
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, η 4η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ με όρους περιουσιακών στοιχείων καταθέτει στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αίτηση για χρεοκοπία. Με μια ιστορία 164 ετών, η Lehman Brothers απασχολούσε 25.000 εργαζόμενους έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της assets συνολικής αξίας 639 δισ. δολαρίων και χρέη ύψους 619 δισ. δολαρίων. Υπό το βάρος της κρίσης στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, η τράπεζα καταρρέει στη μεγαλύτερη κρίση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια κατάρρευση που προκάλεσε τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο, κόστισε στην παγκόσμια οικονομία περί των 10 τρισ. δολαρίων και έφερε την Ευρωζώνη στο χείλος της κατάρρευσης καθώς πάλευε να διαφύγει από τη δική της κρίση του δημόσιου χρέους και παράλληλα να διασώσει την ελληνική οικονομία.
Στο «άρμα» των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων η Lehman Brothers
Ανεβαίνοντας στο άρμα των ενυπόθηκων δανείων δίχως εξασφαλίσεις τα οποία όμως έφερναν κέρδη, η τράπεζα διάγει περίοδο ευφορίας καθώς το διάστημα 2005/07 καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο από πλευράς εσόδων και κερδών.
To μοιραίο στέλεχος που «συνδέει» το όνομά του με τη Lehman και την SVB – «Σάλος» στα social
Τον Φεβρουάριο του 2007 η μετοχή της καταγράφει ρεκόρ στα 86,18 δολάρια, διαμορφώνοντάς την κεφαλαιοποίησή της στα 60 δισ. δολάρια.
Στις 14 Μαρτίου 2007 μία ημέρα αφότου η μετοχή της πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη βύθιση σε πέντε χρόνια, η τράπεζα διατηρεί τη «ρουτίνα» της: ανακοινώνει ρεκόρ εσόδων και κερδών για το α΄ τρίμηνο της οικονομική της χρήσης (δ΄ τρίμηνο του 2006).

Τα πρώτα σήματα
Εκείνη την εποχή τα πρώτα μηνύματα είχαν κάνει την εμφάνισή τους: οι αθετήσεις πληρωμών στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια είχαν σκαρφαλώσει σε υψηλό πέντε μηνών. Οι ανησυχίες αυτές άλλωστε άσκησαν πιέσεις στη μετοχή της Lehman Brothers, καθώς η έκθεσή της στην αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων ήταν μεγάλη.
Η τράπεζα από τη μεριά της, εμφανίζεται καθησυχαστική: κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της δηλώνει ότι είναι καλά κεφαλαιοποιημένη και οι αθετήσεις αυτές δεν θα έχουν αντίκτυπο στα κέρδη της.
Η καθίζηση της μετοχής
Το καλοκαίρι του 2007 ξεσπάει η πρώτη κρίση με τη χρεοκοπία της Bear Sterns, η οποία είχε μεγάλη έκθεση στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια. Χρειάσθηκε η συνδρομή της JP Morgan η οποία εντέλει της διέσωσε. Η μετοχή της Lehman Brothers δέχεται κλυδωνισμούς η κατάρρευση και η μετέπειτα διάσωση της Bear Sterns από τη JP Morgan (το 2008) είχε ήδη θορυβήσει τις αγορές.
Ωστόσο κατά το δ΄ τρίμηνο του 2007 οι χρηματιστηριακές αγορές διαφεύγουν του πολιορκητικού κλοιού και ανακάμπτουν. «Ήταν η τελευταία πνοή του μελλοθάνατου».
2008: Σκάει η φούσκα στα ακίνητα
Στις 17 Μαρτίου 2008 η μετοχή της βυθίζεται κατά 48%, ο δείκτης μόχλευσης των δανείων είχε εκτιναχθεί στο 31, επί της ουσίας η τράπεζα λειτουργούσε σαν ένα herdge fund ενυπόθηκων δανείων.
Τον Απρίλιο κι ενώ έχουν αρχίσει οι τριγμοί να γίνονται πιο έντονοι εκδίδει προνομιούχες μετοχές και αντλεί 4 δισ. δολάρια, μια ένεση που θεωρήθηκε ότι αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Στις 7 Ιουνίου του 2008 ανακοινώνει ζημίες για το β΄ τρίμηνο της χρήσης της ύψους 2,8 δισ. δολαρίων, ωστόσο απτόητη πέντε ημέρες αργότερα ανακοινώνει ότι άντλησε ακόμη 6 δισ. δολάρια.

Ο «μαύρος» Σεπτέμβριος του 2008
Προσπαθώντας να περιορίσει τις ζημίες της, τον Αύγουστο η τράπεζα ανακοινώνει ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 1.500 εργαζόμενους. Στους 22 του ίδιου μήνα η μετοχή καταγράφει ένα +5% παίρνοντας ώθηση από τις αναφορές ότι η κρατική τράπεζας της Νότιας Κορέας Korea Development Bank ενδιαφερόταν να αγοράσει τη Lehman Brothers.
Η ίδια τράπεζα, ήταν ο λόγος που η μετοχή γκρεμίσθηκε κατά 43% στα 7,79 δολάρια στις 9 Σεπτεμβρίου, καθώς οι συζητήσεις για την εξαγορά πάγωσαν.
Οι μέτοχοι αρχίζουν να εγκαταλείπουν την τράπεζα κι ενώ ανακοινώνει ζημίες ύψους 3,9 δισ. δολαρίων, με 5,6 δισ. δολάρια να κατευθύνονται σε μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια. Η φούσκα των ακινήτων είχε σκάσει.
Στις 12 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής μεγάλων τραπεζών (των Too Big To Fail) συγκεντρώνονται υπό την ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προκειμένου να συζητήσουν ένα σχέδιο διάσωσης της Lehman Brothers το δεύτερο σε διάστημα λίγων μηνών.
Η Ουάσιγκτον έχοντας βάλει «πλάτη» για να διασώσει τη Bear Stearns, όπως και τις τράπεζες για στεγαστικά δάνεια Fannie Mae και Freddie Mac, αρνείται να στηρίξει τη Lehman Brothers.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Στις 15 Σεπτεμβρίου η Lehman Brothers καταθέτει αίτηση για πτώχευση.
Ήταν η απαρχή για τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που θα μαστίζει την παγκόσμια οικονομία για χρόνια.


Latest News

Σκέψεις των ΗΠΑ για επέκταση της διευκόλυνσης δανεισμού στις τράπεζες
Όλες οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο

UBS: Έντεκα ερωτήσεις - απαντήσεις για την κρίση
Τι προβληματίζει περισσότερο τους επενδυτές εν μέσω της τραπεζικής κρίσης που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε ΗΠΑ και Ευρώπη;

Σε 31 συλλήψεις προχώρησε η Βενεζουέλα για το σκάνδαλο της PDVSA
Μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία

Δεν θα επιβίωνε η Credit Suisse αν δεν είχε επέμβει η ελβετική κυβέρνηση
Γιατί ενεργοποιήθηκε ο νόμος έκτακτης ανάγκης
![Χρυσός: Στα ύψη η ζήτηση λόγω κρίσης στις αγορές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/gold-bar-600x400.jpg)
Ο χρυσός «φέρνει πιο κοντά» τους επενδυτές – Που θα φτάσει το ράλι των τιμών [γράφημα]
Πως επηρεάζεται και η χρυσή λίρα στην Ελλάδα

Αναταράξεις στις σχέσεις Λευκού Οίκου-Wall Street φέρνει η τραπεζική «τρικυμία»
Τι ζητούν οι τραπεζίτες, προς ποια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση Μπάιντεν

Δημοψήφισμα και διάσπαση της UBS ζητούν οι Ελβετοί - Οργή για τη συμφωνία με την Credit Suisse
Δημοσκόπηση καταγράφει την εξαιρετικά αρνητική υποδοχή της οποίας τυγχάνει η συμφωνία που συνήφθη με μεσολάβηση της ελβετικής κυβέρνησης

Γιατί η SEC ανησυχεί για τη Rokos
Μεγάλες απώλειες από την άνοδο της τιμής των ομολόγων

Τέλος στις εξαγωγές πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν μέσω Τουρκίας
Με κατάρρευση απειλείται η οικονομία της ημιαυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν - Προς το Ιράν και τη Ρωσία αναμένεται να στραφεί η Τουρκία

Nέος γύρος απολύσεων στην Salesforce
Μετά από χρόνια προσλήψεων και μεγάλων εξαγορών, η εταιρεία λογισμικού επικεντρώθηκε πρόσφατα στην κερδοφορία