Οι αγορές ομολόγων σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες οικονομίες του κόσμου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων καθώς η αναταραχή στα τραπεζικά συστήματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις «εύθραυστες» αναδυόμενες χώρες να δανειστούν και να αποπληρώσουν χρέος, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τα επικίνδυνα ομόλογα της Credit Suisse bank

Οι χώρες που παραπαίουν στο χείλος της χρεοκοπίας επωμίστηκαν το κύριο βάρος του selloff στις αναδυόμενες αγορές αυτόν τον μήνα, στέλνοντας τις αποδόσεις σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι συνέπειες από μια σειρά τραπεζικών αποτυχιών στις ΗΠΑ ανάγκασαν τη διάσωση του ελβετικού δανειστή Credit Suisse Group AG στην Ευρώπη και οδήγησαν τους επενδυτές σε φυγή από τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως.

Ανησυχίες για τις ευάλωτες οικονομίες

Από το Πακιστάν μέχρι τη Βολιβία, οι επενδυτές εκφράζουν τώρα αυξανόμενες αμφιβολίες για την ικανότητα των ευάλωτων οικονομιών να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ξένο νόμισμα. Στην αβεβαιότητα προστίθεται η συνεδρίαση πολιτικής της Federal Reserve την Τετάρτη, όταν αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό ή θα κάνουν μια παύση για να επανεκτιμήσουν τις πιέσεις που κυματίζουν στις παγκόσμιες αγορές.

«Η όρεξη για ανάληψη κινδύνου για πιστώσεις αναδυόμενων αγορών έχει καταρρεύσει καθώς η αγορά βλέπει αυτές τις χώρες ως τους πιο αδύναμους κρίκους», δήλωσε ο Gordon Bowers, αναλυτής της Columbia Threadneedle Investments με έδρα το Λονδίνο. «Ο φόβος είναι ότι οι αυστηρότερες παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν αντανακλαστικά να ωθήσουν την προβληματική πίστωση σε οριακό σημείο καθώς μια άτακτη υποτίμηση του ξένου νομίσματος καθιστά την εξυπηρέτηση των χρεών αφόρητη».

Στα ύψη τα ασφάλιστρα κινδύνου

Το ασφάλιστρο κινδύνου για τα ομόλογα της Τυνησίας διευρύνθηκε κατά περίπου 1.690 μονάδες βάσης από τα τέλη Φεβρουαρίου σε ρεκόρ 3.930 τη Δευτέρα. Το κόστος για την ασφάλιση του χρέους από χρεοκοπία έχει αυξηθεί περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο αυτόν τον μήνα, στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 2.436 μονάδων βάσης.

Το spread στα ομόλογα δολαρίου της βορειοαφρικανικής γειτονικής Αιγύπτου εκτινάχθηκε ξανά πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, αφού έπεσε κάτω από αυτό το βασικό όριο για το χρέος τον Οκτώβριο, όταν έκλεισε τη δική της συμφωνία με το ΔΝΤ. Οι συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης πλησιάζουν τα υψηλά όλων των εποχών που σημειώθηκαν τον Ιούλιο, καθώς οι επενδυτές σε ομόλογα χάνουν την εμπιστοσύνη τους.

Τα ομόλογα της Βολιβίας εντάχθηκαν επίσης στο κλαμπ αυτό το μήνα, με το spread να φτάνει στο ρεκόρ των 1.274 μονάδων βάσης τη Δευτέρα. Η Fitch Ratings μείωσε την αξιολόγησή της για το έθνος της Νότιας Αμερικής, ενώ η S&P Global Rating σήμανε ότι θα μπορούσε να υποβαθμιστεί καθώς τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα εξατμίζονται. Τα ομόλογα βυθίστηκαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα καθώς το έθνος έπρεπε να πληρώσει τοκομερίδιο 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Ασία, τα ομόλογα του Πακιστάν ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων στις αναδυόμενες αγορές αυτόν τον μήνα, καθώς η βάθυνση της πολιτικής κρίσης φαινόταν ότι θα επιδεινώσει τις καθυστερήσεις στην επίλυση επειγόντων δημοσιονομικών και οικονομικών προβλημάτων. Το ομόλογό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που λήγει τον Απρίλιο του 2024 διαπραγματεύεται τώρα σε περίπου 42 σεντς στο δολάριο.

Υψηλό κόστος χρηματοδότησης

Αν και οι τραπεζικές ανησυχίες μπορεί να μην αποτελούν άμεσο έναυσμα για χρεοκοπία των αναδυόμενων αγορών, μπορεί να είναι υψηλότερο το κόστος χρηματοδότησης, δήλωσε ο Guido Chamorro, συνεπικεφαλής του χρέους σε σκληρά νομίσματα αναδυόμενων αγορών στην Pictet Asset Management στο Λονδίνο.

«Οι χώρες με επερχόμενες λήξεις σε ομόλογα που διαπραγματεύονται στο 15% μπορεί να μην θέλουν να εκδώσουν ομόλογα με 15%,» είπε ο Chamorro. «Και ακόμα κι αν το έκαναν, αμφιβάλλω ότι θα υπήρχε ζήτηση για αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές