Με μακρινή ανάμνηση από μια άλλη εποχή ενδέχεται να μοιάζει σύντομα η εκτεταμένη τηλεργασία, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες καλούν το προσωπικό τους πίσω στο γραφείο. Πιάνοντας το νήμα άλλων εταιρικών γιγάντων ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms, Μαρκ Ζάκεμπεργκ, καλεί το προσωπικό της εταιρείας «να βρει περισσότερες ευκαιρίες να συνεργαστεί με τους συναδέλφους του αυτοπροσώπως». Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες εντολές και παραινέσεις από τις Amazon, Starbucks και Walt Disney.

Stellantis: Με «όπλο» την τηλεργασία ενισχύει το δυναμικό της με γυναίκες

Ακολουθεί μια λίστα των μεγαλύτερων εταιρειών που καλούν τους εργαζομένους τους πίσω στο γραφείο.

Amazon

Η εταιρεία έχει ζητήσει από τους υπαλλήλους της να δουλεύουν από το γραφείο τρεις φορές την εβδομάδα, ξεκινώντας από την 1η Μαΐου. Είχε προηγηθεί δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου Andy Jassy ο οποίος τον Οκτώβριο είχε δώσει το ελεύθερο στους διευθυντές να αποφασίζουν πόσο συχνά (ή και καθόλου) θα έρχεται το προσωπικό στο γραφείο. «Υπάρχει κάτι στο να είσαι πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον, να τον κοιτάς στα μάτια και να βλέπεις ότι είναι πλήρως απορροφημένος σε ό,τι συζητάτε, που δένει τους ανθρώπους μεταξύ τους», ανέφερε ο Jassy στο blog της εταιρείας. Η εντολή ήρθε μετά από μια μαζική απόλυση περίπου 18.000 υπαλλήλων και αιφνιδίασε πολλούς.

General Motors

Η αυτοκινητοβιομηχανία όρισε ως ημερομηνία επιστροφής στα γραφεία την 30ή Ιανουαρίου, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να προσέρχονται στους χώρους εργασίας τρεις ημέρες την εβδομάδα. Η ανακοίνωση προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ των υπαλλήλων της εταιρείας, καθώς έπιασε πολλούς απροετοίμαστους. Η νέα απαίτηση φάνηκε να ανακαλεί την πολιτική της εταιρείας «Work Appropriately», την οποία οι περισσότεροι εξέλαβαν ως ψήφο εμπιστοσύνης στο προσωπικό να εργάζεται τις ώρες και στα μέρη που του ταιριάζουν καλύτερα.

Meta Platforms

Ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει άλλους 10.000 εργαζόμενους και να κλείσει 5.000 θέσεις εργασίας την άνοιξη, σε έναν ακόμη γύρο βαθιών περικοπών μετά την πρώτη μεγάλης κλίμακας απόλυση 11.000 εργαζομένων της εταιρείας το φθινόπωρο. Ενώ η Meta ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες τεχνολογίας που προσέφερε σε όλους τους υπαλλήλους της τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι, ο Ζούκερμπεργκ ενθαρρύνει τώρα το προσωπικό «να βρει περισσότερες ευκαιρίες να εργάζεται με τους συναδέλφους του αυτοπροσώπως».

News Corp.

Η εταιρεία που εκδίδει τη Wall Street Journal και άλλες εφημερίδες εξέδωσε υπόμνημα προς το εργατικό δυναμικό της, με το οποίο τους ενθαρρύνει να επιστρέψουν στο γραφείο λόγω της αξίας της διαπροσωπικής επαφής και επικοινωνίας. Αν και ο διευθύνων σύμβουλος Ρόμπερτ Τόμσον μετέφερε την επιθυμία του να έρχεται το προσωπικό στα γραφεία περισσότερο από ό,τι τώρα, η εταιρεία παρέμεινε ασαφής σχετικά με το πόσες ακριβώς ημέρες αναμένει από τους υπαλλήλους της να εμφανίζονται στους χώρους δουλειάς. «Υπάρχει κάποιο περιθώριο για ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά αυτή η ευελιξία δεν είναι απεριόριστη», ανέφερε ο Τόμσον στο υπόμνημα. «Η προσέλευση είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς η συνεργασία και η συνεννόηση αποτελούν προτεραιότητες για κάθε μία από τις επιχειρήσεις μας».

Snap Inc.

Διευθύνων Σύμβουλος Evan Spiegel είπε στο προσωπικό ότι αναμένεται να παρουσιάζονται στο γραφείο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα από τον Φεβρουάριο. Η εντολή έρχεται μετά την απόλυση του 20% του εργατικού δυναμικού της τον προηγούμενο Αύγουστο. «Ό,τι μπορεί να θυσιάσει ο καθένας από εμάς όσον αφορά την ατομική μας ευκολία, πιστεύω ότι θα το καρπωθούμε όσον αφορά τη συλλογική μας επιτυχία», έγραψε ο Spiegel σε ένα υπόμνημα. «Δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο τόσο καιρό που φοβάμαι ότι έχουμε ξεχάσει τι έχουμε χάσει – και τι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε – περνώντας περισσότερο χρόνο μαζί».

Starbucks

Ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος Howard Schultz απαίτησε από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα γραφεία τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον Ιανουάριο. Ο Schultz δήλωσε ότι το προσωπικό «έδωσε μια υπόσχεση» πέρυσι, να βρίσκεται στο γραφείο μία έως δύο ημέρες την εβδομάδα, αλλά ότι τα στοιχεία δείχνουν πως πολλοί δεν έχουν υλοποιήσει την υπόσχεση αυτή – που πλέον μετατρέπεται σε απαίτηση.

Walmart

Η εταιρεία θα κλείσει τα γραφεία της στο Όστιν του Τέξας, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και στο Κάρλσμπαντ της Καλιφόρνια, απαιτώντας από τους υπαλλήλους να μεταφερθούν σε άλλα γραφεία της, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνια, ή στα κεντρικά γραφεία της στο Μπέντονβιλ του Αρκάνσας. Εκεί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δίνουν το «παρών» τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Walt Disney

Ο CEO Bob Iger έδωσε εντολή για τετραήμερη παρουσία στο γραφείο από την 1η Μαρτίου. Η απαίτηση αυτή ήρθε μετά από ένα σαρωτικό κύμα απολύσεων, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι θα περικόψει 7.000 θέσεις εργασίας. Στην πρώτη του συνάντηση με τους υπαλλήλους μετά την επιστροφή του πέρυσι, ο Iger δήλωσε ότι σχεδίαζε να περάσει πολλές ώρες στο γραφείο και αστειεύτηκε ότι ήλπιζε να μην αισθάνεται μοναξιά. «Σε μια δημιουργική επιχείρηση όπως η δική μας, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ικανότητα σύνδεσης, παρατήρησης και δημιουργίας με συναδέλφους που προέρχεται από τη φυσική συνύπαρξη, ούτε την ευκαιρία να αναπτυχθείς επαγγελματικά μαθαίνοντας από ηγέτες και μέντορες», ανέφερε ο Iger σε υπόμνημά του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή