Ο Ίλον Μασκ απολογήθηκε για την κίνησή του να αμφισβητήσει την εργασιακή απόδοση ενός υπαλλήλου του Twitter με κινητικά προβλήματα ο οποίος μάλιστα απομακρύνθηκε από την εταιρεία. Το αφεντικό του Twitter ζήτησε συγγνώμη για αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «παρεξήγηση».

Χθες, Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter ουσιαστικά αμφισβήτησε την απόδοση του Χάραλντουρ «Χάλι» Θορλέιφσον λέγοντας ότι ο τελευταίος «δεν έχει κάνει σχεδόν καμία δουλειά τους τελευταίους τέσσερις μήνες».

Εργαζόμενος ρωτά τον Ίλον Μασκ στο Twitter: Έχω απολυθεί;

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον Χάλι για την παρεξήγηση της κατάστασής του», έγραψε ο Μασκ στο Twitter αργά την Τρίτη. «Βασίστηκα σε πράγματα που μου είπαν ότι ήταν αναληθή ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, αληθινά, αλλά χωρίς νόημα».

«Σκέφτεται να παραμείνει στο Twitter», πρόσθεσε ο Μασκ.

Ο εργαζόμενος που ρώτησε αν έχει απολυθεί

Ο Θορλέιφσον, Ισλανδός επιχειρηματίας με ειδικές ανάγκες, βρέθηκε μπλεγμένος σε έναν πόλεμο λέξεων με τον Μασκ αφού αναγκάστηκε να ρωτήσει ευθέως τον εργοδότη του για το εργασιακό του καθεστώς.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ο 45χρονος Θορλέιφσον, έγραψε στο Twitter απευθυνόμενος στον Μασκ, λέγοντας ότι είχε αποκλειστεί από τον υπολογιστή εργασίας του για αρκετές ημέρες και δεν έχει λάβει απάντηση από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού του Twitter σχετικά με το εάν είχε απολυθεί.

Σημειώνεται ότι ο Θορλέιφσον ζει και εργάζεται στην ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του. Η απάντηση του Μασκ ήρθε με μια ερώτηση προς τον Θορλέιφσον: «Τι δουλειά έκανες;». Στο συγκεκριμένο ερώτημα ο Ισλανδός απάντησε λέγοντας ότι με την εργασία του επέτρεψε στην εταιρεία να «γλιτώσει» 500.000 δολάρια σε μία σύμβαση SaaS (δηλαδή δημιουργία λογισμικού σαν υπηρεσία) που οδήγησε σε ιεράρχηση των διαφόρων project σχεδίασης της πλατφόρμας.

Όταν στη συνέχεια ο Μασκ ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες, ο Θορλέιφσον προσδιόρισε το συμβόλαιο SaaS με το οποίο εξοικονομήθηκαν τόσα χρήματα για την εταιρεία ως την πλατφόρμα σχεδιασμού Figma και είπε ότι το έργο του ως προς την ιεράρχηση αφορούσε «όλα τα ενεργά έργα σχεδιασμού».

Ακολούθησε η απάντηση του Μασκ με δύο emoji γελαστών προσώπων ενώ αργότερα ανέβασε στο Twitter έναν σύνδεσμο που παρέπεμπε σε ένα απόσπασμα από την κωμωδία «Office Space» που παρωδεί την κουλτούρα της εργασίας σε γραφείο.

Μετά την συνομιλία μέσω Twitter με τον Μασκ, ο Θορλέιφσον ενημερώθηκε από τον επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού του Twitter ότι είχε απολυθεί.

Ο Μασκ επέκρινε τον Θορλέιφσον για την εργασιακή του απόδοση, λέγοντας ότι «δεν έκανε καμία πραγματική δουλειά, ισχυρίστηκε ως δικαιολογία ότι είχε μια αναπηρία που τον εμπόδιζε να πληκτρολογήσει, αλλά ταυτόχρονα ανέβαζε στο Twitter μια καταιγίδα σχολίων».

Ακολούθως ο Μπίλι Μάρκους, συν-δημιουργός του dogecoin και σύμμαχος του Μασκ, αποδοκίμασε τα σχόλιά του. Ένας άλλος χρήστης του Twitter σε παρέμβασή του τόνισε ότι έχει συνεργαστεί απευθείας με τον Θορλέιφσον χαρακτηρίζοντας την εργασιακή του ηθική «κορυφαίου επιπέδου».

Μετά τις αντιδράσεις ο Μασκ υποστηρίζει ότι έκανε μια βιντεοκλήση στον Θορλέιφσον «για να καταλάβω τι είναι αληθινό σε σχέση με αυτό που μου είπαν». Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του Twitter προχώρησε στη δημόσια συγγνώμη.

Πρόσωπο της χρονιάς

Ο Χάραλντουρ «Χάλι» Θορλέιφσον προσλήφθηκε στο Twitter ως ανώτερος διευθυντής σχεδιασμού προϊόντων μετά την εξαγορά της εταιρείας του Ueno από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το 2021. Πάσχει από μυϊκή δυστροφία, μια ασθένεια που εξασθενεί τους μύες με την πάροδο του χρόνου.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ασθένειά του καθιστά πιο δύσκολη την χειρωνακτική εργασία για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Σύμφωνα με το Icelandic Review, ο Θορλέιφσον ονομάστηκε «πρόσωπο της χρονιάς» στην Ισλανδία το 2022, εν μέρει λόγω της πώλησης της Ueno αλλά και των προσπαθειών του να εγκατασταθούν ράμπες αναπηρικών αμαξιδίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο ένας από τους λόγους για τον οποίο πούλησε την εταιρεία του – την οποία περιέγραψε ως με δυσμενείς οικονομικούς όρους – ήταν ότι η αναπηρία του καθιστούσε δύσκολη την χειρωνακτική εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, ο Θορλέιφσον επέλεξε να του καταβληθεί η τιμή πώλησης ως μισθός, έτσι ώστε να μπορεί να πληρώσει 46% φόρο εισοδήματος αντί για τον τυπικό φορολογικό συντελεστή 22% επί των επενδυτικών κερδών.

Το… έπος του Twitter

Το περιστατικό είναι μια από τις πιο περίεργες εξελίξεις μέχρι σήμερα στο… έπος που εξελίσσεται μετά την αγορά του Twitter από τον Μασκ. Ο Μασκ συμφώνησε να αγοράσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης πέρυσι έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά από παλινωδίες απέκτησε τελικά την εταιρεία και έκτοτε επιχειρεί να μειώσει τα λειτουργικά κόστη σε μια προσπάθεια να καταστήσει κερδοφόρο το εγχείρημα.

Ως μέρος αυτής της στρατηγικής, ο Μασκ απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους. Μόλις τον περασμένο μήνα απέλυσε άλλους 200 εργαζόμενους, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Πλέον το Twitter αριθμεί μόλις 2.000 εργαζόμενους από περίπου 7.500 τον περασμένο Οκτώβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή