Σταθεροποιούνται οι τιμές του πετρελαίου μετά από πτώση που κατέγρεφαν νωρίτερα στη συνεδρίαση, καθώς το δολάριο υποχωρεί εν όψει της κρίσιμης απόφασης για τα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά περίπου 3% αυτή την εβδομάδα, σημείωναν άνοδο 18 σεντς ή 0,24%, στα 75,50 δολάρια το βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) σημείωναν άνοδο 17 σεντς ή 0,24%, στα 69,84 δολάρια.

Wall Street: Σε αναμονή της απόφασης της Fed

Το ασθενέστερο δολάριο ενισχύει τη ζήτηση πετρελαίου, καθώς καθιστά τον μαύρο χρυσό φθηνότερο για όσους κατέχουν άλλα νομίσματα.

Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Οι αγορές πετρελαίου θα αναζητήσουν κατεύθυνση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της αμερικανικής Fed, η οποία θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια.

Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αποτελεί στροφή από την απότομη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης που αναμενόταν πριν από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή, η οποία προκλήθηκε από την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών.

«Θα ήταν μεγάλο σοκ αν η Fed επέστρεφε σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων τώρα, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA, Γκρεγκ Έρλαμ.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα μετά την απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο, αυξάνοντας τους φόβους για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μία ημέρα πριν η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώσει την απόφαση για τη νομισματική πολιτική.

Τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη έθεσαν επίσης υπό αμφισβήτηση τη ζήτηση, αφού έδειξαν απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές, αψηφώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μείωση.

Οι τιμές του μπρεντ έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2021, λόγω της ανησυχίας ότι η πτώση των τραπεζικών μετοχών θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση και να μειώσει τη ζήτηση καυσίμων.

Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse το Σαββατοκύριακο βοήθησε στην ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να επιμείνει στη συμφωνία του για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του έτους, παρά τη βουτιά των τιμών του αργού, δήλωσαν στο Reuters τρεις εκπρόσωποι της ομάδας παραγωγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες