Η αυτοδυναμία κι ο Κασιδιάρης

Επαναξιολογώντας τα πολιτικά δεδομένα, μετα την τραγωδία των Τεμπών, ορισμένοι εκ του οργιώδους παρασκηνίου επαναφέρουν στο προσκήνιο την «περίπτωση Κασιδιάρη», το κόμμα του βαρυνόμενου με πρωτόδικη κακουργηματική καταδίκη. Το ερώτημα είναι προφανές: θα «ρίξει» ο Άρειος Πάγος τα ψηφοδέλτια ή όχι; Όπως είναι γνωστό για την επιτυχία του σεναρίου της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές, μία εκ των δύο προϋποθέσεων ήταν η πεντακομματική Βουλή. Και με συνοπτικές διαδικασίες νομοθετήθηκε η δυνατότητα να εκπέσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος του Ηλ. Κασιδιάρη. Τώρα όμως το σενάριο της αυτοδυναμίας «πάει περίπατο» – τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Επίσης η κοινωνική οργή έχει ενισχύσει τους … «πόλους» του πολιτικού συστήματος, δηλαδή τα άκρα. Και οι επιδόσεις του ακροδεξιού άκρου είναι υψηλές πέραν του φαίνεσθαι και των όσων λέγονται. Όπως σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν, ο ακροδεξιός πόλος είναι υποεκτιμημένος – γιατί και πως είναι μία άλλη ιστορία. Κι αυτό είναι ορατό … δια γυμνού οφθαλμού. Προβλέπω λοιπόν ότι δεν θα αργήσει ο καιρός που εφόσον αποκλειστεί το κόμμα του Κασιδιάρη, ο «εμφύλιος» που θα προκληθεί θα οδηγήσει σε τέτοια «εσωτερική» πόλωση εντός του δεξιού φάσματος της πολιτικής σκηνής που ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου δεν νομίζω πως θα ανήκει στη χορεία των κερδισμένων. Από τούδε και στο εξής όλες, όμως, όλες οι εκδηλώσεις του συστήματος θα έχουν ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα την «πλήξη» μπορείς να την πεις και … άγνωστη λέξη!

——————————————————-

Οι «μικροί» της Lidl

H Lidl είναι από τους μεγαλύτερους λιανεμπορικούς ομίλους στην Ευρώπη και στην Ελλάδα βρίσκεται – κατά τις εκτιμήσεις – στη δεύτερη θέση του λιανεμπορίου. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχει αλλάξει η συμπεριφορά της. Κι από εντόνως «αγοραφοβική» τείνει να χαρακτηριστεί ως ακόμη και «κοινωνική». Εντάξει, λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω, μην το πάρετε τοις μετρητοίς. Ωστόσο κάνει βήματα. Πρέπει να της το αναγνωρίσω.

Εν πάση περιπτώσει τις τελευταίες ημέρες έβγαλε στη δημοσιότητα τις περιπτώσει τριών προμηθευτών της στα Χανιά και στο Ηράκλειο, τις εταιρείες Kreta Food, Argocreta και την Τσατσάκης, οι οποίες μεγαλώνουν παράλληλα με το μεγάλωμα της Lidl, παρέχοντας τους την δυνατότητα να πωλούν όχι μόνο στην Lidl Hellas, αλλά και στο δίκτυο της Lidl International. Πρόκειται για εταιρείες μικρές ή μεσαίου μεγέθους και υπάρχουν αρκετές από αυτές μεταξύ των συνεργατών του γερμανικού ομίλου στην Ελλάδα, οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλουν την ανάπτυξη τους στην Lidl.

Ενδιαφέρον…

Ο κατασκευαστικός κλάδος…

Αν κάποτε γραφτεί η ιστορία του κλάδου των κατασκευών στη χώρα μας, θα γίνει πανευρωπαικό best seller. Η αλήθεια είναι ότι δεν πλήττουμε ποτέ και ανά τακτά διαστήματα όλο και κάτι θα προκύψει.

Σε κάθε περίπτωση – κι αυτό είναι γνωστό – το διακύβευμα όσων γίνονται και όσων θα συμβούν αφορά σε «αφάγωτη πίτα» έργων ύψους 10 δισ. ευρώ. Οι συμμαχίες, οι αψιμαχίες, αλλά και οι εξαγορές είναι στην ημερήσια διάταξη.

Γιατί αυτή η μακρόσυρτη εισαγωγή. Διότι θέλω να διαμορφώσω … κλίμα – μουσική υπόκρουση, δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα να χρησιμοποιήσω – για να σας αφηγηθώ τα περαιτέρω.

Χθες, λοιπόν, κυκλοφόρησε η πληροφορία – η οποία παρεμπιπτόντως επιβεβαιώνεται και από τους πρωταγωνιστές της – πως η Ακτωρ προκάλεσε ξανά το ενδιαφέρον της Intrakat. Οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ (μητρική της πρώτης) δεν σταματούν, όπως φαίνεται να συζητούν με όποιους τους προσεγγίζουν για να αγοράσουν την πάλαι ποτέ κραταιά κατασκευαστική εταιρεία.

Και οι δύο πλευρές, όπως έγραψε χθες και ο οτ, κάνουν λόγο για συζητήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, αλλά – λένε – δεν μπορούν να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα…

Αυτό σημαίνει είτε ότι οι μέτοχοι της Intrakat δίνουν ένα καλό «πακέτο» για την απόκτηση της Ακτωρ, είτε ότι δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση καθώς οι δύο πλευρές βάζουν όρους που εκ προοιμίου δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί από την άλλη πλευρά.

Ας περιμένουμε….

… και η «καραμπόλα» στην Αττική Οδό

Πάντως, ένας συνομιλητής μου – κατά τεκμήριο έγκυρος – επιμένει σε κάτι: «Μην απορρήσεις τελικά αν δεις μία απίστευτη καραμπόλα στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Αττικής Οδού…». Όπως καταλαβαίνετε, η επισήμανση ήταν πρόκληση και για να συνεχίσει, δεσμεύτηκα να μην αποκαλύψω το όνομα του.

Πρόσθεσε πως «αν η Intrakat αποκτήσει την Ακτωρ, που είναι πολύ πιθανό, τότε η σημερινή παραχωρησιούχος της Αττικής Οδού, μαζί με την εταίρο της, την Άβαξ, βγαίνουν εκτός διαγωνισμού…». Και στις ερωτήσεις μου για την συμμετοχή των γάλλων της Ardian, που έχει μεγάλες χρηματοδοτικές δυνατότητες, αλλά και στην περίπτωση που φύγει ο Ακτωρ από τη μέση μείνει η Άβαξ με τους Γάλλους, ήταν η προφανής απορία μου.

«Μην παίρνεις κι όρκο για τους Γάλλους… έχουν αποχωρήσει και απλά δεν το λένε ακόμα σε κανέναν – ούτε και στους δύο εταίρους τους», συμπλήρωσε ο συνομιλητής μου, βγάζοντας εκτός του κάδρου και την Άβαξ κατ΄αυτό τον τρόπο!

Και στην ερώτηση μου πως «στο διαγωνισμό συμμετέχει η Άκτωρ Παραχωρήσεις και όχι η Άκτωρ Κατασκευαστική» η απάντηση ήταν ότι «ναι αλλά οι Γάλλοι που έχουν το πορτοφόλι φεύγουν…», επανήλθε ο πληροφοριοδότης μου.

Το στοίχημα πλέον είναι το εξής: θα μπουν ή δεν θα μπουν οι Ολλανδοί μέτοχοι της Ελλάκτωρ στον διαγωνισμό για να κρατήσουν την Άκτωρ και τον Άβαξ στη διεκδίκηση;

Ο καιρός θα δείξει…

——————————————————-

Αναντικατάστατος!

Σήμερα, λοιπόν σας έχω ένα κουίζ μετρίας δυσκολίας. Αφορά σε μία ΔΕΚΟ, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία ήρθε στο προσκήνιο προ ημερών με αφορμή μία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Σ΄αυτή τη ΔΕΚΟ διοικητικό στέλεχος – όχι το ανώτατο – είναι πρόσωπο το οποίο έχει θέση και σε άλλη εταιρεία πρωην ΔΕΚΟ. Για την ακρίβεια η τελευταία πια έχει περάσει σε ξένα χέρια… Ολόκληρη.

Πως το κατάφερε αυτός ο πολυτάλαντος μάνατζερ; Δηλαδή να είναι με σύμβαση αορίστου χρόνου στην πρώην ΔΕΚΟ και σε υψηλόβαθμη διοικητική θέση στην εισηγμένη;

Λύση: Με άδεια άνευ αποδοχών! Είναι απλό…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories