Οι εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στις τάξεις των εργαζόμενων, μετά το μαζικό κύμα απολύσεων στο οποίο έχουν επιδοθεί στη μετά την πανδημία εποχή.
Οι εν λόγω επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των lockdowns είδαν τη ζήτηση για τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους να εκτοξεύονται με αποτέλεσμα να προσλάβουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων προκειμένου να ανταπεξέλθουν.
Ωστόσο με τον εγκλεισμό στα σπίτια να αποτελεί πλέον παρελθόν και τον κόσμο να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς, οι καταναλωτές στράφηκαν μαζικά στις δραστηριότητες που είχαν στερηθεί. Και αυτές ήταν αφενός η κοινωνικές συναναστροφές και τα ταξίδια.
Με τα δεδομένα της πανδημίας οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και της φιλοξενίας δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα. Με τα δεδομένα της μετά Covid εποχής είναι οι εταιρείες που εμφανίζονται ως οι πιο «θελκτικοί» εργοδότες.
Μετά τις αθρόες περικοπές σε θέσεις εργασίας εν μέσω αμφιβολιών ακόμη και για την ίδια την ύπαρξή τους, τα ρεστοράν, τα μπαρ και τα ξενοδοχεία επανακάμπτουν και αναζητούν εργαζόμενους οι οποίοι είναι δυσεύρετοι. Εντελώς διαφορετική η εικόνα στον τεχνολογικό κλάδο, οι εταιρείες του οποίου όχι μόνο δεν προσλαμβάνουν νέο προσωπικό αλλά αντιθέτως το μειώνουν.
Επειδή στον κλάδο της φιλοξενίας οι απασχολούμενοι είναι περισσότεροι στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τον κλάδο της τεχνολογίας και των πληροφορίων, η αλλαγή στους συσχετισμούς των προσλήψεων συνέβαλε στη διατήρηση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ σε χαμηλό 53 ετών και στην ισχυρή αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με την Challenger, Gray & Christmas από τον περασμένο Νοέμβριο περί του ήμισυ των καταγγελιών συμβάσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις με έδρα στις ΗΠΑ προέρχονταν από τεχνολογικές εταιρείες.
Ανάλυση της εφημερίδας Wall Street Journal βασισμένη σε στοιχεία της εταιρείας δεδομένων FactSet, έδειξε ότι κατά τα δύο πρώτα χρόνια οι νέες θέσεις εργασίας αφορούσαν τις εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500 που ανήκαν στον κλάδο της τεχνολογίας και των μη απαραίτητων αγαθών.
Παράγοντες όπως η επιστροφή στις προ πανδημίας συνήθειες των καταναλωτών, η αύξηση των επιτοκίων και οι φόβοι για οικονομική ύφεση έχουν ωθήσει ορισμένες εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν το εργατικό δυναμικό τους.
Για παράδειγμα, η Amazon, σχεδόν διπλασίασε το εργατικό της δυναμικό σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο υπαλλήλους στο τέλος του περασμένου έτους από περίπου 800.000 στο τέλος του 2019, όπως δείχνουν τα στοιχεία της FactSet. Πρόσφατα ανακοίνωσε απολύσεις για περισσότερους από 18.000 εργαζόμενους.
Ωστόσο, οι απολύσεις στον τεχνολογικό κλάδο ενδέχεται να μην επηρεάζουν τα ευρύτερα δεδομένα για την απασχόληση στις ΗΠΑ για άλλους λόγους. Οι ανακοινώσεις για περικοπές θέσεων εργασίας δεν συρρικνώνουν πάντα το εργατικό δυναμικό μιας εταιρείας. Οι επιχειρήσεις μπορεί στην πορεία να βελτιωθούν, οι κενές θέσεις εργασίας ενδέχεται να μην καλυφθούν όμως οι απολύσεις μπορεί κάποιες φορές να χρειαστούν μήνες για να πραγματοποιηθούν.
Από την άλλη οι προσλήψεις ανεβάζουν ταχύτητα σε ορισμένες εκ των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Ιανουάριο, η αλυσίδα εστιατορίων Chipotle Mexican Grill δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσλάβει 15.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ ενόψει της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης. Την ίδια ώρα, ορισμένες επιχειρήσεις -όπως η Kroger, η μεγαλύτερη εταιρεία σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ από άποψης πωλήσεων- προσλαμβάνουν πρώην υπαλλήλους προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ