Σε υψηλές πτήσεις επιδόθηκαν σήμερα τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, σε μια εβδομάδα στην οποία και σε αυτήν το ενδιαφέρον στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες. Αύριο Τετάρτη, ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και την Πέμπτη συνεδριάζει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Fed: Σε συμπληγάδες έναν χρόνο μετά τη πρώτη αύξηση των επιτοκίων

Οι χρηματιστηριακοί δείκτης κατέγραψαν ισχυρά κέρδη, όπως και η τιμή του αργού (σε αντίθεση με του μπρεντ που κατέγραψε οριακές απώλειες), ενώ αντιθέτως έντονες πιέσεις δέχθηκαν τα κρατικά ομόλογα, σε μια ξεκάθαρη προτίμηση των επενδυτών προς τις μετοχές και όχι στα ασφαλή καταφύγια.

Ο γρίφος της Fed

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση της Fed αναφορικά με την απόφασή της για τα επιτόκια. Πριν από την κατάρρευση των δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, άπαντες είχαν σίγουρο ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προχωρούσε με ήπια αύξηση των επιτοκίων της τάξεως των 25 μονάδων βάσεως. Μια αύξηση που θα διαμορφώσει το βασικό της επιτόκιο στο 5%, από 4,75%.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, έχουν αναθεωρηθεί οι εκτιμήσεις και πλέον οι χρηματαγορές τιμολογούνται ακόμη και σε διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα.

Ούτως ή άλλως, για τη Fed η αίσθηση είναι ότι πλησιάζει το κλείσιμο του κύκλου των αυξήσεων των επιτοκίων. Ωστόσο, αν αύριο επιβεβαιωθούν οι νέες προβλέψεις και δεν θα αυξήσει τα επιτόκια, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι δεν θα ακολουθήσουν κι άλλες επιτοκιακές αυξήσεις.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ)

Για τη ΒΟΕ οι απόψεις συγκλίνουν προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης που διαμορφώσει το βασικό της επιτόκιο στο 4,25%. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν αναμένεται κάποια έκπληξη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Wall Street: Στήριξη από την τεχνολογία

Με σημαντικά κέρδη, ειδικά στον τεχνολογικό κλάδο, έκλεισε σήμερα η Wall Street, η οποία αναμένοντας την αυριανή απόφαση για τα επιτόκια από τη Federal Reserve, βρήκε σημαντικά στηρίγματα από τις τελευταίες διαβεβαιώσεις της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen για τον περιορισμό της τραπεζικής κρίσης.

Oι δείκτες

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,98% στις 32.560 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,30% στις 4.002 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,58% στις 11.860 μονάδες.

Οι επενδυτές αναμένουν αύριο να ανακοινωθεί πιο αργός ρυθμός σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υπό το πρίσμα της τραπεζικής κρίσης. Οι επενδυτές τιμολογούν στο 83% την πιθανότητα για αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας όταν η Fed ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της την Τετάρτη, σύμφωνα με το FedWatch της CME Group. Η πιθανότητα μιας παύσης βρίσκεται στο 16,6%.

Περιφερειακές τράπεζες

Οι περιφερειακές τράπεζες σημείωσαν άνοδο, με την First Republic να σημειώνει άλμα 34,8%, μία ημέρα μετά τις απώλειες του 47%. Το SPDR Regional Banking ETF (KRE) κέρδισε 6%, με τις περιφερειακές τράπεζες να λαμβάνουν ώθηση αφού η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω εγγυήσεις καταθέσεων, εάν η τραπεζική κρίση επιδεινωθεί.

Η Τesla

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η μετοχή της Tesla, η οποία κέρδισε 6,4% μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Moody’s σε Baa3 από την κατηγορία junk. Η Moody’s δήλωσε ότι η αναβάθμιση αντανακλά τη συνετή οικονομική πολιτική της Tesla και το λειτουργικό ιστορικό της διοίκησης.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τη Fed

«Το sell off των τραπεζών φαίνεται να έχει εξαντληθεί και θα χρειαστεί η εμφάνιση νέων προβλημάτων καταθέσεων σε ένα νέο όνομα για να βγει επιπλέον προσφορά», σχολίασε ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge.

Από την άλλη, ο Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial, εκτιμά ότι «οι κίνδυνοι μετάδοσης αυξάνονται και θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed να διακόψει τον τρέχοντα κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αν και αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο. Η Fed πιθανότατα θα σηματοδοτήσει ότι βρίσκεται κοντά στο τέλος της εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της, καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται».

Ωστόσο, ο Johan Grahn, επικεφαλής στρατηγικής ETF στην Allianz Investment Management, εκτίμησε ότι «εάν η Fed σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, αυτό θα ήταν το ίδιο με το να αναγνωρίσει ότι γνωρίζει κάτι που ίσως οι αγορές δεν γνωρίζουν. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν μια καταστροφική ιδέα γι’ αυτούς», δήλωσε.

Ο Grahn πρόσθεσε ότι η μεταβλητότητα της αγοράς μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και την κατάρρευση της Credit Suisse ήταν μια «πολύ φυσική σπασμωδική αντίδραση των επενδυτών να στραφούν αμέσως προς την ασφάλεια. Φαίνεται ότι η διαδικασία αξιολόγησης έχει κατασταλάξει λίγο, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε και να πούμε ότι αυτά ήταν σχετικά μεμονωμένα περιστατικά. Τώρα, βέβαια, αυτό είναι μόνο το πρώτο ράγισμα», προειδοποίησε ο Grahn.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μίνι τραπεζικό ράλι ανόδου

Ισχυρά ήταν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών καταλαγιάζουν μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,3%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 4,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,79% στις 7.536 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,75% στις 15.195 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,42% στις 7.112 μονάδες.

Οι τράπεζες

Ισχυρά ήταν τα κέρδη στον τραπεζικό κλάδο της ηπείρου, με τις μετοχές της Credit Suisse, μετά από έντονη μεταβλητότητα, να κλείνουν στο +7%. Η UBS σημείωσε άνοδο 12%, η Commerzbank αυξήθηκε κατά 6,8%, ενώ η UniCredit κέρδισε 6,7%, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αφομοιώνουν την είδηση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS. Η Banco Sabadell κέρδισε 6,7%, ενώ η Natwest Group σημείωσε άνοδο 5,8%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνω του 2% το άλμα ανακούφισης

Νέες μονάδες πρόσθεσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο και τον Ελλάκτωρα να ηγούνται της αντίδρασης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, αποτυπώνοντας την κάμψη των ανησυχιών για τη διεθνή τραπεζική κρίση. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,16% στις 1.049,70 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 115 εκατ. ευρώ, αλλά μέσω πακέτων διακινήθηκαν 16,6 εκατ. ευρώ.

Καλοδεχούμενη η σημερινή άνοδος στο ΧΑ, αλλά δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι θα πρέπει να συνοδευτεί και με μεγαλύτερο τζίρο για να δείξει η αγορά ότι η εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί. Αλλά πως θα μπορούσε να γίνει αυτό όταν τα «απόνερα» της συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, συντηρούν ως ένα βαθμό την επιφυλακτικότητα στο ΧΑ, με τους αγοραστές να προσθέτουν λελογισμένα κάποιο ρίσκο στα χαρτοφυλάκια τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι κινήσεις που θεωρείται ότι γίνονται για τη βελτίωση των αποτιμήσεων, μετά και τη διόρθωση που καταγράφεται στην αγορά από τις αρχές Μαρτίου.

Πάντως αυτές οι μονάδες που ανέκτησε το ΧΑ χθες και σήμερα μόνο θετικά μπορούν να αποτιμηθούν, καθώς ο γενικός δείκτης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα μια νέα πιθανώς κλιμάκωση της κρίσης των τραπεζών.

Παραμένουν οι ανησυχίες

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει αρχίσει από τη χθεσινή συνεδρίαση να κάνει την απαραίτητη ανάκαμψη, ώστε να περιορίσει τις ζημίες του Μαρτίου. Ήταν άλλωστε από τους πρώτους κλάδους που «ταρακουνήθηκαν» από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ελβετίας, ενισχύοντας μια διόρθωση που άρχισε με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και τις πολιτικές αναταράξεις που αυτό προκάλεσε.

Βέβαια, παρά το ότι οι ανησυχίες για το διεθνές τραπεζικό σύστημα παραμένουν, το πολιτικό ζήτημα εξακολουθεί να είναι το αγκάθι για τη συντήρηση της ανοδικότητας, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές. Όπως και παραμένει φάρος, στην περίπτωση που τελικά προεξοφληθεί κάποιου είδους συμπαγές εκλογικό αποτέλεσμα. Κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην περίπτωση (επανα)τοποθέτησης, για καλύτερη διαχείριση του ρίσκου.

Σε επίπεδο τίτλων, τα κέρδη στον Ελλάκτωρ έφτασαν το 7,34%, με τις Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Quest, Eurobank και Motor Oil να την ακολουθούν κατά πόδας. Ισχυρή ήταν και η άνοδος σε ΔΕΗ, Τιτάν, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια ενώ θετικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΛΠ, Λάμδα, Autohellas, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Aegean. Η Coca Cola έχασε, ενώ η Jumbo, η οποία από σήμερα διαπραγματεύτηκε χωρίς το δικαίωμα στην καταβολή της έκτακτης διανομής ύψους 1,09725 ευρώ ανά μετοχή, έκλεισε με απώλειες 6,89%.

Τα ομόλογα

Οι επενδυτές σήμερα έστρεψαν την πλάτη τους στους κρατικούς τίτλους χρέους με αποτέλεσμα να δεχθούν έντονες πιέσεις και τις αποδόσεις να σημειώνουν άνοδο έως και 17 μονάδες βάσεως σε κάποιες περιπτώσεις όπως αυτή του γερμανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου.

Στο 4,16% έκλεισε η αντίστοιχη ελληνική δεκαετία μετά το +10 που κατέγραψε, ενώ με 16 μονάδες βάσης υψηλότερα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση το 10ετές γαλλικό και με 13 το ιταλικό και το ισπανικό δεκαετές. Στο +12 βρισκόταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το αντίστοιχο αμερικανικό ομόλογο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street