Όταν ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ έκλεινε τη συμφωνία των 71 δισ. δολαρίων με τον Μπομπ Άιγκερ για την πώληση στην Disney του ψυχαγωγικού βραχίονα του Fox κανείς δεν έμαθε εάν γνώριζε ότι η ιδιαιτέρως προσοδοφόρα αυτή επιχειρηματική κίνηση για τον ίδιο θα σηματοδοτούσε τον επαναπροσδιορισμό των ισορροπιών στο Χόλιγουντ, με την Disney να ρίχνεται στον αδυσώπητο πόλεμο μεριδίων θέασης.

Η εξαγορά, που ολοκληρώθηκε το 2019, επανήλθε απότομα στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της αντιδικίας του βαθύπλουτου επιχειρηματία Νέλσον Πελτζ με την Disney, η οποία δεν επιθυμεί να τον δει στο διοικητικό συμβούλιο, παρόλο που έχει ένα μεγάλο μερίδιο μέσω της εταιρείας του Trian Parterns.

Walt Disney: Πόλεμος εκατομμυρίων με τον συμπέθερο των Μπέκαμ, Νέλσον Πελτζ

Ο Πελτζ, λοιπόν, επαναφέρει σχεδόν εμμονικά ως καταστροφική την εξαγορά της Fox και τη χρεώνει στην κληρονομιά του Άιγκερ. Μάλιστα, στην 35 σελίδων παρουσίαση αναφορικά με τη στρατηγική της Disney, αφιέρωσε 7 σελίδες στη συγκεκριμένη συμφωνία, όπως έγραψαν οι FT.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, η εξαγορά της Fox ήταν πολύ ακριβή, φόρτωσε στη Disney επιπλέον δανεισμό 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ωθώντας την καθαρή δανειακή της θέση πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια – και εμπόδισε την εταιρεία να επιστρέψει μετρητά στους επενδυτές.

Επίκαιρη η κριτική

Η κριτική του Πελτζ έχει και μια διάσταση ευρύτερη και επίκαιρη, καθώς η συναλλαγή Disney-Fox δημιούργησε το υπόβαθρο επάνω στο οποίο αναπτύχθηκε ένα λυσσαλέος πόλεμος μεταξύ των ανταγωνιστών για τα μερίδια θέασης, εξωθώντας τις εταιρείες παραδοσιακών μέσων να ξοδέψουν δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσουν τεχνολογικούς ομίλους όπως το Netflix, η Amazon και η Apple, κινδυνεύοντας να τινάξουν στον αέρα τους ισολογισμούς τους.

Βεβαίως, το 2019, η επιθετική στρατηγική του Άιγκερ έστειλε τη μετοχή της Disney σε ιστορικό υψηλό. Όμως, υπό το βάρος του ντόμινο αρνητικών εξελίξεων του 2022, με το sell-off στο χρηματιστήριο, η ανάμειξη με το streaming έχει λίγους υποστηρικτές στη Wall Street και η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Disney μειώθηκε στο μισό.

Ο Άιγκερ προσδιόρισε τη σύγχρονη Disney μέσα από μια σειρά από εξαγορές δίνοντας στην εταιρεία ασυναγώνιστη δύναμη στο Χόλιγουντ. Αυτές οι αγορές – η Pixar το 2006 έναντι 7 δισ. δολ., η Marvel το 2009 προς 4 δισ. δολ. και η Lucasfilm το 2012 για 4 δισ. δολ. – αντιμετωπίζονται ευρέως θετικά από στελέχη, τραπεζίτες και αναλυτές του κλάδου.

Ωστόσο, η ετυμηγορία για το στοίχημα Άιγκερ που ακούει στο όνομα Fox, δεν είναι το ίδιο σαφής.

Ο Πελτζ εμφανίζει την εξαγορά του Fox ως μια υπερβολική κίνηση που έγινε σε βάρος του κέρδους. Τα τελευταία πέντε χρόνια, τα έσοδα της Disney αυξήθηκαν κατά 24 δισεκατομμύρια δολάρια, σε 84 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά την ίδια στιγμή τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους περιορίστηκαν σχεδόν στο μισό και, μετά από περισσότερα από 50 χρόνια σταθερών πληρωμών, η Disney απέσυρε το μέρισμά της, γεγονός που ο Πελζ αποδίδει στην εξαγορά.

Τα στελέχη της Disney έχουν ισχυριστεί  ότι το μέρισμα ανεστάλη λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Από το κλείσιμο της εξαγοράς της Fox από την Disney τον Μάρτιο του 2019, η τιμή της μετοχής της έχει υποχωρήσει περισσότερο από 7%, ενώ ο δείκτης αναφοράς S&P 500 έχει αυξηθεί περισσότερο από 40%.

Οι υπερασπιστές της συμφωνίας με την Fox λένε ότι με το «φάντασμα» του Netflix να πλανάται πάνω από τη βιομηχανία του θεάματος, ο Άιγκερ δεν είχε άλλη επιλογή.

Σε μια παρουσίαση προς τους μετόχους χθες Τρίτη, πληρεξούσιος της Disney είπε χαρακτηριστικά: Θα προτιμούσε η Trian να βρισκόταν το Fox τα χέρια κάποιου ανταγωνιστή;

Τα ψιλά γράμματα

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι FT, στα ψιλά γράμματα της δήλωσης του πληρεξουσίου της Disney φάνηκε να αναγνωρίζεται ταυτόχρονα ότι οι αποδόσεις της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη πάρει σάρκα και οστά ουσιαστικά.

Σε τι συμφωνούν οι πάντες

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια πτυχή της συμφωνίας στην οποία όλοι ομονοούν: ο 91 ετών σήμερα Μέρντοχ στην προκειμένη περίπτωση μεγαλούργησε.  Πούλησε το μεγαλύτερο μέρος της αυτοκρατορίας του ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, στην εποχή του εύκολου χρήματος, εξασφαλίζοντας έναν μποναμά επιπλέον 2 δισ. δολαρίων για καθένα από τα έξι παιδιά του.

«Ο Μέρντοχ αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ένας από τους πιο έξυπνους μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης στην ιστορία. Πούλησε την περιουσία του στο απώγειό της», σχολίασε dealmaker που έχει συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν. «Έκανε μια δολοφονία και τα υπόλοιπα είναι ιστορία», είπε με νόημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή