Πάνω από το ρεκόρ του 2019 «πέταξε» η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας τον Φεβρουάριο.

Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών: Πώς θα «προσγειωθεί» στο χρηματιστήριο

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε ο ΔΑΑ, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2023 ανήλθε σε 1,36 εκατ., αυξημένη κατά 62,4% σε σύγκριση τα επίπεδα του 2022 (περίοδο κατά την οποία η αρνητική επίδραση της πανδημίας COVID-19 ήταν ακόμα έντονη), αλλά και αυξημένη κατά 2,3% σε σχέση με τα προ-COVID-19 επίπεδα του 2019.

Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση, ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 37,3% και 78,1% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το 2019, οι επιβάτες εσωτερικού σημείωσαν οριακή πτώση κατά 0,5%, ενώ οι επιβάτες εξωτερικού παρουσίασαν άνοδο κατά 3,6%.

Συνολικά, κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 2,8 εκατ., αυξημένη κατά 74,3% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 3,1% σε σύγκριση με το 2019.

Τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 47,9% και 90,4% αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 0,7% και 4,3%, αντίστοιχα.

Νέοι προορισμοί και εταιρείες το 2023

Με τις αεροπορικές εταιρείες να έχουν επιστρέψει πλέον στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, οι πτήσεις στο Ελ. Βενιζέλος έχουν αυξηθεί με 13 νέους προορισμού και τρεις νέες αεροπορικές εταιρείες, τις Play, Kuwait Airways και Sun Express.

Άλλωστε, το 2022 ο αερολιμένας Αθηνών ανέκαμψε ταχύτερα από άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με συνολική επιβατική κίνηση 22,73 εκατομμυρίων, ανακτώντας το 89% των επιδόσεων του 2019.

Το εσωτερικό δίκτυο επέδειξε ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης και μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνώντας την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι Γερμανοί ψηφίζουν Ελλάδα

Οι Γερμανοί επιστρέφουν στις ταξιδιωτικές τους συνήθειες και η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις τους.

Σύμφωνα με έρευνα του εκδοτικού οίκου PRISMA, με αφορμή τη διοργάνωση της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης της Ευρώπης, της ΙΤΒ στο Βερολίνο, που ξεκινά στις 7 Μαρτίου, το 62% των Γερμανών δήλωσε πως θέλει να επιστρέψει στα ταξίδια, έναντι ποσοστού 50% που ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020.

Πρόκειται μάλιστα για το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων ετών.

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί μικρών και μεσαίων αποστάσεων για τους Γερμανούς φέτος είναι η Ισπανία (Βαλεαρίδες και Κανάρια), η Τουρκία και η Ελλάδα, ενώ αρκετοί θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές εντός της χώρας τους.

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των τουριστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα ήταν η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και η Κεντρική Μακεδονία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός