Κατά 1,6% διευρύνθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά.

Το  έλλειμμα αυξήθηκε κατά 68,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι θα αυξηθεί κατά 68,9 δισ. δολάρια.Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο αναθεωρήθηκαν και έδειξαν ότι το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 67,2 δισ. δολάρια αντί για 67,4 δισ. δολάρια που είχε ανακοινωθεί.

Moody’s: Η υπέρβαση του αμερικανικού χρέους μπορεί να «σκοτώσει» εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Μέρος της διεύρυνσης της ψαλίδας αντανακλά πιθανότατα την εκ νέου αύξηση των τιμών των αγαθών και των βασικών εμπορευμάτων.

Οι εισαγωγές

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3% στα 325,8 δισ. δολάρια, με τα αγαθά να αυξάνονται κατά 3,7% στα 267,9 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές μηχανοκίνητων οχημάτων, ανταλλακτικών και κινητήρων ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,1 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της αύξησης εισαγωγών κινητών τηλεφώνων και άλλων ειδών οικιακής χρήσης,  φαρμακευτικών σκευασμάτων, παιχνιδιών και αθλητικών ειδών. Οι εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. δολάρια, αντανακλώντας τις αυξήσεις στις ηλεκτρικές συσκευές και τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

Οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,1 δισ. δολάρια σε 57,9 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω των ταξιδιών.

Οι εξαγωγές

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,4% σε 257,5 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν άλμα της τάξης του 6% στα 177,8 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, όπως και οι εξαγωγές καταναλωτικών αγαθών, μηχανοκίνητων οχημάτων, ανταλλακτικών και κινητήρων.

Ωστόσο, οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,6 δισ. δολάρια σε 79,7 δισ. δολάρια, συρρίκνωση που οφείλεται στις μειώσεις στον κλάδο των ταξιδιών και των μεταφορών.

Προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 3,6% στα 101,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή