Θα σπάσουν κάθε ρεκόρ εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας το 2023 σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η πάροχος ταξιδιωτικών πληροφοριών Mabrian. Η έρευνα που ολόκληρη θα δημοσιευθεί στις 28 Μαρτίου στο Λονδίνο δείχνει ένα πολλά υποσχόμενο 2023 για πολλούς προορισμούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μεταξύ των οποίων και η χώρα μας σε σύγκριση με το 2019.

Η ανάλυση εξετάζει τόσο τη χωρητικότητα των αεροπορικών θέσεων έναντι του 2019 όσο και τις τιμές των ξενοδοχείων έναντι του 2022. Η δημοσίευση της Mabrian αποκαλύπτει την εξέλιξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας και τις τιμές των ξενοδοχείων για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Κροατία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Αλβανία.

Τουρισμός: Η Ελλάδα στους 10 κορυφαίους προορισμούς της Hotelbeds για το 2023

Εξετάζοντας τα δεδομένα για ολόκληρο το έτος 2023 έναντι 2019 για την αεροπορική χωρητικότητα και για την περίοδο έως τις 16 Αυγούστου έναντι του 2022 για ξενοδοχεία, η ανάλυση στοχεύει να βοηθήσει τους προορισμούς στις προαναφερόμενες περιοχές να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις βάσει δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για τη διαχείριση του τουρισμού ρεύματος, με πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.

Σύμφωνα με την έρευνα η Ελλάδα εμφανίζει αύξηση χωρητικότητας σε αεροπορικές θέσεις κατά 14,7% σε σύγκριση με το 2019 μια χρονιά που η χώρα μας κατέγραψε ρεκόρ όλων των εποχών με 31,3 εκατ. τουριστικές αφίξεις.

Η ανάλυση δείχνει όπως τονίζει η Mabrian ότι Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, και Αλβανία έχουν ξεπεράσει τα στοιχεία του 2019 όσον αφορά το αεροπορικό capacity. Η εναέρια χωρητικότητα της Κροατίας των 7,1 εκατομμυρίων θέσεων αυξήθηκε κατά 16,1%, κυρίως λόγω της αύξησης της χωρητικότητας κατά 57% με την Ιταλία.

Η Αλβανία ξεχωρίζει με αύξηση 75% στις διεθνείς πτήσεις σε σύγκριση με το 2019, βοηθούμενη από την αύξηση της συνδεσιμότητας με τη Γερμανία κατά 278%.

Η Βουλγαρία πλησιάζει πολύ τους όγκους εναέριας χωρητικότητας του 2019, με καλύτερες ενδείξεις ανάκαμψης για τις διεθνείς πτήσεις παρά για τις εσωτερικές πτήσεις.

Η Σλοβενία χρειάζεται ακόμα να ανακτήσει την αεροπορική συνδεσιμότητα, με τις προγραμματισμένες πτήσεις να αντιπροσωπεύουν μόλις το 58% των επιπέδων του 2019.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία

Στο μεταξύ, οι τιμές των ξενοδοχείων συνεχίζουν να αυξάνονται σχεδόν για όλους τους προορισμούς και στις τρεις διαφορετικές κατηγορίες αστέρων, ενώ οι προορισμοί με τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών σε σύγκριση με το 2022 είναι η Βουλγαρία και η Κροατία.

Η Αλβανία είναι η μόνη εξαίρεση, με τιμές 4,1% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2022 για ξενοδοχεία 4 αστέρων (αλλά αυξημένες κατά 6,3% για ξενοδοχεία 3 και 5 αστέρων). Η Mabrian δεν δημοσιεύει στοιχεία για την Ελλάδα.

Τα στοιχεία της Mabrian επιβεβαιώνονται και από τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσαν αναφορικά με τις αφίξεις τα ελληνικά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τη Fraport Greece, στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας οι διεθνείς πτήσεις κατέγραψαν τους δύο πρώτους μήνες αύξηση 13,1%, και 11,8% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι, ενώ η επιβατική εκτοξεύθηκε στο 60,6% και 42% σε σύγκριση με τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2022.

Εκτόξευση με το καλημέρα

Όπως σημειώνει σε tweet του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, με πάνω από 1,1 εκατομμύριο επιβάτες (+51% σε σύγκριση με το 2022), η κίνηση του πρώτου διμήνου του 2023 στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, προμηνύει μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό.

Τέλος να σημειωθεί ότι το πρώτο δίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019 η πτώση σε αριθμό επιβατών είναι μόλις 0,2% (περίπου 1.000 επιβάτες), ενώ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταγράφεται άνοδος των διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατά 4% το πρώτο δίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Καθαρά Δευτέρα: Ποιοι είναι οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί των Ελλήνων
Τουρισμός |

Πού θα κάνουν Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες – Οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί

«Καρφίτσα δεν πέφτει» στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καρναβαλιού – Ξεκίνησε από νωρίς σήμερα η μαζική έξοδος των εκδρομέων με την πληρότητα στα καταλύματα να ξεπερνά το 90%