Η Meta Platforms φέρεται να σχεδιάζει ένα νέο γύρο απολύσεων, που ενδεχομένως θα επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι περικοπές θέσεων εργασίας ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Οι απολύσεις αυτές θα προστεθούν στην περικοπή του 13% των θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο σαν μέρος ενός ευρύτερου πλάνου μείωσης του λειτουργικού κόστους της εταιρείας.

Όχι απλά απενεργοποίηση, ολική διαγραφή…

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είχε προηγουμένως υποδείξει ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα επικεντρωθεί φέτος στις προσπάθειες που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους λειτουργίας της εταιρείας, θέτοντας το 2023 ως «έτος αποδοτικότητας».

Facebook/Handout via REUTERS

Σε ενημέρωση αναλυτών τον Φεβρουάριο, ο Ζάκερμπεργκ είχε ξεκαθαρίσει ότι επικεντρώνεται στην «περικοπή δραστηριοτήτων που δεν αποδίδουν ή μπορεί πλέον να μην είναι κρίσιμης σημασίας» και ότι σχεδιάζει «να αφαιρέσει τα επίπεδα της μεσαίας διοίκησης για να λαμβάνει αποφάσεις πιο γρήγορα».

Οι προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο για την εταιρεία, η οποία έχει ανακοινώσει ότι το λειτουργικό κόστος και τα έξοδά της αυξήθηκαν κατά 22% από έτος σε έτος σε 25,8 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4% στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο βασικός κλάδος διαδικτυακής διαφήμισης της Meta συνεχίζει να αντιμετωπίζει εμπόδια λόγω διαφόρων παραγόντων όπως η σκληρή αγορά ψηφιακής διαφήμισης, οι παρατεταμένες επιπτώσεις της αλλαγής απορρήτου στο iOS της Apple αλλά και ο αυξημένος ανταγωνισμός από το TikTok που ανήκει στην κινεζική ByteDance.

Στο δρόμο του metaverse

Σημειώνεται ότι η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του metaverse, το οποίο η Meta πιστεύει ότι θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το επόμενο σύνορο για την mainstream υπολογιστική.

Το τμήμα Reality Labs της εταιρείας, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την κατασκευή της εικονικής πραγματικότητας και των τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας που απαιτούνται για το metaverse, απέφερε έσοδα 727 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το τέταρτο τρίμηνο, αλλά κατέγραψε επίσης λειτουργική ζημιά 4,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανάληψη ευθύνης

Ο Ζάκερμπεργκ έχει δηλώσει ότι θα «αναλάβει την ευθύνη» για τα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδια περικοπής δαπανών της εταιρείας, λέγοντας ότι θεωρεί τις απολύσεις «ως έσχατη λύση».

«Αναδιαρθρώνουμε τις ομάδες για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας», είπε ο Zuckerberg το περασμένο φθινόπωρο όταν η Meta ανακοίνωσε απολύσεις. «Αλλά αυτά τα μέτρα από μόνα τους δεν θα ευθυγραμμίσουν τα έξοδά μας με την αύξηση των εσόδων μας, επομένως πήρα τη δύσκολη απόφαση να αφήσω τους ανθρώπους να φύγουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή