Έως και 40.000 θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς. Οι περισσότερες από αυτές αναμένεται να χαθούν από την επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse και τους εργαζόμενους σε διάφορα άλλα τμήματα της τράπεζας στην Ελβετία, οι οποίοι συνολικά -και στις δύο αυτές διευθύνσεις- ανέρχονται σε 30.000 άτομα περίπου.

Συνολικά, οι δύο τράπεζες απασχολούν πάνω από 120.000 άτομα. Η Credit Suisse στην Ελβετία και στο εξωτερικό απασχολούσε συνολικά στα τέλη του 2022 περί τα 50.000 άτομα, από τα οποία τα 17.000 ανήκαν στη διεύθυνση επενδυτικής τραπεζικής. Αυτοί είναι που κινδυνεύουν και περισσότερο από όλους καθώς η UBS εκτιμάται ότι θα θελήσει να κλείσει το τμήμα αυτό αφού έχει αντίστοιχο δικό της.

Ελβετία: Η συμφωνία UBS-Credit Suisse θέτει σε κίνδυνο τη φήμη της Ελβετίας

Η UBS απασχολεί σε όλο τον κόσμο περίπου 74.000 άτομα, μέρος των οποίων κινδυνεύει αφού μετά την εξαγορά θα κλείσουν υποκαταστήματα και θα μειωθεί το προσωπικό που σήμερα κατέχει διοικητικούς ρόλους, ανέφεραν πηγές και σύμφωνα με στοιχεία των Φαινάνσιαλ Τάιμς.

Ήδη πολλά στελέχη της Credit Suisse έχουν αρχίσει να έρχονται σε επαφή με άλλες εταιρείες ή τους λεγόμενους «κυνηγούς κεφαλών», οι οποίοι αναλαμβάνουν να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό για εταιρείες που έχουν ανάγκη, ανέφεραν πληροφορίες του Bloomberg.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τσουνάμι απολύσεων στην Ελβετία και αλλού που αυξάνει τις ήδη έντονες φωνές που ασκούν κριτική στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Ελβετία το θέμα.

Ήδη τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα και η ένωση τραπεζικών υπαλλήλων της Ελβετίας ζήτησαν από την UBS και την Credit Suisse να σταματήσουν όλες τις περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του έτους. «Μια καταιγίδα ετοιμάζεται και κανείς δεν γνωρίζει αν θα βρεθεί σε αυτή», δήλωσε η Ένωση Υπαλλήλων Τραπεζών της Ελβετίας σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Τρίτη. Η ένωση, μαζί με την πανίσχυρη Ελβετική Ομοσπονδία Συνδικάτων ζήτησαν τον άμεσο σχηματισμό ομάδας εργασίας για την επίβλεψη όλων των απολύσεων στην υπό συγώνευση τράπεζα. «Η εξαγορά απειλεί περικοπές θέσεων εργασίας σε κλίμακα που η αγορά εργασίας στον τραπεζικό τομέα δεν μπορεί να απορροφήσει», ανέφεραν τα συνδικάτα. Εάν τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιούνται για τη διάσωση μιας επιχείρησης, λένε, τότε οι εργαζόμενοι αξίζουν να έχουν την κύρια προτεραιότητα. «Η διάσωση τραπεζών πρέπει επίσης να σημαίνει διάσωση εργασίας», ανέφεραν.

Ψάχνουν ήδη αλλού για δουλειά

Κυνηγός κεφαλών στο Λονδίνο, όπου η Credit Suisse απασχολεί περίπου 5.500 άτομα, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, αποκάλυψε το Bloomberg ότι γίνονται επικοινωνίες όλο το Σαββατοκύριακο, ιδιαίτερα για στελέχη στο τμήμα διαχείρισης μετοχών της τράπεζας όπου η επικάλυψη με τις υπάρχουσες δραστηριότητες της UBS είναι εκτεταμένη. Στη Νέα Υόρκη άλλος κυνηγός κεφαλών είπε ότι «αρκετές χιλιάδες άτομα» στην Credit Suisse ήλπιζαν να ενταχθούν στην Credit Suisse First Boston – την εταιρεία επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse η οποία θα αποσχιζόταν από τον υπόλοιπο όμιλο στα πλαίσια των προηγούμενων προσπαθειών αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Όλα αυτό τα σχέδια όμως πάγωσαν μετά την πώληση της Credit Suisse στην UBS με παρέμβαση της ελβετικής κυβέρνησης που μάλλον δεν άφηνε πολλά περιθώρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τώρα πλέον η απόσχιση αυτή φαίνεται απίθανο να συμβεί και πολλοί τέτοιοι εργαζόμενοι της Credit Suisse ελπίζουν να ενταχθούν στην UBS με την εταιρεία στρατολόγησης Quest Group στη Νέα Υόρκη που επικαλείται το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή