Στο ίδιο επίπεδο αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η Τράπεζα του Καναδά μετά το «πάγωμα» της οικονομικής ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2022, μετατρεπόμενη έτσι στην πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αναστέλλει την εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Επιτόκια: Ποια τράπεζα θα «φρενάρει» πρώτη την αύξηση των επιτοκίων

Όταν η τράπεζα συνεδρίασε για τελευταία φορά για να καθορίσει την πολιτική της τον Ιανουάριο, αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, στο 4,50%, και δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για λίγο καιρό ώστε να αφήσει τις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων να απορροφηθούν.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 425 μονάδες βάσης για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος κορυφώθηκε στο 8,1% και επιβραδύνθηκε στο 5,9% τον Ιανουάριο, σχεδόν τρεις φορές πάνω από τον στόχο του 2%.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων

Η πλειονότητα των 32 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η Τράπεζα του Καναδά (BoC) πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ όλους τους εκτίμησαν ότι κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η τράπεζα θα τηρήσει στάση αναμονής.

Οι αγορές αναμένουν ότι το επιτόκιο πολιτικής θα παραμείνει σταθερό κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο βλέπουν άλλη μια αύξηση των επιτοκίων ως τον Σεπτέμβριο.

Στασιμότητα

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ του Καναδά έμεινε στάσιμο, με την οικονομία της χώρας να καταγράφει χειρότερες επιδόσεις από την ανάπτυξη 1,3% που περίμενε η BoC, παρά τα εντυπωσιακά στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί σε περίπου 3% μέχρι τα μέσα του έτους και στη συνέχεια θα φθάσει το 2% το 2024, ενώ η ανάπτυξη θα είναι σχεδόν μηδενική τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023.

Η ανώτερη υποδιοικητής της BoC, Carolyn Rogers, θα εκφωνήσει ομιλία με τίτλο «έκθεση οικονομικής προόδου» και θα δεχθεί ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη στο Γουίνιπεγκ. Δεν θα υπάρξει ομιλία ή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη μετά την απόφαση για το επιτόκιο.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθούν στις 22 Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή