Με τον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ συναντήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ίγκορ Σέτσιν, σε μια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη καυσίμων με αποτέλεσμα να μένουν προσωρινά κλειστά τα πρατήρια καυσίμων και να σχηματίζονται ουρές που διαρκούν ώρες.

Ο Σέτσιν είπε στον Ντίας Κανέλ αργά το Σάββατο ότι, όταν πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την Κούβα, «(ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν τα εποπτεύει άμεσα και προσωπικά», ανέφερε το γραφείο του Ντίας Κανέλ σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μέσω Twitter.

Κούβα: Ο πληθωρισμός επιβαρύνει την πληγωμένη από την πανδημία και τις αμερικάνικες κυρώσεις οικονομία

Τα tweets που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό της προεδρίας της Κούβας τόνισαν τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν διευκρίνισαν τον λόγο της συνάντησης.

Ο Σέτσιν συναντήθηκε νωρίτερα με τον αντιπρόεδρο της κουβανικής κυβέρνησης Ρικάρντο Καμπρίσας για να συζητήσουν «την αμοιβαία συνεργασία, ιδίως όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας χθες Κυριακή.

Ο Σέτσιν πρόκειται να επισκεφθεί την Βενεζουέλα με αφορμή τη δέκατη επέτειο του θανάτου του πρώην προέδρου της νοτιοαμερικανικής χώρας Ούγκο Τσάβες, στενού συμμάχου τόσο της Κούβας όσο και της Ρωσίας.

Ο πρώην ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο έχει επίσης αναχωρήσει για το Καράκας για την περίσταση, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας.

H οικονομική κρίση

Η κομμουνιστική Κούβα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με την παραγωγή της να έχει αποδεκατιστεί από την πανδημία του κοροναϊού, τις κυρώσεις των ΗΠΑ και μια αναποτελεσματική κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Οι πολύωρες ουρές για τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα έχουν ρημάξει το νησί και συνέβαλαν στη μαζική έξοδο των Κουβανών τον τελευταίο χρόνο, πολλοί από τους οποίους κατευθύνθηκαν βόρεια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία έκανε στην Κούβα μια «έκτακτη» δωρεά 25.000 τόνων σιταριού για την καταπολέμηση των ελλείψεων στο νησί, τη δεύτερη τέτοιους είδους δωρεά μέσα σε ένα χρόνο.

Η Ρωσία, που πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επιδιώκει να ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με άλλες χώρες που αντιτίθενται σε αυτό που αποκαλεί ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η Κούβα τελεί υπό το οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ από το 1962 μετά την κομμουνιστική επανάσταση υπό την ηγεσία του πρώην ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα