Ο Πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε χθες, Πέμπτη το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του για τον προϋπολογισμό για το 2024, θέτοντας τις βάσεις για μια μάχη με υψηλά διακυβεύματα που σίγουρα θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες για να γίνει αποδεκτό από το διχασμένο Κογκρέσο. Πολλοί Δημοκρατικοί, όμως, βλέπουν το νομοσχέδιο ως πλαίσιο για το τι σκοπεύει να προωθήσει το κόμμα στις συνομιλίες για τις κρατικές δαπάνες με τους Ρεπουμπλικάνους αργότερα φέτος.

Ο προϋπολογισμός 6,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Μπάιντεν προτείνει αυξήσεις φόρων στους πλούσιους για μείωση του ελλείμματος και ενίσχυση του αμερικανικού συστήματος υγείας Medicare.

Μακροπρόθεσμες αυξήσεις φόρων

Μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του Μπάιντεν εξαρτάται από προτεινόμενες αυξήσεις φόρων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύουν τους πλουσιότερους Αμερικανούς και μεγάλες εταιρείες.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τον αποκαλούμενο ελάχιστο φόρο «δισεκατομμυριούχου» με στόχο την επιβολή φόρου τουλάχιστον 25 τοις εκατό στο συνολικό εισόδημα για τους Αμερικανούς των οποίων η περιουσία υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια και η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 21% σε 28%. Ο Μπάιντεν ζήτησε επίσης να τετραπλασιαστεί ο φόρος επαναγοράς μετοχών και να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής στα ξένα κέρδη των πολυεθνικών των ΗΠΑ.

Οι προτάσεις θα αναιρούσαν ορισμένες βασικές διατάξεις των φορολογικών περικοπών του Τραμπ το 2017 και, ως εκ τούτου, θα είναι εξ αρχής απαράδεκτο για τους Ρεπουμπλικάνους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι κατηγορηματική ότι δεν θα δεν θα αυξηθούν οι φόροι στα νοικοκυριά που βγάζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια, και αντ’ αυτού ορισμένοι από τους πλουσιότερους πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα.

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι οι προτάσεις θα συμβάλουν στην μείωση του ελλείματος κατά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, αλλά επίσης καταδεικνύουν το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του χρέους.

Εκτός από τις αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους, ο Μπάιντεν πιέζει για αύξηση των δαπανών για προτεραιότητες των Δημοκρατικών και μη αμυντικά προγράμματα, σε έντονη αντίθεση με τα σχέδια που προωθούνται από τους συντηρητικούς της Βουλής για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων με άμεσες περικοπές δαπανών.

Ο προϋπολογισμός απαιτεί χρηματοδότηση 688 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μη αμυντικά προγράμματα, αύξηση 7,3% από το προηγούμενο οικονομικό έτος, καθώς και προτεινόμενη χρηματοδότηση 121 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Πρόγραμμα Ιατρικής Φροντίδας Βετεράνων. Απαιτεί επίσης χρηματοδότηση 880 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικά προγράμματα για το δημοσιονομικό 2024, αύξηση 3,3% από το προηγούμενο έτος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι -οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή- έχουν χαρακτηρίσει το αίτημα ως «νεκρό κατά την άφιξη» στο Κογκρέσο. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ζήτησε μια συμφωνία για σημαντικές μειώσεις στις κρατικές δαπάνες, ιδιαίτερα των μη αμυντικών δαπανών, με αντάλλαγμα την ψήφο των Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ορίου χρέους. Ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι τουιτάρισε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα της Ουάσιγκτον ήταν «πρόβλημα δαπανών, ΟΧΙ πρόβλημα εσόδων».

Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο την 1η Φεβρουαρίου για προκαταρκτικές συνομιλίες σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους. Μετά το πέρας οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση. Αλλά η δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού της Πέμπτης αντικατοπτρίζει πόσο μακριά βρίσκονται οι δύο πλευρές στο θέμα των δαπανών.

Κοινωνική Ασφάλιση – Medicare στο επίκεντρο

Ο προϋπολογισμός του Μπάιντεν στοχεύει στην προστασία τόσο του υποτυπώδους συστήματος περίθαλψης Medicare όσο και της Κοινωνικής Ασφάλισης, που πιθανόν να είναι σημείο εστίασης μιας πιθανής εκστρατείας επανεκλογής το 2024.

Το αίτημα περιλαμβάνει ένα σχέδιο με στόχο την επέκταση της φερεγγυότητας για το Medicare μέχρι τη δεκαετία του 2050, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για την επιβολή υψηλότερου φορολογικού συντελεστή σε «εισοδήματα άνω των $400.000» και μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους για τους δικαιούχους.

Η μάχη θα είναι σκληρή στο διχασμένο Κογκρέσο, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν χαράξει κόκκινες γραμμές γύρω από τις προτάσεις για τυχόν αύξηση φόρων. Αλλά χρησιμεύει ως δείκτης για τη θέση του Λευκού Οίκου στο θέμα, καθώς επιδιώκει να αντιπαραβάλει τις προτάσεις του με εκείνες που προσφέρουν οι Ρεπουμπλικάνοι που αποσκοπούν στην πιθανή μείωση παροχών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης προτάσεις με στόχο την ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά δεν πρόσφερε ένα παρόμοιο σχέδιο για την προστασία της βιωσιμότητας του προγράμματος, και απλά επανέλαβε την αντίθεση του Λευκού Οίκου στις προσπάθειες «περικοπής των παροχών Κοινωνικής Ασφάλισης».

Άφησε επίσης την πόρτα ανοιχτή στη συνεργασία με το Κογκρέσο για να εργαστεί «για την υπεύθυνη ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης», αλλά «διασφαλίζοντας ότι τα άτομα υψηλού εισοδήματος πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους».

Το επίκεντρο έρχεται καθώς ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να πιέσουν τον Μπάιντεν να δώσει περισσότερη προσοχή στα ζητήματα χρηματοδότησης που απειλούν το πρόγραμμα, καθώς μια πρόσφατη μελέτη από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου βρήκε ότι το πρόγραμμα βρισκόταν σε τροχιά μη βιωσιμότητας μέχρι το 2032.

Την ίδια στιγμή, μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών διερευνά πιθανές λύσεις για την προστασία της βιωσιμότητας του προγράμματος, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει διστακτικότητα και στα κόμματα του διαδρόμου για την εντατικοποίηση των επαφών.

Ρεπουμπλικάνοι: Ο προϋπολογισμός είναι «ασόβαρος»

Οι προεδρικοί προϋπολογισμοί συνήθως είναι «νεκροί άμα τη αφίξει» στο Καπιτώλιο, και το ίδιο συνέβη με την πρόταση του Μπάιντεν την Πέμπτη. Ο ΜακΚάρθι χαρακτήρισε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του Μπάιντεν «ασόβαρο», επικαλούμενος τις αυξήσεις φόρων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύουν πλούσιους Αμερικανούς και εταιρείες.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έσπευσαν να σημειώσουν ότι ενώ ο Λευκός Οίκος είπε ότι η πρόταση θα μειώσει το έλλειμμα κατά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, θα προσθέσει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια στο έλλειμμα το επόμενο έτος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες επέκριναν επίσης την προτεινόμενη χρηματοδότηση για προγράμματα αναπαραγωγικής υγείας  του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προώθηση της ισότητας των φύλων και χρήματα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρικ Σκοτ κατηγόρησε στο Twitter τον Μπάιντεν ότι δεν ανησυχεί για τη μείωση του χρέους ή τη μείωση του πληθωρισμού και έχει επικεντρωθεί στο να ρίχνει χρήματα στην ατζέντα του

Περισσότερα χρήματα για βοήθεια στην Ουκρανία και ασφάλεια συνόρων

Ο προϋπολογισμός του Μπάιντεν περιλαμβάνει περισσότερη χρηματοδότηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυξάνει τη χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων, δύο θέματα που σίγουρα θα προκύψουν στις συνομιλίες με τους Ρεπουμπλικάνους.

Περιλαμβάνει συνολικά 6 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς και για τη στήριξη της συμμαχίας των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ και άλλους ευρωπαίους συμμάχους. Πάνω από 750 εκατομμύρια δολάρια από αυτά θα πάνε στην Ουκρανία. Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ έχουν συμμετάσχει στη δικομματική υποστήριξη προς την Ουκρανία και πίεσαν για περισσότερη βοήθεια προς τη χώρα.

Άλλοι, μεταξύ των οποίων ο Τραμπ επιτέθηκαν στη κυβέρνηση Μπάιντεν για τη συνέχιση της βοήθειας της Ουκρανίας στη Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πολεμική βοήθεια.

Ο προϋπολογισμός αυξάνει επίσης το ποσό που πρότεινε ο Μπάιντεν για τα Τελωνεία και την Προστασία των Συνόρων και παρέχει περισσότερη χρηματοδότηση για την πρόσληψη συνοριακών πρακτόρων και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου φαιντανύλης. Η αύξηση έρχεται καθώς η Βουλή υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έχει κάνει θέμα στα ΜΜΕ τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και ο Μπάιντεν δέχεται πυρά για να κάνει περισσότερα για να σταματήσει την εισροή μεταναστών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επίσης επιτεθεί στη μείωση της χρηματοδότησης συνολικά προς το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Οι Ρεπουμπλικάνοι για τον Προϋπολογισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων διαπίστωσαν την Πέμπτη ότι ο προϋπολογισμός «περικόπτει 600 εκατομμύρια δολάρια από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ υπάρχει μια μανιασμένη κρίση στα νότια σύνορα του έθνους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή