Αντιμέτωπος με σοβαρή έλλειψη εργαζομένων εξακολουθεί να βρίσκεται ο τομέας της εστίασης στις ΗΠΑ, τρία χρόνια μετά τα πρώτα lockdowns που ακολούθησαν την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού. Παρά το γεγονός ότι διαρκώς ανοίγουν ολοένα και περισσότερα νέα εστιατόρια, και ενώ οι αμοιβές και οι παροχές στον κλάδο έχουν βελτιωθεί, σύμφωνα με το Bloomberg, πάνω από 6 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης εξακολουθούν να αδυνατούν να βρουν προσωπικό.
TikTok – Στροφή στην εστίαση και το delivery στις ΗΠΑ
Βεβαίως, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός εργαζομένων για να καλύψει τυχόν κενά που δημιουργούνται. Όμως, όπως δήλωσε στο οικονομικό πρακτορείο η Άννα Ζου, οικονομολόγος του Ινστιτούτου της Bank of America που παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς εργασίας, τα στοιχεία δεν καταγράφουν το γεγονός ότι οι πωλήσεις των εστιατορίων και μπαρ έχουν αυξηθεί κατά περίπου 6% φέτος, αγγίζοντας σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για επιπλέον προσωπικό, ακόμα και αν τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διαθέσιμο εργατικό δυναμικό για τον αριθμό των καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν σήμερα στις ΗΠΑ.
Βαθιές τομές
Πολλοί εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας αποχώρησαν, από την περίοδο του κορωνοϊού και μετά, από την αγορά εργασίας για να φροντίσουν παιδιά ή ηλικιωμένους γονείς, ή λόγω αναπηρίας ή ασθένειας. Άλλοι, μετακόμισαν σε περιοχές με χαμηλότερο κόστος ζωής. Πρόκειται για μεγάλες ανακατατάξεις, που τρία χρόνια μετά την έκρηξη της πανδημίας έχουν αφήσει τα εστιατόρια να αναζητούν απελπισμένα μάγειρες, ταμίες και σερβιτόρους.
Τα προβλήματα στην εύρεση προσωπικού, πάντως, δεν αποτελούν φαινόμενο αποκλειστικά της τελευταίας τριετίας. Και πριν τον κορωνοϊό συχνά μπαρ και εστιατόρια δυσκολεύονταν να βρουν εργαζόμενους, κυρίως όμως λόγω των χαμηλών αμοιβών και των υπερβολικών απαιτήσεων. Τα ρευστά ωράρια με απαιτήσεις για νυχτερινή απασχόληση αποτελούν άλλον έναν λόγο για τον οποίον πολλοί υπάλληλοι αποφάσισαν, μετά τα lockdowns, να εγκαταλείψουν οριστικά τον χώρο της εστίασης.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι χαμηλές αμοιβές αποτελούν σημείο-κλειδί για την κατανόηση του προβλήματος, αφού το 2021 το μέσο ωρομίσθιο για έναν εργαζόμενο σε φαστ φουντ στις ΗΠΑ ήταν 12,25 δολάρια, σε σύγκριση με 21,22 δολάρια για έναν εργάτη σε οικοδομές. Όλα όμως δείχνουν ότι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί την τελευταία τριετία είναι πολύ βαθύτερες.
Burger King, McDonalds και Dominos
Στη Δυτική Βιρτζίνια και το Οχάιο το προσωπικό του Matt Herridge, επιχειρηματία που λειτουργεί καταστήματα των Burger King και Qdoba με franchise, παραιτείται δηλώνοντας πολύ αγχωμένο και κουρασμένο για να εργαστεί στα 11 εστιατόριά του. Μία γενική διευθύντρια της Burger King, η οποία εργαζόταν εκεί για περισσότερο από μια δεκαετία, έφυγε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για μια δουλειά γραφείου με ωράριο 09:00 προς 17:00 σε μια εταιρεία συντήρησης αυτοκινήτων, απελπισμένη για προβλέψιμα ωράρια χωρίς νυχτερινές βάρδιες.
«Ο γιος μου ήθελε να μάθει πόσο συχνά θα με βλέπει», είπε η ίδια στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης όταν αποχωρούσε.
Στην Domino’s, οι πίτσες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στους πελάτες απ’ ό,τι το 2019, επειδή η εταιρεία δεν μπορεί να βρει αρκετούς διανομείς. «Οι άνθρωποι πραγματικά δεν θέλουν αυτές τις θέσεις εργασίας πλέον», δήλωσε η ανώτερη οικονομολόγος της Lightcast, Rucha Vankudre. «Με δεδομένο το πόσο πολλές επιλογές υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι απομακρύνονται κατά κάποιο τρόπο από τα εστιατόρια», είπε. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και στα McDonalds.
Στο Salsarita’s, μια αλυσίδα 75 εστιατορίων με έδρα το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, ο διευθύνων σύμβουλος Φιλ Φρίντμαν εξακολουθεί να αγωνίζεται να κρατήσει το προσωπικό. Η εταιρεία αύξησε το μέσο ωρομίσθιο κατά περίπου 2 δολάρια πέρυσι σε σχεδόν 15 δολάρια για να ανακόψει τις μαζικές παραιτήσεις. Ενώ αυτό βοήθησε, κάποιοι εξακολουθούν να φεύγουν: Δύο εργαζόμενοι ηλικίας 20 ετών παραιτήθηκαν πριν από περίπου ένα μήνα, αφού τους είπαν ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Latest News
Ποιος πρέπει να πληρώσει για την κατάρρευση της γέφυρας στην Βαλτιμόρη
Η γέφυρα κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 για περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το κόστος της ανοικοδόμησής της θα μπορούσε να είναι δεκαπλάσιο της αρχικής της τιμής
Επιβίωση ή ευημερία - Οι επιλογές της Macy's
Ο Tony Spring, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι μόλις τον περασμένο μήνα, παραμένει βέβαιος ότι το πολυκατάστημα εξακολουθεί να κατέχει σημαντικό ρόλο στη ζωή των καταναλωτών - Αρκεί όμως κάτι τέτοιο για το μέλλον;
Στα 58,4 δισ. ο τζίρος της βιομηχανίας του σεξ - Οι περιζήτητες θέσεις εργασίας «λευκού κολλάρου»
Με τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξής της η βιομηχανία «ψυχαγωγίας ενηλίκων» εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα 96,2 δισ. δολάρια το 2032
Πως οι Σουηδοί κινδύνευσαν να χάσουν συντάξεις
Κακές επενδυτικές αποφάσεις, αποχωρήσεις στελεχών και κρατικές έρευνες απασχολούν την κοινή γνώμη
Πώς θα μετρήσει ένα δικαστήριο των ΗΠΑ το κόστος των εγκλημάτων του Sam Bankman-Fried;
O δικαστής θα κρίνει πόσο κόστισαν οι ενέργειές του στους επενδυτές και τους πελάτες του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX
Η Αμερική δεν έχει γέφυρες, λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους και σιδηροδρόμους
Το δυστύχημα στη Βαλτιμόρη φέρνει στην επικαιρότητα τις απαρχαιωμένες υποδομές – Επιταχύνεται το πρόγραμμα επενδύσεων $1,2 τρισ. του Μπάιντεν
Πρώτα ο Πούτιν, τώρα ο Σι, μετά ο Τραμπ; H Ευρώπη βάλλεται από παντού
Πανταχόθεν βάλλεται το τελευταίο διάστημα η χειμαζόμενη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
JP Morgan: Η ακρίβεια θα παραμείνει και το 2024
Οι πιέσεις που οδήγησαν στην μερική αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή τους προηγούμενους μήνες σταδιακά θα εξανεμιστούν
ΕΕ: «Φρένο» στις εισαγωγές πουλερικών από την Ουκρανία
Προσπάθεια κατευνασμού των ευρωπαίων αγροτών που διαδηλώνουν και διαμαρτύρονται για τις ουκρανικές εισαγωγές που ρίχνουν τις τιμές
Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ντάνιελ Κάνεμαν
Ο Ισραηλινοαμερικανός καθηγητής γνωστός για το έργο του στον τομέα των οικονομικών της συμπεριφοράς πέθανε σε ηλικία 90 ετών