Μετά από χρόνια ανταγωνισμού για να γίνει το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην Ευρώπη, το Παρίσι πλέον αρχίζει να «αποκτά» διαφορά ασφαλείας από το Λονδίνο.

Αφού έγινε το μεγαλύτερο κέντρο διαπραγμάτευσης μετοχών της περιοχής για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022, το γαλλικό χρηματιστήριο διεύρυνε τη διαφορά έναντι του ανταγωνιστή του Λονδίνου. Με συνολική κεφαλαιοποίηση 3,13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το Παρίσι ξεπερνά τώρα το κεφάλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 250 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Στερλίνα: Κινείται ανοδικά στις διεθνείς αγορές

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γαλλική χρηματιστηριακή αγορά ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, με τον δείκτη αναφοράς CAC 40 να σημειώνει άνοδο 10% σε τοπικό νόμισμα, έναντι μόλις 1% για τον FTSE 100. Ενώ η λίρα έχει αυξηθεί ελαφρώς περισσότερο από το ευρώ έναντι του δολαρίου , αυτό έχει κάνει ελάχιστα για να αμβλύνει τον αντίκτυπο των γαλλικών κερδών blue-chip.

Η Χρυσή Εποχή της Luxury ευνοεί τη Γαλλία

Ο γαλλικός δείκτης ενισχύεται από τις μετοχές ειδών πολυτελείας και καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των LVMH SE, L’Oreal SA και Hermes International, καθώς και βιομηχανίες όπως η Schneider Electric SE. Εν τω μεταξύ, ο FTSE 100 έχει παρασυρθεί από τις κακές επιδόσεις των μετοχών εξόρυξης, ενώ οι μετοχές της ενέργειας σημείωσαν μόνο μικρά κέρδη.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υπολογίζεται από όλες τις μετοχές σε κυκλοφορία, εξαιρουμένων των ETF και των ADRs, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Περιλαμβάνει μόνο ενεργά διαπραγματεύσιμους, πρωτογενείς τίτλους στα χρηματιστήρια της χώρας.

Οι προκλήσεις του Λονδίνου

Η αγορά του Λονδίνου αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016. Οι αποτιμήσεις έπεσαν μαζί με το βρετανικό νόμισμα, προκαλώντας ένα κύμα εξαγορών από το εξωτερικό, ενώ η αγορά για νέες εισαγωγές παρέμεινε σε ύφεση.

Η επενδυτική αποδόμηση του Λονδίνου συνεχίζεται, καθώς σημαντικές επιχειρήσεις κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ.

Μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα της διατήρησης μιας κύριας εισαγωγής στο Λονδίνο, με ορισμένες σημαντικές αποχωρήσεις, όπως η BHP Group Ltd και η Ferguson Plc. Η εταιρεία δομικών υλικών CRH Plc ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της να αποχωρήσει, ενώ η αγορά δεν κατάφερε να προσελκύσει σημαντικές αρχικές δημόσιες προσφορές, ακόμη και από εγχώριες εταιρείες όπως η Arm Ltd με έδρα το Cambridge.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές