Οι τράπεζες των ΗΠΑ αναγκάζονται να κάνουν κάτι που δεν έχουν κάνει εδώ και 15 χρόνια: να δώσουν μια μάχη για τις καταθέσεις.

Μετά από χρόνια που δεν κερδίζουν σχεδόν τίποτα, οι καταθέτες ανακαλύπτουν ένα πλήθος επιλογών υψηλότερης απόδοσης, όπως τα γραμμάτια του δημοσίου και τα κεφάλαια της χρηματαγοράς, καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια αναφοράς.

Η μετατόπιση ήταν τόσο έντονη που οι καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών μειώθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά από το 1948 καθώς οι καθαρές αναλήψεις έφτασαν τα 278 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Deposit Insurance Corp.

Επιτόκια: Όλα τα βλέμματα στην ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

Για να ανακόψουν τις εκροές, οι τράπεζες αρχίζουν επιτέλους να αυξάνουν τα δικά τους επιτόκια από τα χαμηλά επίπεδα, ιδίως στα πιστοποιητικά καταθέσεων ή τα CD. Ήδη περισσότερες από δώδεκα τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Capital One Financial Inc., προσφέρουν τώρα ετήσια ποσοστιαία απόδοση 5% σε CD που λήγουν σε περίπου ένα χρόνο, ποσοστό που θα ήταν απίστευτα υψηλό πριν από δύο χρόνια. Ακόμη και οι μεγάλες τράπεζες αισθάνονται την πίεση: στην Wells Fargo & Co., τα CD 11 μηνών πληρώνουν πλέον 4%.

Οι νέες προκλήσεις για τον κλάδο

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η άνοδος των επιτοκίων σε CD και άλλες τραπεζικές καταθέσεις ήταν ένα όφελος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αλλά είναι μια δαπανηρή εξέλιξη για τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ, ο οποίος προετοιμάζεται για επιβράδυνση του δανεισμού και περισσότερες απομειώσεις, λέει ο αναλυτής της Barclays Plc Jason Goldberg. Και για τις μικρότερες περιφερειακές και κοινοτικές τράπεζες, η απώλεια καταθέσεων μπορεί να είναι σοβαρή και να επιβαρύνει πολύ την κερδοφορία.

«Υπάρχουν προκλήσεις μπροστά για τις τράπεζες», είπε ο Goldberg. «Οι τράπεζες αντικατοπτρίζουν την οικονομία στην οποία λειτουργούν και οι περισσότερες προβλέψεις εκτιμούν επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας».

Αντιστάσεις

Οι πολύ μεγαλύτερες τράπεζες μπορούν να αντέξουν οικονομικά να επιβραδύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων τους, απλώς και μόνο επειδή εξακολουθούν να έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα καταθέσεων. Συνολικά, το μέσο επιτόκιο σε CD ενός έτους είναι περίπου 1,5%. Αυτό είναι υψηλότερο από 0,25% μια εβδομάδα πριν η Fed αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια πριν από ένα χρόνο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τον πληθωρισμό.

Οι τράπεζες πλέον αισθάνονται μεγάλη πίεση να αυξήσουν τα επιτόκια, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης και θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους. Σύμφωνα με την Barclays, η μέση τράπεζα μεγάλης κεφαλαιοποίησης μπορεί να αναμένει ότι η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, ένα μέτρο των κερδών δανεισμού, θα επιβραδυνθεί στο 11% φέτος, από 22% πέρυσι.

Για τους καταθέτες, τα CD ήταν δημοφιλή επειδή τείνουν να προσφέρουν τα υψηλότερα επιτόκια. Για τις τράπεζες, είναι ένας τρόπος να κλειδώσουν τη χρηματοδότηση για μια καθορισμένη χρονική περίοδο, σε αντίθεση με τους λογαριασμούς όψεως ή ταμιευτηρίου.

Οι αυξανόμενες τιμές των CD οδήγησαν σε τεράστια αύξηση στις πωλήσεις του προϊόντος: τα υπόλοιπα των CD ανήλθαν συνολικά σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο, από 1,49 τρισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο τριμηνιαίο άλμα σε τουλάχιστον δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την S&P.

«Τα χρήματα ξύπνησαν πραγματικά στα τέλη του καλοκαιριού – οι τράπεζες ένιωσαν πίεση να καλύψουν πραγματικά τη χρηματοδότηση σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο αναλυτής της S&P Global, Nathan Stovall. Η αύξηση των επίτοκίων στα CD είναι ένας βασικός τρόπος για να γίνει αυτό, είπε.

Τα Fed Funds

Τα CD είναι μόνο ένα κομμάτι του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες χρηματοδοτούν τον εαυτό τους, αλλά το κόστος χρηματοδότησης αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια. Η πίεση είναι επίσης εμφανής στην αγορά των Fed Funds, όπου οι τράπεζες δανείζουν η μία την άλλη για σύντομες περιόδους. Τα επιτόκια εκεί έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2007 και ο όγκος συναλλαγών έφτασε στα υψηλά επτά ετών.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους πέρυσι για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ ήταν 632,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Federal Deposit Insurance Corp.

Οι δανειστές που πλήττονται περισσότερο από το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης είναι οι κοινοτικές και οι μικρότερες περιφερειακές τράπεζες, δήλωσε ο Arnold Kakuda, αναλυτής τραπεζικών πιστώσεων στο Bloomberg Intelligence.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ και οι μεγάλοι περιφερειακοί δανειστές μπορούν συχνά να δανείζονται περισσότερο στις αγορές ομολόγων παγκοσμίως όταν χάνουν καταθέσεις. Ωστόσο, οι μικρότερες περιφερειακές τράπεζες και οι κοινοτικοί δανειστές έχουν λιγότερες επιλογές και συχνά πρέπει να κερδίσουν περισσότερες καταθέσεις ή να λάβουν περισσότερη χρηματοδότηση από το Ομοσπονδιακό Τραπεζικό Σύστημα Δανείων Κατοικίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή