«Άλλος με τη βάρκα μας…»

Στον χώρο δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας – βαθειά δεξιά, ακροδεξιά και … Θεός φυλάξοι – είναι λογικό να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και οι δημοσκοπήσεις που κάνουν λόγο για «αντισυστημική ψήφο» φουσκώνουν «τα μυαλά και τα πανιά» κάθε επίδοξου εθνοσωτήρα. Είναι αλήθεια πως υπάρχει αρκετός συνωστισμός.

Ας ξεκινήσω με έναν σχηματισμό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, την Ελεύθερη Πατρίδα του κ. Ν. Βασιλειάδη, που στις τελευταίες ευρωεκλογές έκανε την έκπληξη παίρνοντας το 0,8% και έχει μία στοιχειώδη πανελλαδική διάρθρωση.

Μου λέγανε όμως ότι η Νίκη του κ. Δημ. Νατσιού, που κινείται στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος – με θεολογικές σπουδές, αλλά δάσκαλος ο ίδιος – έχει ισχυρές άκρες σε εκκλησιαστικούς και σε μοναστικούς κύκλους και μάλιστα εκτιμούν ότι μπορεί να εκπλήξει «πιάνοντας» ακόμη και την μονάδα.

Η εκλογική συνεργασία της Πατριωτικής Ενωσης και της Πατριωτικής Δύναμης Αλλαγής (ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.) των κ.κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και Κωνσταντίνου Μπογδάνου ήταν μία από τις «ειδήσεις» των ημερών, που ενέπνευσε στους επικεφαλής τόσο ισχυρή αισιοδοξία που έμοιαζε με χίμαιρα, την οποία περιόρισε η αρνητική δημοσιότητα. Η κυρία Αφροδίτη Λατινοπούλου, αντιπρόεδρος του κόμματος που ίδρυσε ο κ. Μπογδάνος, αιφνιδίως αποχώρησε του κόμματος διαφωνώντας με την επιλογή της συνεργασίας με τον κ. Εμφιετζόγλου – και οι εκατέρωθεν δηλώσεις και δικαστικές απειλές «εξάτμισαν» τον ενθουσιασμό της συνεργασίας.

Βέβαια λέγονται αρκετά και θρυλούνται περισσότερα για το «πολιτικό διαζύγιο» των Μπογδάνου – Λατινοπούλου, αλλά δεν έχω καμία διάθεση να φάνε οι κότες όπως τα πίτουρα…

Ο επόμενος σχηματισμός που διεκδικεί να αποσπάσει το 3% είναι των κκ Θάν. Τζήμερου και Φ. Κρανιδιώτη, η Εθνική Δημιουργία. Πρόκειται για πρόσωπα αναγνωρίσιμα – ο κ. Τζήμερος είναι και μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Αττικής – αν και ο συνωστισμός ακυρώνει εν πολλοίς την αναγνωρισιμότητα.

Διαχρονικό ερωτηματικό αποτελούν οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή, Ν. Νικολόπουλος, Π. Παναγωτόπουλος, Σ. Τσιτουρίδης – οι πιο γνωστοί. Δεν είναι ακόμη σαφές τι σκοπεύουν να κάνουν. Αν και μάλλον δεν φαίνεται τίποτα στον ορίζοντα.

Βεβαίως από εκεί και πιο πέρα – «Θεός φυλάξοι» είπαμε … – είναι το κόμμα του κ. Η. Κασιδιάρη για το οποίο σας έχω ήδη γράψει. Μαζεύει όλο το χαρτί. Ετσι δείχνει τουλάχιστον…

Κριτήριο, πάντως, για την κανονικότητα της περιόδου που ανοίγουν (;) οι εκλογές, θα είναι οι επιδόσεις των προαναφερόμενων σχηματισμών. Και θα φανεί αν αποτελούμε την ελληνική ιδιαιτερότητα ή την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Ο ευρωπαϊκός ορίζοντας έχει αρχίσει και θολώνει…

——————————————————————————————————

Η «εμπροσθοφυλακή» του κ. Κυρ. Μητσοτάκη

Οσο «ξεμακραίνουμε» από την αιματηρή και τραγική 1η Μαρτίου και βαδίζοντας προς τις εκλογές – εντός του Μαΐου – το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθεί να «ξορκίσει» την ηττοπάθεια, προτού προκαλέσει «ίζιμα», καθίσει για τα καλά στις σκέψεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Και να αντεπιτεθεί. Να μην είναι μόνο σαν την … τελευταία αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού!

Ωστόσο τα τρία πρόσωπα αιχμής, στα οποία έχει βασιστεί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σ΄ αυτή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο είναι:

  • Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης – «πέρασε» τις πρόσφατες ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων των φορολογικών χρεών. Και θα δούμε την ανταπόκριση που θα έχουν στους χρεοφειλέτες του Δημοσίου.
  • Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος «έγραψε ιστορία» – όπως έλεγε ο αλήστου μνήμης πρόεδρος, ένας είναι, ο Ανδρέας Παπανδρέου – με το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» που το επέκτεινε ως τις 30 Ιουνίου. Η σχετική ρύθμιση έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Και έχουμε κάνει και «εξαγωγή» τη πατέντα! Πάντως όση δημοσιότητα ήταν να απολαύσουν μαζί με τον αναπληρωτή του, το κ. Νίκο Παπαθανάση, την απόλαυσαν ως τις 28 Φεβρουαρίου.
  • Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, που διαχειρίζεται τα σχετικά προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα εδώ και λίγες ημέρες «τρέχουν» δύο προγράμματα, το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά και το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με επιδοτήσεις έως 75% για νοικοκυριά και 60% αγρότες – η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3.000 ευρώ ετησίως.

Και επειδή οι ημέρες των εκλογών πλησιάζουν τον Απρίλιο ξεκινούν ακόμη δύο προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης, το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και το νέο «Εξοικονομώ 2023».

Πάντως όταν εκείνο τον Ιούνιο, του 1989, ο πρόεδρος – είπαμε ένας ήταν ο πρόεδρος – εξεστόμισε το περίφημο, και συμβολικό φυσικά, «Τσοβόλα δώστα όλα» ουδέν τελικώς απεκόμισε. Τις εκλογές τις έχασε από ένα Μητσοτάκη, τον Κωνσταντίνο. Διότι όπως έλεγε ο αείμνηστος, όταν η τάση έχει πάρει την κατηφόρα, οι παροχές δεν μπορούν να την αντιστρέψουν. Αλλά υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Μόνο να εκτιμήσει…

——————————————————————————————————-

Νέο καθεστώς σε περιοχές Natura

Επρεπε η χώρα μας να καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να συμμορφωθεί τελικά. Δηλαδή να σωθεί από το περιβάλλον ότι είναι δυνατό. Έτσι με νέο καθεστώς θα προχωρούν στο εξής οι επενδύσεις σε περιοχές Natura. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) «κύρωσε» μέσω υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ1807Β/23) τους στόχους διατήρησης για 263 από τις 446 περιοχές του δικτύου προστατευόμενων περιοχών της χώρας, βάζοντας σε άλλες …ράγες τις διαδικασίες αδειοδότησης έργων σε αυτές τις περιοχές. Εως τον Μάιο θα ακολουθήσει η υπουργική απόφαση για τις άλλες 183 περιοχές.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια απαίτηση της ΕΕ από το 2012, που οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας στο ευρωδικαστήριο διότι δεν είχε θεσπίσει συγκεκριμένους στόχους και μέτρα για να τους πετύχει. Πλέον θα γνωρίζουν όλες οι υπηρεσίες αδειοδότησης, ο κάθε πολίτης και επενδυτής, για κάθε προστατευόμενη περιοχή, ποια είδη πρέπει να προστατευθούν, πόσα στρέμματα πρέπει να διατηρηθούν, εάν χρειάζεται η συγκεκριμένη έκταση να επεκταθεί κλπ.

Επιτέλους!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories