Άμυνες μπροστά στο παγκόσμιο sell off, κατάφερε να υψώσει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατάφερε να απορροφήσει μεγάλο μέρος από τους μεγάλους συστημικούς κραδασμούς που «ακούγονται» από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,64% στις 1.049,55 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 152 εκατ. ευρώ.

Το ΧΑ κατάφερε να «μαζέψει» τις απώλειες στο τέλος, ειδικά με τη βοήθεια της Εθνικής, αλλά δεν μπόρεσε, όπως αναμενόταν, να αποκοπεί πλήρως από το κύμα του risk off που χτυπά όλες σχεδόν τις αγορές του πλανήτη. Ακόμη και μια περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ, η Silicon Valley Bank, με ενεργητικό πάνω από 200 δισ. δολάρια, είναι ικανή να δώσει τα μεγάλα κύματα πωλήσεων σε μικρές αγορές, όπως η ελληνική, η οποία μάλιστα, λόγω της απουσίας της επενδυτικής βαθμίδας, είναι και επικίνδυνη.

Σε ποια ασφαλή καταφύγια στρέφονται οι επενδυτές μετά την κατάρρευση των τραπεζών

Σαν να μην έφτανε, λοιπόν, η πολιτική αβεβαιότητα που πυροδότησε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ήρθε και η κατάρρευση της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ για να κάνει τη διόρθωση του ΧΑ πιο έντονη και πιο γρήγορη. Και πιο αβέβαιη την υγεία του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται (σ.σ. μνήμες 2008) για τις διεθνείς αγορές.

Το πέρας της διόρθωσης

Τεχνικά, οι 1.030 μονάδες θεωρούνταν το πέρας της διόρθωσης που μπορεί να επεκταθεί η πτώση χωρίς να χαλάσει η πλαγιοανοδική κίνηση της αγοράς από τον Οκτώβριο του 2022. Όμως αυτή διεσπάσθη σήμερα, παρά το γεγονός ότι η υποχώρηση των ταλαντωτών σε υποτιμημένες ζώνες αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως να ενεργοποιούσε κάποια αντανακλαστικά αγορών.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι και οι ανησυχίες για το πολιτικό τοπίο στο εσωτερικό της χώρας έχουν εκλείψει, καθώς η κυβέρνηση αναζητά να κερδίσει χρόνο ώστε να κάμψει τις επιπτώσεις του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ο χρόνος πιέζει όμως μέχρι τις εκλογές, με την αγορά να προσπαθεί να διαγνώσει την επόμενη ημέρα αυτών, ώστε να αποτυπώσει τις προοπτικές μιας σταθερής ή όχι κυβέρνησης.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Λάμδα, Τιτάν, Aegean, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola, βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, ενώ υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν τις απώλειες τους οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Eurobank και Alpha Bank. Autohellas, Jumbo και Πειραιώς έκλεισαν θετικά, με την Εθνική να κλείνει στο +3,73% και τον Σαράντη στο +4,32%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών