Ήπια ανοδικά κινήθηκαν σήμερα στις ευρωαγορές, με την επιφυλακτικότητα όμως να κυριαρχεί μετά τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο που απογοήτευσαν τους επενδυτές, αυξάνοντας πλέον την πίεση για τα επιτόκια της Bank of England.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των τροφιμων να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 7.566 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 15.216 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,26% στις 7.131 μονάδες.

Wall Street: Σε αναμονή της απόφασης της Fed

Οι τράπεζες στο επίκεντρο

Ο κλάδος των τραπεζών παρέμεινε στο επίκεντρο σήμερα, κινούμενος μεταξύ μικρών κερδών και απωλειών μετά από ράλι της Τρίτης, καθώς οι φόβοι σχετικά με την πρόσφατη αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει ελαφρώς. Ωστόσο, όλοι αναμένουν τη σημερινή απόφαση για τα επιτόκια της Federal Reserve, προκειμένου να δουν τα περιθώρια στήριξης των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, σε υψηλό πέντε εβδομάδων, στα 1,0795 δολάρια, «έστειλαν» το ευρώ οι σημερινές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση με το οικονομικό περιβάλλον. Όπως είπε συγκεκριμένα, «σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, είναι ακόμη πιο σημαντικό η πορεία των επιτοκίων να είναι εξαρτώμενη από [συγκεκριμένα] δεδομένα» και πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός είναι «ακόμη υψηλός».

Στα μάκρο της ημέρας, απροσδόκητη αύξηση σημείωσε τον Φεβρουάριο του 2023 ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,4% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 9,9% και έναντι 10,1% που ήταν τον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν της τάξης του 1,1% υπερβαίνοντας την πρόβλεψη για 0,6%.

Η αύξηση τον Φεβρουάριο σηματοδότησε τη διακοπή τριών διαδοχικών μηνών επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών από το υψηλό 41 ετών του 11,1% που ήταν τον Οκτώβριο του 2022. Τα βρετανικά νοικοκυριά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές τροφίμων και ενέργειας, ενώ οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς έχουν ξεκινήσει μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες εν μέσω διαφορών για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα προκαλέσουν ακόμα ένα «πονοκέφαλο» για την Τράπεζα της Αγγλίας, που αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και θα ανακοινώσει την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της την Πέμπτη (23/3/2023).

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπέκυψε στην αβεβαιότητα

Η «κακή» μέρα δεν φάνηκε από το πρωί στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και έφτασε έως και το +1% στην πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης, τελικά έκλεισε με απώλειες, οι οποίες εστίασαν κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 1.044,96 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 76 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές