Ο επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν υπερασπίστηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο διαβούλευσης για το εάν η Big Tech θα πρέπει να αναλάβει το κόστος των επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές του κλάδου τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να τεθούν τα συμφέροντα των Big Telecoms πάνω αυτά των Big Techs.

Η διαβούλευση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα φέρνει αντιμέτωπες τις Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia έναντι των Alphabet (Google), Meta Platforms, Netflix, Amazon.com και Microsoft.

ΕΕ: Νέες πρωτοβουλίες για τον μετασχηματισμό του τομέα συνδεσιμότητας

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι δεν βλέπει το ζήτημα ως «μια διπλή επιλογή μεταξύ αυτών που παρέχουν δίκτυα σήμερα και εκείνων που τα τροφοδοτούν με κίνηση».

«Για μένα η πραγματική πρόκληση είναι να διασφαλίσω ότι έως το 2030 οι συμπολίτες μας και οι επιχειρήσεις στους δρόμους μας σε όλη την ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης – θα έχουν πρόσβαση σε γρήγορη, αξιόπιστη και υψηλής έντασης δεδομένων συνδεσιμότητα Gigabit», σημειώνει ο Μπρετόν σε κείμενο ομιλίας του που θα εκφωνηθεί στο Mobile World Congress (MWC) που λαμβάνει χώρα στην ισπανική πόλη.

«Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τα δίκτυα συνδεσιμότητας – αυτοκινητόδρομους – του μέλλοντος. Αυτό είναι το όραμα. Δεν έχει να κάνει με το αν το ένα κατοχυρωμένο συμφέρον πρέπει να υπερισχύσει έναντι του άλλου», πρόσθεσε ο Μπρετόν.

H αντίθετη γνώμη της Ολλανδίας

Η ολλανδική κυβέρνηση αντιτάχθηκε τη Δευτέρα στην επιβολή τέλους στο διαδίκτυο για τις εταιρείες τεχνολογίας, όντας η πρώτη κυβέρνηση της ΕΕ που επέκρινε το σχέδιο του Μπρετόν μετά την δημοσιοποίησή του, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να παραβιάσει τους κανόνες ουδετερότητας του δικτύου και να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών για τους Ευρωπαίους.

Από την πλευρά του ο Μπρετόν κάλεσε σε μια σοβαρή συζήτηση για πιθανά εμπόδια στη διασυνοριακή ενοποίηση των τηλεπικοινωνιών, συμπαραστεκόμενος στους φορείς εκμετάλλευσης που δηλώνουν ότι οι σκληροί κανόνες συγχωνεύσεων της ΕΕ εμποδίζουν τις συμφωνίες και μίλησε επίσης για τα οφέλη μιας ολοκληρωμένης αγοράς ραδιοφάσματος.

«Βλέπω ότι αυτά τα δύο ζητήματα συγκρατούν επί του παρόντος το συλλογικό μας δυναμικό σε σύγκριση με άλλες ηπείρους», κατέληξε ο Μπρετόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή