Οι κεντρικές τράπεζες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά για το περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εισαγάγει ορισμένες κλιματικές εκτιμήσεις στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, ενώ προειδοποιεί ότι η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι για τους πολιτικούς και όχι τα νομισματικά στελέχη. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει κάνει ακόμη λιγότερα, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή χωρίς ρητή εντολή από το Κογκρέσο.

Οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί στις τιμές της ενέργειας και οι φυσικές καταστροφές υποστηρίζουν την προσέγγιση της ΕΚΤ – και υποδηλώνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Η Fed έχει τη δύναμη και τα εργαλεία για να παίξει έναν μικρό αλλά κρίσιμο ρόλο στη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης.

Ο πρωταρχικός στόχος σχεδόν κάθε κεντρικής τράπεζας είναι να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή έχει σιγά-σιγά στριμωχθεί στα ραντάρ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε για αύξηση της θερμοκρασίας σε ομιλία του το 2015, προβλέποντας ότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα θα αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες εάν ενταθούν οι καιρικές καταστροφές. Το αίσθημα συμμερίζονται και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες. Σε μια έρευνα του 2021 από την Invesco, το 63% των κεντρικών τραπεζιτών που απάντησαν είπαν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εμπίπτει στην εντολή τους .

Ωστόσο, η Fed, ο πιο ισχυρός ρυθμιστής επιτοκίων στον κόσμο, έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει το θέμα. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα είναι « χορηγός πολιτικής για το κλίμα ». Σε μια κατάταξη των χωρών της G20 από την οργάνωση υπεράσπισης Green Central Banking, η Fed βρίσκεται στη δέκατη έκτη θέση.

Το να αγνοούμε τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν έχει οικονομικό νόημα. Για αρχή, η εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών  από τα ορυκτά καύσιμα τις αφήνει ευάλωτες σε πληθωριστικές σπείρες που προκαλούνται από ενεργειακά σοκ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου και του αργού πετρελαίου απότομα πιο ψηλά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, καθώς η προσφορά μειώθηκε σημαντικά από τη ζήτηση.

Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ. Οι ΗΠΑ εξαρτώνται λιγότερο από τα εισαγόμενα καύσιμα από ό,τι η Ευρώπη, αλλά δεν ήταν απρόσβλητες από την αύξηση του κόστους. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 9% το έτος μέχρι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της χώρας. Η στροφή προς την εγχώρια πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα προστατεύσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες από τέτοιες ελλείψεις και τις αυξήσεις των τιμών που προκαλούν.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί επίσης να αυξήσει τον πληθωρισμό και να μειώσει την ανάπτυξη μέσω πιο συχνών και επιζήμιων φυσικών καταστροφών. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες 165 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Πληροφοριών. Αυτό είναι το τρίτο υψηλότερο ποσό από το 1980 και υπερτριπλάσιο από τον ιστορικό μέσο όρο. Καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας κάνει τέτοιες καταστροφές όλο και πιο συχνές, οι δαπάνες για επισκευές και ανακούφιση θα μπορούσαν να διαταράξουν την οικονομική δραστηριότητα και να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές.

Τα επιτόκια – το βασικό εργαλείο των κεντρικών τραπεζών για τη διαχείριση της οικονομίας – έχουν επίσης αντίκτυπο στο κόστος των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μια μελέτη του 2020 από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας διαπίστωσε ότι, όταν τα προεξοφλητικά επιτόκια, τα οποία παρακολουθούν χαλαρά τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, διπλασιάζονται, το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες αυξάνεται σχεδόν κατά 45%, ενώ η τιμή της ενέργειας από ηλεκτρική ενέργεια με αέριο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο.

Το κόστος της επίτευξης των καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα είναι ήδη υψηλό – θα μπορούσε να φτάσει περίπου τα 275 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με ανάλυση της McKinsey . Οι αποφάσεις για τα επιτόκια από τη Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε αυτό το ποσοστό.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης την αγορά εργασίας – έναν άλλο βασικό τομέα εστίασης της Fed.

Ο θερμότερος καιρός έχει ήδη μειώσει τις ώρες εργασίας σε τομείς όπως η γεωργία και οι κατασκευές, σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία του 2021 από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστημών. Η αποτυχία επιβράδυνσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα μπορούσε να εξαλείψει περίπου 900.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κάθε χρόνο τον επόμενο μισό αιώνα, δήλωσε η Deloitte σε μια μελέτη του Ιανουαρίου 2022. Η οικονομική ζημιά θα εξαλείψει επίσης σχεδόν 70.000 δολάρια από τα κέρδη ζωής κάθε εργαζόμενου Αμερικανού.

Η Fed έχει πολλούς λόγους να αναλάβει δράση – και πολλούς τρόπους για να το κάνει. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα στρέφει «πιο έντονα» το χαρτοφυλάκιό της με εταιρικά ομόλογα προς εταιρείες που εκπέμπουν λιγότερες εκπομπές και έχουν καλύτερες περιβαλλοντικές γνωστοποιήσεις. Κάτι τέτοιο δίνει στις πιο πράσινες επιχειρήσεις ένα μικρό πλεονέκτημα όταν αντλούν μετρητά.

Η Fed δεν έχει επί του παρόντος εταιρικό χρέος, αλλά μπορεί να κάνει το προβάδισμα για την πράσινη μελλοντική αγορά. Η ΕΚΤ αποκάλυψε επίσης σχέδια να καταστούν υποχρεωτικές τις γνωστοποιήσεις για το κλίμα προκειμένου τα ομόλογα των εταιρειών να παραμείνουν επιλέξιμα για αγορά ή να χρησιμοποιηθούν ως ασφάλεια στην αναχρηματοδότηση. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο και να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό πρότυπο για τη διαφάνεια του κλίματος.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ήδη πει στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ να αναλύσουν πώς θα επηρεαστούν από την υπερθέρμανση του πλανήτη και ο Πάουελ έχει προωθήσει την προσπάθεια ως κρίσιμη για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η εμβέλεια των αναλύσεων είναι περιορισμένη. Η άσκηση καλύπτει μόνο τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες και παρακολουθεί δύο σενάρια πράσινης μετάβασης: ένα με βάση τις τρέχουσες πολιτικές και ένα με βάση την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, εν τω μεταξύ, διεξήγαγε παρόμοιες δοκιμές το 2021 που εξέτασαν εξονυχιστικά τις 19 μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας και μελέτησαν  τρία σενάρια. Οι πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις διαπίστωσαν ότι η καθυστερημένη κρατική δράση για την τιμολόγηση του άνθρακα οδήγησε στον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, έχουν υποστηρίξει πιο φιλόδοξες πολιτικές, όπως το να καταστήσουν ακριβότερο για τις εταιρείες υψηλής ρύπανσης την άντληση κεφαλαίων. Ωστόσο, μια τέτοια άμεση δράση θα αντιμετώπιζε υπερβολικά πολιτικά πλήγματα στις ΗΠΑ. Η Fed αποδίδει μεγάλη αξία στην ανεξαρτησία της και το κλίμα παραμένει ένα καίριο πολιτικό ζήτημα.

Ακόμη και οι περιορισμένες κλιματικές αναλύσεις της Fed για τις τράπεζες έχουν κολλήσει από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Πάουελ σωστά σημείωσε ότι το Κογκρέσο θα μπορούσε να αλλάξει την εντολή της Fed για να συμπεριλάβει τους κλιματικούς παράγοντες, αλλά αν οι συντηρητικοί δεν αλλάξουν γνώμη, αυτό είναι πολύ απίθανο.

Οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι ούτως ή άλλως οι καλύτερα εξοπλισμένες για να ηγηθούν της πράσινης μετάβασης. Οι νομοθέτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Ακόμη και η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, το πιο επικεντρωμένο στο κλίμα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε τον Ιανουάριο ότι η δημοσιονομική πολιτική «πρέπει να παραμείνει στην κινητήρια θέση» καθώς η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να γίνει πράσινη.

Υπάρχει επίσης μια βάσιμη ανησυχία ότι η εστίαση στην κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αποστολή της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η στροφή των κεντρικών τραπεζών στο κλίμα συνέβη πολύ πριν ο πληθωρισμός εκτιναχθεί σε υψηλά πολλών δεκαετιών. Οι αυξανόμενες τιμές ενέχουν μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο οικονομικό κίνδυνο από την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς η αποτυχία μείωσης του πληθωρισμού μπορεί να διαβρώσει τη ζήτηση και να πυροδοτήσει βαθιά ύφεση. Η αύξηση των τιμών έχει υποχωρήσει κάπως από τα υψηλά του περασμένου έτους, αλλά οι κεντρικές τράπεζες είναι επιφυλακτικές να επικεντρωθούν σε οτιδήποτε άλλο έως ότου ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί περαιτέρω.

Ωστόσο, η Fed μπορεί να λάβει ουσιαστικά μέτρα για να προστατεύσει την οικονομία των ΗΠΑ από την κλιματική αλλαγή. Άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη δώσει το παράδειγμα και υπογράμμισαν τους σαφείς κινδύνους που εγκυμονεί η υπερθέρμανση του πλανήτη για τον πληθωρισμό και την απασχόληση. Η Fed πρωτοστάτησε στην αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού της εποχής της πανδημίας. Όσον αφορά το κλίμα, καλό θα ήταν να ακολουθήσει τις ομολόγους της.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners