Ήταν πριν από έναν χρόνο, για την ακρίβεια στις 16 Μαρτίου του 2022, όταν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, της Federal Reserve, άνοιγε έναν από τους πιο επιθετικούς κύκλους αύξησης των επιτοκίων εδώ και δεκαετίας, αποφασίζοντας την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, από τις συνολικά οκτώ…

Η παρέμβαση αυτή, η οποία κρίθηκε καθυστερημένη από πολλούς αναλυτές, είχε έναν βασικό στόχο: να σταματήσει το «επίμονο» κύμα πληθωρισμού, το οποίο μέχρι τότε οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας χαρακτήριζαν ως «παροδικό».

Από τότε, ο πληθωρισμός μειώθηκε κάπως, από 8,5% σε 6%, και παρά την μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού εξακολουθεί να είναι μακριά από τον στόχο του 2%.

Επιτόκια: Τι σηματοδοτεί η αλλαγή τακτικής από την ΕΚΤ

Και ασφαλώς εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις επόμενες κινήσεις καθώς πλέον η κατάσταση είναι ακόμα πιο σύνθετη. Οι αμερικανοί τραπεζίτες έχουν να αντιμετωπίσουν πλέν έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό και μια νέα τραπεζική κρίση, η οποία ακόμα δεν έχει αποκαλύψει το εύρος της…

Για την ακρίβεια το ένα οδήγησε στο άλλο: η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής (4,5 ποσοστιαίες μονάδες σε αυξήσεις επιτοκίων και μια ποσοτική σύσφιγξη του ισολογισμού 573 δισεκατομμυρίων δολαρίων ) προκαλεί τριγμούς στον τραπεζικό κλάδο τώρα, πλήττοντας ιδιαίτερα τα μικρότερα ιδρύματα. Και ήταν αυτή που οδήγησε μέχρι στιγμής στην κατάρρευση δύο τραπεζών.

Αναλυτές μάλιστα τονίζουν ότι αν αυτή η μετάδοση δεν σταματήσει σύντομα, το τραπεζικό ζήτημα θα μπορούσε να επισκιάσει τη μάχη με τον πληθωρισμό.

«Παράπλευρες ζημιές» από αυξήσεις επιτοκίων

«Τα κεφάλαια των επιπτώσεων της αύξησης των επιτοκίων μόλις αρχίζουν να γράφονται» σχολίασε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων στο Bleakley Advisory Group. «Υπάρχουν πολλές παράπλευρες ζημιές όταν όχι απλώς αυξάνονται τα επιτόκια μετά από μια μακρά περίοδο στο μηδέν, αλλά και η ταχύτητα που αυτό γίνεται θυμίζει ταύρο εν υαλοπωλείο».

Τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν πλήξει τις τράπεζες που κατέχουν κατά τα άλλα ασφαλή προϊόντα όπως ομόλογα, τίτλους που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια και δημοτικά ομόλογα.

Οι συμπληγάδες

Όλη αυτή η κατάσταση αφήνει τη Fed και τον πρόεδρό της Τζερόμ Πάουελ μπροστά σε μία κρίσιμη απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα ότι η FOMC θα συναντηθεί για τον καθορισμό των επιτοκίων της.

Θα συνεχίσει -κατά την εκπεφρασμένη δήλωσή της- να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει σε αποδεκτά επίπεδα ή θα κάνει πίσω για να αξιολογήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση πριν προχωρήσει εκ νέου;

Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η Fed θα συνεχίσει τον δρόμο που έχει χαράξει, σπεύδοντας να τονίσει ότι ενώ παρακολοθεί στενά την αναταραχή του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο αγώνας για τη μείωση του πληθωρισμού.

Αυτό πιθανότατα θα λάβει τη μορφή αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης, συνοδευόμενη από διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία μπροστά. Οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν ανάλογα με τη συμπεριφορά της αγοράς τις επόμενες ημέρες, αλλά η ένδειξη είναι ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

«Πρέπει να κάνουν κάτι, διαφορετικά χάνουν την αξιοπιστία τους», δήλωσε ο Doug Roberts, ιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στο Channel Capital Research. «Θέλουν να αυξήσουν κατά 25 μ.β., και οι 25 μ.β. στέλνουν ένα μήνυμα. Αλλά θα εξαρτηθεί πραγματικά από τα σχόλια μετά, τι θα πει ο Πάουελ δημόσια. … Δεν νομίζω ότι θα κάνει τη μετατόπιση 180 μοιρών για την οποία μιλούν όλοι».

Η Goldman Sachs πάντως είναι μία από τις τράπεζες που δεν βλέπει καμία αλλαγή στα επιτόκια, καθώς αναμένει από τους κεντρικούς τραπεζίτες γενικά «να υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική βραχυπρόθεσμη στάση προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση των φόβων της αγοράς για περαιτέρω τραπεζικό στρες».

Ο πληθωρισμός και οι θέσεις εργασίας

Ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός και η αγορά εργασίας έχει δείξει ανθεκτικότητα παρά την πιο επιθετική εκστρατεία αυστηροποίησης των τελευταίων δεκαετιών. Το αν η Fed επιλέξει να παραμείνει εστιασμένη σε αυτό ή να δώσει προτεραιότητα στις ανησυχίες για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία για τα επιτόκια προς τα εμπρός.

Μέσα σε όλη την αγωνία, ο ευρέως παρακολούθηση δείκτης MOVE, ένας δείκτης που βασίζεται σε επιλογές για την αναμενόμενη αστάθεια των ομολόγων, έφτασε τις 199 μονάδες την Τετάρτη, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί από τα τέλη Ιανουαρίου. Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων δύο ετών, συνήθως επένδυση χαμηλού κινδύνου, κυμάνθηκε μεταξύ 3,71% και 4,53% αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο εύρος από τον Σεπτέμβριο του 2008.

«Το πιο οδυνηρό αποτέλεσμα θα ήταν μια Fed που θα έρθει και θα πει ότι έχουμε αυτό το ζήτημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και αυτό επιλύεται», δήλωσε ο Ed Al-Hussainy, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Columbia Threadneedle Investments. Τότε, η Fed θα είναι σε θέση να συνεχίσει τη μάχη της για να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό και να συνεχίσει να σφίγγει, είπε. «Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο η αγορά δεν είναι προετοιμασμένη σε αυτό το στάδιο».

Οι traders swap στοιχηματίζουν ότι η σύσφιξη της Fed θα κορυφωθεί σε περίπου 4,8% τον Μάιο, με τα επιτόκια να μειώνονται μέχρι το τέλος του 2023.

Οποιαδήποτε απρόβλεπτη έκπληξη από το σχέδιο της Fed θα έφερνε ένα πλήγμα στους επενδυτές – ειδικά μετά το μεγάλο ράλι των ομολόγων αυτού του μήνα.

Για την Anna Dreyer, συνδιαχειρίστρια χαρτοφυλακίου του Total Return Fund στην T. Rowe Price, το μόνο σίγουρο μέσα σε όλες τις αβεβαιότητες είναι η «διελκυστίνδα» μεταξύ της τραπεζικής μετάδοσης και των ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Αυτό είναι που θα συνεχίσει να οδηγεί το συναίσθημα στην αγορά τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή