Θα μπορούσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα και πιθανός ρεπουμπλικάνος προεδρικός υποψήφιος Ρον Ντε Σάντις να καταστρέψει τον μαγικό κόσμο της Disney; Ο υπερσυντηρητικός Ντε Σάντις έχει στρέψει τα πυρά του των «πολιτιστικών πολέμων» του κατά της Disney.

Η αντιπαλότητα κορυφώθηκε με την εξαγορά από την Πολιτεία του επιχειρηματικού πάρκου στο οποίο εντάσσεται το θεματικό πάρκο Walt Disney World. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα προχώρησε και ένα βήμα πιο πέρα προτείνοντας χρηματοδότη της εκστρατείας του για συμμετοχή στο συμβούλιο του επιχειρηματικού πάρκου.

Ντε Σάντις εναντίον Disney

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, από πέρυσι, βρίσκεται σε πόλεμο με την Walt Disney Company, έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην πολιτεία.

Ξεκίνησε όταν ο Ντε Σάντις υπέγραψε το νομοσχέδιο που οι αντίπαλοι αποκαλούν νόμο «Μην πεις ομοφυλόφιλοι» και η Disney, η οποία αρχικά ήταν ουδέτερη, εμφανίστηκε να αντιτίθεται σε αυτό.

Στη συνέχεια, ο Ντε Σάντις αντεπιτέθηκε κατά της Disney, και ο «πόλεμος» κορυφώθηκε με την ψήφιση αυτή την εβδομάδα ενός νομοσχεδίου που δίνει ουσιαστικά πολιτειακό έλεγχο επί της Reedy Creek Improvement District, μια επιχειρηματική περιοχή στην οποία η Disney είχε ασυνήθιστα μεγάλη επιρροή από τότε που χτίστηκε το Walt Disney World την δεκαετία του 1960.

Το νομοσχέδιο έδωσε επίσης στον Ντε Σάντις το δικαίωμα να διορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο για την περιοχή. Τα ανακοινωθέντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου περιλαμβάνουν τον δικηγόρο και δωρητή του Ντε Σάντις, Μάρτιν Γκαρσία και την Μπρίτζετ Ζίγκλερ, επικεφαλής της συντηρητικής ακτιβιστικής ομάδας Moms of Liberty (Μαμάδες της Ελευθερίας).

Επίσης στο διοικητικό συμβούλιο είναι ένας άλλος δικηγόρος και δωρητής του Ντε Σάντις, ο Μάικ Σάσο, ο δικηγόρος Μπράιαν Ονγστ και ο αιδεσιμώτατος Ρον Πέρι.  Το συμβούλιο υπόκειται σε επιβεβαίωση από τη Γερουσία της Πολιτείας της Φλόριντα, πράγμα σχεδόν σίγουρο

«Σήμερα, το εταιρικό βασίλειο φτάνει επιτέλους στο τέλος του», δήλωσε ο Ντε Σάντις τη Δευτέρα, σύμφωνα με το The Daily Beast. «Υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη και η λογοδοσία θα είναι η ημερήσια διάταξη».

Η διαμάχη

Σύμφωνα με το CNN, το νέο διοικητικό συμβούλιο θα είναι υπεύθυνο για πολιτικές φορολόγησης, εκταμιεύσεις και δανεισμό για δημόσια έργα γύρω από το «τεράστιο αποτύπωμα της Disney στις κομητείες Orange και Osceola», περιορίζοντας τις δυνατότητες του  συμβουλίου να πραγματοποιεί απαλλοτριώσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN (με μια δόση υπερβολής), οι προηγούμενοι κανόνες «θα μπορούσαν να έχουν επιτρέψει στη Disney να κατασκευάσει το δικό της αεροδρόμιο ή πυρηνικό εργοστάσιο».

Οι κινήσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν από τον Ρον Ντε Σάντις εάν είναι υποψήφιος για πρόεδρος για να προσελκύσει συντηρητικούς ψηφοφόρους, αν και ορισμένοι από τους πιθανούς αντιπάλους του, με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, έχουν χαρακτηρίσει τέτοιες κινήσεις ως κατάχρηση εξουσίας.

Ο Ντε Σάντις είπε και κάτι άλλο στη συνέντευξη Τύπου: Ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο «μπορεί να πιέσει για να έχει λόγο για το περιεχόμενο της Disney, εάν η εταιρεία θέλει η ευνοϊκή φορολογική έδρα της να παραμείνει ως έχει».

«Όταν χάσεις το δρόμο σου, πρέπει να έχεις ανθρώπους που θα σου πουν την αλήθεια», είπε ο κυβερνήτης. «Όλα αυτά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα ήθελαν πολύ να δουν το είδος της ψυχαγωγίας που μπορούν να εκτιμήσουν όλες οι οικογένειες».

Επιβολή λογοκρισίας;

Αυτό, ούτε λίγο, ούτε πολύ, βάζει κυβερνητικό φορέα στο ρόλο επίσημου λογοκριτή για τα παιχνίδια, τα αξιοθέατα ή όποιο υλικό θα μπορούσε να προβληθεί στο Walt Disney World.

Η επαπειλούμενη κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με την Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος που προβλέπει ότι δεν μπορούν να θεσπιστούν νόμοι σχετικά με την θρησκεία ή να απαγορευτεί η ελεύθερη άσκησή της, προστατεύει την ελευθερία του λόγου, του Τύπου, του συνέρχεσθαι και το δικαίωμα υποβολής αιτημάτων για επανόρθωση αδικιών. Αν και οι αντιπαραθέσεις σχετικά με την «κουλτούρα ακύρωσης», έχουν καταντήσει κοινοτυπία μεταξύ των δύο κομμάτων των ΗΠΑ, σχεδόν ποτέ δεν επικεντρώνονται στην επιβολή από την κυβέρνηση προτύπων περιεχομένου όπως απειλεί τώρα ο Ντε Σάντις.

Υπάρχει μια μετα-συζήτηση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την υποτιθέμενη πιθανή επιστροφή του κώδικα Hays, του καθεστώτος λογοκρισίας που υπήρχε στο Χόλιγουντ μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και του 1950. Ωστόσο, απέχει πολύ από το να είναι οργανωμένο κίνημα για την αναβίωση του κώδικα. Τώρα όμως ένας κυβερνήτης κάνει λόγο για πολιτειακή κυβέρνηση να εκβιάζει ιδιοκτήτη κινηματογραφικού στούντιο για συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Οι περισσότερες από τις πρόσφατες μάχες πολιτιστικού πολέμου εναντίον της Disney αφορούσαν ταινίες και εκπομπές ροής, οι οποίες δεν παράγονται στη Φλόριντα και ως εκ τούτου δεν ανήκουν στις αρμοδιότητες της. Οι άνθρωποι που απεχθάνονται το «κίνημα woke» στην ψυχαγωγία αντιτίθενται, φερ’ ειπείν, στην επικράτηση γκέι χαρακτήρων και τη φυλετική διαφορετικότητα στις ταινίες «Star Wars» ή Marvel.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχει μια τεράστια κοινότητα θαυμαστών της Disney που προσέχουν πολύ καλά τι συμβαίνει με τα αξιοθέατα του θεματικού πάρκου της εταιρείας, αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν – και όχι απαραίτητα για συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα – και μπορεί αντιτίθενται σε έναν πολιτικό που προσπαθεί να υπαγορεύσει τι θα προβληθεί στο Walt Disney World.

Και αν αυτός ο πολιτικός είναι υποψήφιος για πρόεδρος, το να μπει στη λάθος πλευρά των φαν της Disney μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο λάθος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.