«Ανθρωποφαγίας» συνέχεια…

Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε στην περίοδο της … «ανθρωποφαγίας»! Ο πρώην – πλέον – υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής παραιτούμενος από την θέση του, ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες. Σωστό. Αίφνης, διάφοροι εκπορευόμενοι εκ του Μεγάρου Μαξίμου, τον «σπρώχνουν» και εκτός ψηφοδελτίων. Κάτι σαν Ιφιγένεια δηλαδή για φυσήξει ούριος άνεμος στα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος αρνείται και επιμένει να εκτεθεί υποψήφιος, παλεύοντας για πολύ περισσότερα πράγματα από την εκλογή του κοινοβούλιο. Είναι προφανές αυτό.

… οι πέντε έδρες των Σερρών

Προσέξτε τώρα, ο νομός Σερρών, μετά από την ανακαταγραφή χάνει μία έδρα και από εξαεδρικός γίνεται πενταεδρικός. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία έχει τέσσερις έδρες, μία ο ΣΥΡΙΖΑ και μία η Ελληνική Λύση. Με το σύστημα της απλής αναλογικής και την μείωση των εδρών εκτιμάται ότι θα απωλέσει δύο έδρες. Το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου προωθεί τον κ. Αναστ. Χατζηβασιλείου – θεωρείται ο δικός του – και δεν φαίνεται να κινδυνεύει η κυρία Φωτεινή Αραμπατζή. Ως εκ τούτου με τον κ. Καραμανλή να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» ορισμένοι θεωρούν ότι έχει … «καπαρώσει» την τρίτη θέση! Ρουά μάτ, λένε!

… και η ρευστότητα

Αυτές είναι οι δυσμενείς προβλέψεις. Μέχρι τις εκλογές όμως υπάρχει αρκετός χρόνος. Κι είναι και οι επιτροπές της Βουλής συνέρχονται από την Δευτέρα για την αναζήτηση ευθυνών. Τελικώς όλα είναι ρευστά…

Η γραφειοκρατία κι ο «μουτζούρης»

Απίστευτα πράγματα στον… εκσυγχρονισμένο ΕΦΚΑ. Διότι μπορεί να βγαίνουν οι συντάξεις σε χρόνο μηδέν, αλλά ο «μουτζούρης» της γραφειοκρατίας έχει άλλη γνώμη.

Βιάστηκαν να χαρούν

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης μια μεγάλη γκάφα έκαναν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Διπλοπλήρωσαν τα αναδρομικά του Ιανουαρίου 2023, της αύξησης του 7,75% σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Πληροφορούμαστε ότι το λάθος αφορά σε περίπου 60.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι μάλλον χάρηκαν όταν είδαν διπλή αύξηση. Αλλά μάλλον βιάστηκαν να χαρούν. Διότι τώρα θα κληθούν στο … ταμείο για να επιστρέψουν το επιπλέον ποσό που εισέπραξαν. Οι χαρές κρατάνε λίγο. Δυστυχώς…

Και δεύτερο μεγαλύτερο λάθος. Προεκλογικά!

Το ωραίο όμως σας τό χω για το τέλος. Μαθαίνω λοιπόν ότι στον ΕΦΚΑ – ναι, ναι στο ΕΦΚΑ! – υπήρξε ακόμη ένα ΣΟΒΑΡΟ λάθος, το οποίο όμως αφορά σε … 500.000 συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος «φόρτωσε» λανθασμένα στο σύστημα τις νέες ασφαλιστικές κλάσεις και τους δόθηκαν διπλές αυξήσεις για τμήμα της σύνταξής τους. Μιλάμε για χάος. Έλεος. Α, ναι και θυμήθηκα ότι στην κατηγορία των συνταξιούχων η Νέα Δημοκρατία απολαμβάνει ηγεμονικά ποσοστά, μέρες που είναι!

Ανεργία και έλλειψη εργατικού δυναμικού

Απίθανα πράγματα συμβαίνουν στην αγορά εργασίας. Είναι γνωστό πως η τουριστική βιομηχανία έχει έλλειψη εργατικού δυναμικού από 50.000 ως και 70.000 ανθρώπων. Και μάλιστα συζητούν ακόμη και την πρόσκαιρη εισαγωγή εργαζομένων για την τουριστική περίοδο. Τώρα μαθαίνω ότι ο τουριστικός δεν είναι ο μόνος κλάδος με έλλειμμα εργαζομένων. Υπάρχουν και μεγάλες βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στην εξεύρεση προσωπικού. Αλλά και οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην εύρεση εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού.

Στα μεταλλεία…

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Αθανάσιος Κεφάλας μιλώντας  χθες στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε με τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ιδιαίτερα στις προσλήψεις εργοδηγών και χειριστών βαρέων οχημάτων. Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε, πως «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε 10 χρόνια τα μεταλλεία θα είναι άδεια από εργαζομένους…».

…και στις βιομηχανίες

Εκτός από αυτή την εμφανώς ανησυχητική διαπίστωση, άκουσα για τις αγωνιώδεις προσπάθειες δύο μεγάλων βιομηχανιών να βρουν εργαζόμενους για να καλύψουν τις ανάγκες των εργοστασίων τους.

Ετσι η Mytilineos, διοργάνωσε πρόσφατα «Ημέρα Καριέρας» σε πόλη της Βοιωτίας για τον εντοπισμό του κατάλληλου εξειδικευμένου προσωπικού για το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδος στα Άσπρα Σπίτια.

Και στην ίδια περιοχή έφτασαν και στελέχη της Σωληνουργείας Κορίνθου, του ομίλου Στασινόπουλου, αναζητώντας προσωπικό για το εργοστάσιο τους στην Κόρινθο…

Η «μεγάλη παραίτηση αλά ελληνικά

‘Εχει ενδιαφέρον που αποδίδεται στο φαινόμενο της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Ο κ. Κεφάλας το απέδωσε στην «μεγάλη παραίτηση…» – μία τάση που εμφανίστηκε στη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας και της συνακόλουθης καραντίνας, διεθνών διαστάσεων. Γίναμε τελικά … Ευρώπη;

Η βιασύνη των κινέζων και οι αλλαγές στο ΕΒΕΠ

Η κυρία Δέσποινα Γκικάκη, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, πριν από λίγες ημέρες προσελήφθη από το Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Κι όπως με πληροφορούν, αμέσως οι κινέζοι την έστειλαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ως τον εκπρόσωπο του ΟΛΠ. Ποιον θέλουν να αντικαταστήσει; Μα τον μέχρι τώρα εκπρόσωπο του οργανισμού. τον κ. Άγγελο Καρακώστα, που είναι και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος! Όπως έγινε κατανοητό οι κινέζοι επείγονται με την αντικατάσταση, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουν, καθώς λόγω καταστατικού του ΕΒΕΠ, ο κ. Καρακώστας είναι εκλεγμένος και αν παραιτηθεί τη θέση του παίρνει ο πρώτος επιλαχών του συνδυασμού και όχι όποιον – όποτε – επιλέγει η εταιρεία από την οποία προέρχεται… Λίγη υπομονή λοιπόν. Τώρα γιατί οι κινέζοι βιάζονται να απομακρύνουν τον κ. Καρακώστα από το ΕΒΕΠ (και όχι μόνο); Ε! μην τα θέλετε και  όλα έτοιμα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories