Street Journal, τονίζοντας ότι στο εσωτερικό της χώρας έχει ήδη ανοίξε αυτή η συζήτηση.

Αλλαγή «πλεύσης» από τον ΟΠΕΚ για τη ζήτηση το 2023 – Οι νέες προβλέψεις

Η απόφαση των ΗΑΕ να εγκαταλείψουν τον ΟΠΕΚ, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 38% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου, θα περιόριζε σημαντικά τις δυνάμεις του ομίλου στον καθορισμό των τιμών του πετρελαίου.

Γιατί ζητάει αύξηση των επενδύσεων για πετρέλαιο ο ΟΠΕΚ

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή των ΗΑΕ στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών έρχεται καθώς το ρήγμα μεταξύ των ΗΑΕ και της ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία φαίνεται να διευρύνεται για τον πόλεμο στην Υεμένη.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τον τελευταίο χρόνο οι σχέσεις μεταξύ των δύο έχουν επιδεινωθεί, με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν και τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ να αποφεύγουν όχι μόνο τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις, αλλά και επισκέψεις όπου γνωρίζουν ότι θα περευρεθεί ο άλλος.

Από πού ξεκίνησαν όλα

Αλλά το ρήγμα ξεκίνησε στην πραγματικότητα πριν από αυτό, περίπου στα μέσα του 2021, όταν υπήρξε ανοικτή διαφωνία σχετικά με τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ, μια διαφωνία που, τότε, απείλησε να βυθίσει ολόκληρο το σχέδιο του ομίλου για τις περικοπές της παραγωγής του. Μερικοί αναλυτές εκείνη την εποχή πίστευαν μάλιστα ότι η διαφωνία μεταξύ των δύο «βαρέων βαρών» μελών του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη του πολέμου των τιμών του πετρελαίου το 2020.

Ένα άλλο μήλο της έριδος είναι ο πόλεμος στην Υεμένη, όπου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ελπίζουν να διατηρήσουν την επιρροή τους στη χώρα για να εξασφαλίσουν ναυτιλιακές διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει συνομιλίες με τους αντάρτες Χούτι -χωρίς τα ΗΑΕ- με την ελπίδα να τελειώσει ο πόλεμος.

Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία ασφαλείας με την υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία επιτρέπει στα ΗΑΕ να επέμβουν σε περίπτωση επικείμενης απειλής—και θέλουν να χτίσουν μια στρατιωτική βάση και διάδρομο στο στενό Μπαμπ αλ-Μάντεμπ—αλλά , σύμφωνα με την WSJ, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν αντιταχθεί σε αυτή τη συμφωνία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παράγουν σήμερα περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα και είναι ο τρίτος παραγωγός του ΟΠΕΚ.

Για τις αγορές πετρελαίου, ένα ρήγμα στον ΟΠΕΚ θα έδινε μεγαλύτερη επιρροή στην αγορά σε παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Βραζιλία — και σε αγοραστές αργού πετρελαίου όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια