Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν όσοι έχουν βγάλει άδεια οδήγησης ή όπως το λέμε απλώς… δίπλωμα για πρώτη φορά μετά το 2013.

Ειδικότερα, όσοι έβγαλαν δίπλωμα μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 και έλαβαν το δίπλωμα νέου τύπου –σε πλαστική κάρτα, θα πρέπει να το ανανεώσουν ξανά το 2028, όταν και λήγει η ισχύς τους.

Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδέψουν σε παράβολα και δικαιολογητικά περίπου 140 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα παράβολα έκδοσης και γιατρών είναι στα 128 ευρώ, ενώ θα πρέπει να υπολογιστούν στα έξοδα και οι ειδικές φωτογραφίες για την άδεια οδήγησης.

Νέα άδεια οδήγησης της ΕΕ – Όλες οι αλλαγές σε 15 ερωτήσεις και απαντήσεις

Τι περιλαμβάνει το κόστος ανανέωσης

Το κόστος ανανέωσης της άδειας οδήγησης περιλαμβάνει ένα παράβολο ένα παράβολο ανανέωσης άδειας οδήγησης αξίας 60€, ένα παράβολο εκτύπωσης άδειας οδήγησης αξίας 30€, ένα χαρτόσημο Αρχικής Χορήγησης Κατηγορίας αξίας 18€ και δύο παράβολα των 10€ έκαστο για τους γιατρούς.

Παράλληλα, το κόστος αναμένεται να είναι ακόμα πιο υψηλό, καθώς οι γιατροί που εκδίδουν τα πιστοποιητικά υγείας για την άδεια οδήγησης, μπορούν να ζητήσουν υψηλότερη αμοιβή από τα 10€ που προβλεπόταν αρχικά.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως οι συγκεκριμένοι οδηγοί δεν θα μπουν στη διαδικασία ανανέωσης της άδειας οδήγησης μόνο μία φορά μέχρι τα 65 τους χρόνια, όπως γινόταν παράλληλα, αλλά τρεις ή τέσσερις ανάλογα με την ηλικία που πέρασαν τις σχετικές εξετάσεις.

Έτσι, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουν το κόστος ανάλογα με τις 15ετής ανανεώσεις, για να δουν πόσο θα τους στοιχίσει συνολικά η άδεια οδήγησης, όταν παλαιότερα δεν υπήρχε κάποιο επιπλέον κόστος μέχρι τα 65 έτη.

Για παράδειγμα ένας οδηγός που έβγαλε για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 σε ηλικία 18 ετών, θα πρέπει να ανανεώσει το δίπλωμά του για πρώτη φορά το 2028 και στη συνέχεια να κάνει άλλες δύο ανανεώσεις: το 2043 και το 2058.

Οι κάτοχοι του παλιού «τρίπτυχου»

Την ίδια ώρα, οι κάτοχοι της παλαιού τύπου άδειας οδήγησης, το κλασικό ροζ τρίπτυχο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τα αποχωριστούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2033, όταν και ολοκληρώνεται η παράταση της ισχύς τους.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα