Έκλεισε μια ιδιαίτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα, που χαρακτηρίστηκε από τα επικίνδυνα γεγονότα σε SVB, Signature, Credit Suisse και (παραλίγο) First Republic. Κι έτσι απλά, χάθηκαν τα κέρδη του Φεβρουαρίου, μετρώντας ήδη μηνιαίες απώλειες 9%.

Τηρουμένων των αναλογιών, μέχρι και ευχαριστημένοι είμαστε με τόσο “μικρή” αρνητική απόδοση.

Κι αυτό διότι είμαστε τα ίδια χάλια με τις υπόλοιπες ευρωαγορές, πέριξ του -4% στην εβδομάδα.

Που σε άλλη περίπτωση, θα βλέπαμε κάτι διψήφια κόκκινα νουμεράκια.

Και τη μεγαλύτερη ζημιά, την φάγαμε (και πάλι) από τις τράπεζες: ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, Τιτάνας, ΜΥΤΙΛ κ.α είδαν και εβδομαδιαία κέρδη μέσα σε τέτοιο ξεπούλημα.

Μα και οι περισσότερες μετοχές μεγάλης και μεσαίας, δεν είδαν και καμια σοβαρή απομείωση.

Αυτό είναι ενδεικτικό της ανθεκτικότητας και της επέκτασης της μετοχικής βάσης, με χαρακτήρα μεσο-μακροπρόθεσμης τοποθέτησης.

Από τους δέικτες, ο ΓΔ κράτησε με τα δόντια τις 1020, με επόμενο επίπεδο τις 995-1002.

Επιμέρους, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ βάρυναν εξαιρετικά σε χαμηλά εβδομάδας, ενώ και η ΜΟΗ δεν πρέπει να δει κάτω από 21,50 διότι θα υπάρξεςι ακόμα ένα -6%.

Ειδική μνεία για την ΑΤΤ, που μάλλον δικαιούται βραβείο χειρότερης μετοχής, πλέον διαπραγματευόμενη με ένα αστείο reverse split 1 προς …150, απλά και μόνο για να δει άλλο ένα -38% στην εβδομάδα της.

Η ΕΛΛ έχει και πάλι μπροστά της επίσημα το καλό μέρισμα, και σχετικά “φτηνή” τιμή στο ταμπλό, ενώ για τους αμυντικούς έχουμε και φρεσκότατο ΚΑΡΕΛ.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με την πολιτική αστάθεια δεν πρέπει να αμεληθεί. Κι αυτό διότι θεωρείται η ταφόπλακα σε οποιαδήποτε ανοδική προσπάθεια, άσχετα με το αν λυθεί (δια μαγείας) το τραπεζικό παζλ παγκοσμίως.

Τέλος, η νευρικότητα παραμένει ως έχει, με υψηλή ευαισθησία σε ειδησεογραφία, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις αποφάσεις μας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Μεταβλητότητα ναι, κατευθυντικότητα όχι
ο Αντικριστής |

Μεταβλητότητα ναι, κατευθυντικότητα όχι

Με έναν τραπεζικό που ταξίδεψε πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες από τα χαμηλά στα υψηλά, αλλάζοντας και 7 φορές πρόσημο, η δυσκολία να αναγνωρίσει κανείς τη βραχυπρόθεσμη λύση του γόρδιου -τραπεζικού- δεσμού, είναι μεγάλη.

Μετοχομαζώματα, τραπεζοσκορπίσματα
ο Αντικριστής |

Μετοχομαζώματα, τραπεζοσκορπίσματα

Κι έτσι απλά, μετά από δύο απανωτά χαστούκια από SVB και CS, η εβδομάδα φαίνεται να πηγαίνει άπατη για το ΧΑ. Κι όμως, ας αναλογιστεί κανείς την ανθεκτικότητα σε σχέση με τη βαρύτητα των νέων (ειδικά στον τραπεζικό κλάδο), και το ότι παραμένουμε νικητές σε απόδοση έναντι όλων των χρηματιστηρίων παγκοσμίως. Όλα καλά.

Είχαμε κακομάθει τόσους μήνες
ο Αντικριστής |

Είχαμε κακομάθει τόσους μήνες

Μια ματιά στο ταμπλό του ΧΑ, και όχι μόνο εκεί, φθάνει για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος των επενδυτικών φόβων. Κι ενώ φαινομενικά η πηγή του κακού είναι το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως (σήμερα η Credit Suisse), φαίνεται ότι υπάρχει κάτι ακόμα που δεν βλέπουμε

Πούλα με ακόμα μια φορά, δεν με πειράζει
ο Αντικριστής |

Πούλα με ακόμα μια φορά, δεν με πειράζει

Με χαρακτηριστική ευκολία, οι πωλητές επικράτησαν στο ταμπλό στην τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Μιας πτωτικής εβδομάδας που -μέχρι στιγμής- απλά έδωσε την πολυαναμενόμενη "αποσυμφόρηση" μετά από 11 συνεχόμενες ανοδικές, επί συνόλω 18 στις τελευταίες 22.

Ε να μην ξεφορτώσω, ρε μάστορα;
ο Αντικριστής |

Ε να μην ξεφορτώσω, ρε μάστορα;

Με προσεκτικές κινήσεις, περνούν από το ταμπλό συναλλαγές ρευστοποίησης, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Το ερώτημα δεν είναι όμως γιατί κάποιοι ρευστοποιούν (με κέρδος) αλλά γιατί κάποιοι αγοράζουν (ακόμα και τόσο "ψηλά")

Τιμή και δόξα στις 1060 μονάδες
ο Αντικριστής |

Τιμή και δόξα στις 1060 μονάδες

Με εξαιρετική ακρίβεια και τεχνικά κουρδισμένος, ο Γενικός Δείκτης πάτησε ενδοσυνεδριακά στη στήριξη των 1060 μονάδων που οριοθετούσε την κίνηση στην υπεραγορασμένη ζώνη του. Η υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα και η ανθεκτικότητα από τα χαρτιά σε μεγάλη και μεσαία κεφ/ση σφράγισαν τα συμπεράσματα της συνεδρίασης.