Μια γυναίκα στη Βρετανία εγκατέλειψε το νόμο για να ξεκινήσει ένα εστιατόριο – και το μετέτρεψε σε μια επιτυχημένη αλυσίδα street food.

Η Nisha Katona δεν ήθελε πραγματικά να παραιτηθεί από τη νομική. Οι δεκαετίες που εργάστηκε ως δικηγόρος δεν της φαινόταν δουλειά, σύμφωνα με το CNBC. Ούτε η τρέχουσα δουλειά της ως διευθύνουσα σύμβουλος της δημοφιλής αλυσίδας εστιατορίων Mowgli Street Food.

Τρεις γυναίκες που ηγούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις και η πορεία προς την κορυφή

Εκανε την αγάπη της δουλειά

«Δεν ήταν ότι βαρέθηκα την δικηγορία. Απλώς ερωτεύτηκα, έπαθα εμμονή με αυτήν την άλλη ιδέα», είπε η Katona. «Αυτό είναι το φαγητό των προγόνων μου —τι θα γινόταν αν υπήρχε μια επιχείρηση εδώ μέσα;»

Αποδείχθηκε ότι υπήρχε. Η αλυσίδα Mowgli, με εστίαση στην ινδική σπιτική μαγειρική, έχει πλέον σχεδόν είκοσι υποκαταστήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Katona έχει επίσης κυκλοφορήσει τέσσερα βιβλία μαγειρικής, έχει δημιουργήσει μια φιλανθρωπική οργάνωση και εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση ως ειδικός στα τρόφιμα.

Το ξεκίνημα

Πριν ξεκινήσει να σχεδιάζει το πρώτο εστιατόριο Mowgli, η Katona δίδασκε ήδη μαθήματα ινδικής μαγειρικής και έγραφε βιβλία μαγειρικής — παράλληλα με τη δουλειά της πλήρους απασχόλησης ως δικηγόρος. Ήθελε να διατηρήσει τις συνταγές και την κουλτούρα του φαγητού με την οποία μεγάλωσε ως Ινδή μετανάστρια δεύτερης γενιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Συνειδητοποίησα ότι στις τάξεις μου οι άνθρωποι αγαπούσαν αυτό το φαγητό», εξηγεί η Katona. «Τότε μου «καρφώθηκε» αυτή η επιχειρηματική σκέψη».

Το εγχείρημα όμως δεν αποτέλεσε εύκολη απόφαση. Οι ανησυχίες για τη φροντίδα των παιδιών της, η υποθήκη στο σπίτι της και η επένδυση των οικονομιών μιας ζωής,της προκάλεσαν άγχος.

«Η στέγη πάνω από το κεφάλι της οικογένειάς μου κινδύνευε», λέει. «Στο πίσω μέρος του μυαλού μου ήξερα: Αυτό πρέπει να λειτουργήσει».

Και έτσι φρόντισε να μην έχει απλώς ένα σχέδιο Α.  «Σχεδίασα το Mowgli με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει την επόμενη μέρα».

Δύο δουλειές παράλληλα

Επίσης, δεν εγκατέλειψε αμέσως τη δουλειά της πλήρους απασχόλησης. Η εξάντληση και ο λίγος ύπνος ήταν συνηθισμένα καθώς περνούσε τις μέρες της ως δικηγόρος και τις νύχτες της εκπαιδεύοντας τους πρώτους σεφ του Mowgli και έχτιζε το πρώτο εστιατόριο από την αρχή.

«Αυτή είναι η συμβουλή που θα έδινα πάντα… Μην στρίβεις σε αυτό το δεύτερο σχοινί μέχρι να καταλάβεις ότι το δεύτερο σχοινί είναι ασφαλές. Θα πρέπει να κάνετε και τις δύο δουλειές για λίγο».

Αυτή δεν είναι η μόνη συμβουλή της Katona – ειδικά όχι για τις γυναίκες επιχειρηματίες, οι οποίες πιστεύει ότι συχνά έχουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να βλέπουν τους εαυτούς τους ως επιχειρηματίες.

Δεν χρειάζεται να είστε επιχειρηματίας. Δεν χρειάζεστε καμία επιχειρηματική γνώση.

Αλλά για την Katona, δεν είναι όλα φιλοδοξίες και εμπειρία. «Μπορείς να χτίσεις επιχειρήσεις με λέξεις όπως αγάπη και βελτίωση», πιστεύει.

Το «θηλυκό» πλεονέκτημα

Κατά κάποιο τρόπο, οι γυναίκες έχουν πραγματικά ένα πλεονέκτημα που τις βοηθά να διαχειρίζονται ανθρώπους και να δημιουργούν επιχειρήσεις που κάνουν τη διαφορά, λέει η Katona.

«Φέρνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό στην επιχείρηση», εξηγεί. «Έχουμε αυτές τις μοναδικές διαπροσωπικές δεξιότητες, αυτή τη χάρη και αυτή την ταπεινοφροσύνη, και είμαστε εξίσου ικανοί με κάθε άνδρα ».

Κυρίως, οι επιχειρηματίες δεν χρειάζονται επίσης κάποιο υπόβαθρο για να είναι επιτυχημένοι, πιστεύει η Katona.

«Δεν χρειάζεται να είσαι επιχειρηματίας. Δεν χρειάζεστε καμία επιχειρηματική γνώση. Προσλαμβάνετε τους κατάλληλους ανθρώπους για κάτι τέτοιο».

Οι δεξιότητες

Και οι δεξιότητες μπορούν να προέλθουν από οπουδήποτε – η καριέρα της ως δικηγόρος, για παράδειγμα, της έμαθε να διαβάζει ανθρώπους, κάτι που τη βοηθά τώρα να προσλαμβάνει το κατάλληλο προσωπικό. Και επειδή εκείνη (και πολλοί άλλοι) είχε ήδη πολλαπλές εργασίες με τη διαχείριση της οικιακής και επαγγελματικής της ζωής, το να ξεκινήσει το Mowgli ενώ εργαζόταν με πλήρη απασχόληση και μεγαλώνοντας παιδιά φαινόταν πολύ πιο εύκολο.

Το πρώτο εστιατόριο Mowgli έγινε γρήγορα αντιληπτό από τους επενδυτές, καλύπτοντας ένα κενό στην αγορά.

Τώρα συνεργάζεται με εξωτερικούς επενδυτές, αλλά παραμένει επικεφαλής ως διευθύνουσα σύμβουλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή