Πιέσεις ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να αντεπιτίθεται επιβάλλοντας ποινές ή περιορισμούς σε όσους βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, ασκεί μια ομάδα κρατών μελών της ΕΕ, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg. Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης αυτής, οι νέες εξουσίες της ΕΕ μπορεί να περιλαμβάνουν την έκδοση προειδοποιήσεων σε άτομα ή εταιρείες εκτός και εντός της ΕΕ που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις και δίνουν στο μπλοκ τη δυνατότητα να ενεργεί όπου αυτό σχετίζεται με προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά της Ουκρανίας στα πεδία των μαχών.

«Η Ρωσία προσπαθεί να συνεχίσει να προμηθεύει τη στρατιωτική της βιομηχανία με τα απαραίτητα εξαρτήματα παρά τις κυρώσεις μας», σύμφωνα με την πρόταση. «Δημιουργούνται εναλλακτικές αλυσίδες εφοδιασμού μέσω της χρήσης εταιρειών και ενδιάμεσων στον κύκλο των χωρών γύρω από τη Ρωσία. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα δυτικά στοιχεία που είναι ζωτικής σημασίας για τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία».

Προς νέο πακέτο κυρώσεων για Ρωσία και ιρανικές οντότητες η ΕΕ

Η επιβολή των κυρώσεων και τα παραθυράκια

Έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με πολλά πακέτα κυρώσεων να έχουν πλέον εγκριθεί, η ΕΕ και οι σύμμαχοί της αυξάνουν την εστίασή τους στην επιβολή,  και στρέφονται πλέον εναντίον κρατών που δεν έχουν υιοθετήσει τα μέτρα, καθώς και εταιρειών που προορίζονται να εφαρμόσουν περιορισμούς.

Οι προτάσεις, οι οποίες υποστηρίζονται από σχεδόν δώδεκα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, θα περιλαμβάνουν:

  • Διεύρυνση της βάσης για την οποία μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις σε εταιρείες και ιδιώτες σε τρίτες χώρες, ώστε να είναι ευκολότερη η καταχώριση οντοτήτων που συνδέονται με εξαρτήματα και προμήθειες που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία
  • Να διασφαλιστεί ότι οι κυρώσεις εφαρμόζονται ομοιόμορφα στα κράτη μέλη και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί συντονισμού και αναφοράς με στόχο να κλείσουν τυχόν παραθυράκια
  • Αύξηση της ικανότητας της ΕΕ να πραγματοποιεί αναλύσεις και έρευνες και να βελτιώσει τον τρόπο ροής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στις Βρυξέλλες
  • Χρησιμοποίηση της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της ΕΕ που θα συσταθεί σύντομα για την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των κυρώσεων

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η μορφή δράσης που θα μπορούσε τελικά να λάβει η ΕΕ θα είναι κατά περίπτωση και θα μπορούσε να κυμαίνεται από επίσημες προειδοποιήσεις και διπλωματική προσέγγιση έως δημοσίευση υποψιών όπου τα στοιχεία το επιτρέπουν.  Οι ιδέες αναμένεται να συζητηθούν από τα κράτη μέλη αυτή την εβδομάδα.

Δράση ΕΕ, ΗΠΑ

Οι κυρώσεις που σχεδιάζουν να ανακοινώσουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν ορισμένα στοιχεία για να ενισχύσουν την επιβολή των κυρώσεων.

Ως μέρος αυτών των αυξημένων προσπαθειών, η ΕΕ πρότεινε στις τράπεζες και άλλα ιδρύματα να αναφέρουν κυρώσεις για ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν ως μέρος ενός νέου πακέτου μέσων που το μπλοκ σκοπεύει να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα. Οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την υποστήριξη όλων των κρατών μελών.

Το πακέτο της ΕΕ περιλαμβάνει προτάσεις για την επιβολή περιορισμών σε ιρανικές οντότητες που θεωρείται ότι παρέχουν στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες στρατιωτικές προμήθειες, καθώς και εκτεταμένους εμπορικούς ελέγχους σε άλλα αγαθά που χρησιμοποιούνται από τον στρατό της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών, εξαρτημάτων, βαρέων οχημάτων, ηλεκτρονικών ειδών και σπάνιων γαιών.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν νέους ελέγχους και περιορισμούς στις εξαγωγές που στοχεύουν σε βασικούς τομείς, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του από το Κίεβο ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα «πρόσθετες κυρώσεις κατά των ελίτ και των εταιρειών που προσπαθούν να αποφύγουν ή να γεμίσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή».

Η Ομάδα των Επτά έχει επίσης συζητήσει τρόπους επιβολής κυρώσεων σε εταιρείες που πιστεύουν ότι παρέχουν στη Ρωσία προμήθειες που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή