Μια εβδομάδα πριν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την εκκαθάρισή της από την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), το ίδρυμα που θα την εξαγόραζε γιόρταζε την 125η επέτειό της, έχοντας εξελιχθεί από ένα μόνο υποκατάστημα τον 19ο αιώνα με έδρα στην αγροτική Βόρεια Καρολίνα, σε μία από τα μεγαλύτερες τραπεζικές δυναστείες στις ΗΠΑ.

Η First Citizens Banκ, η οποία νωρίς το πρωί της Δευτέρας εξαγόρασε την SVB με τις «ευλογίες» των αρχών, σε λιγότερο από τρεις γενιές επεκτείνε τον ισολογισμό της και προσέφερε στους ιδιοκτήτες της μια περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με τις «ευλογίες» των αρχών η πώληση της SVB στη First Citizens

Η 16η μεγαλύτερη τράπεζα

Με«προίκα» τα 110 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων της πτωχευμένης SVB, συμπεριλαμβανομένων περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια και 40 δισ. σε μετρητά, το μέγεθος του ισολογισμού της First Citizens θα υπερδιπλασιαστεί στα 219 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα την κάνει τη 16η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ από άποψη ενεργητικού και θα την βάλει ακριβώς κάτω από το όριο στο οποίο θα θεωρούνταν συστημικά σημαντική από την Federal Reserve.

Η ιστορία της είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοια με την φανταστική μικρή τράπεζα στην κλασική ταινία της δεκαετίας του 1940, «It’s a Wonderful Life». Ιδρύθηκε ως Bank of Smithfield το 1898 με κεφάλαιο 10.000 δολαρίων και ήταν η μοναδική τράπεζα στην κομητεία Johnston, όπου η πλειοψηφία των πελατών της εργαζόταν σε αγροκτήματα.

Ο Frank Holding

Ο διευθύνων σύμβουλος Frank Holding προωθήθηκε στην ιεραρχία, έχοντας αρχικά μικρούς ρόλους στα υποκαταστήματά της πριν πάρει τελικά τα ηνία από τον θείο του, Lewis Holding, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Όμως, ενώ ο Holding έχει τη γοητεία του αμερικανικού νότου και κηρύττει μια απλή προσέγγιση στην τραπεζική, είναι επίσης ένας dealmaker με σπουδές στο Wharton, ο οποίος έχει χτίσει τη First Citizens, εκμεταλλευόμενος τους αναξιοπαθούντες αντιπάλους που πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας.

Ο Frank Holding

«Ο Holding δεν φοβάται να κάνει οποιαδήποτε συμφωνία», δήλωσε ο Phil Timyan, ιδιώτης επενδυτής που κατέχει μετοχές της First Citizens για σχεδόν δύο δεκαετίες. «Ήταν ένας καιροσκόπος τύπος στην οικοδόμηση της τράπεζας», είπε ο Timyan για τον καταιγισμό συμφωνιών της First Citizens. «Ήξερε ποια ήταν τα περιουσιακά στοιχεία, τα αγόρασε με έκπτωση και ήταν αμέσως αυξημένα». Ο Timyan αποκάλεσε την εξαγορά της SVB δυνητικά μεταμορφωτική. «Ο Holding διπλασιάζει το μέγεθος της τράπεζας, ενώ αγόρασε την SVB με έκπτωση 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε.

Ο Holding, μαζί με την αδερφή του Hope Bryant, αντιπρόεδρο της τράπεζας, και τον κουνιάδο του, Peter Bristow, πρόεδρό της, έχουν αποκτήσει περισσότερες από δώδεκα τράπεζες από την FDIC τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Έχουν επίσης επιδιώξει να αγοράσουν τράπεζες που ήταν εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Η οικογένεια Holding ελέγχει την First Citizens και τα μέλη της κατέχουν μετοχές περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times. Οι μετοχές της τράπεζας εκτινάχθηκαν πάνω από 50% τη Δευτέρα μετά την εξαγορά της SVB, με αποτέλεσμα ένα απροσδόκητο «πακέτο» άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την οικογένεια.

Οι διαφορές

Οι δύο τράπεζες που συνδυάζονται δύσκολα θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές. Η SVB ήταν στόχευε σε νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley και στους επενδυτές τους. Ο τυπικός καταθέτης είχε πολύ υψηλότερες καταθέσεις από τα 250.000 δολ. που προστατεύονται από ομοσπονδιακή εγγύηση και μόλις το 3% των καταθέσεων της τράπεζας ήταν ασφαλισμένο.

Εν τω μεταξύ, η First Citizens λειτουργεί ένα δίκτυο 550 υποκαταστημάτων που είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερο από το αποτύπωμα της SVB. Η Τράπεζα εξυπηρετεί ως επί το πλείστον πελάτες σε μικρές πόλεις στα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ.

Σχεδόν το 70% των καταθέσεων First Citizens είναι ασφαλισμένες, σύμφωνα με τα στοιχεία της FDIC, που σημαίνει ότι δεν είναι τόσο ευάλωτες σε τραπεζικές εκκρεμότητες του τύπου που αποδείχθηκαν καταστροφικές για την SVB.

Σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές τη Δευτέρα, ο Holding είπε ότι το συντηρητικό οικονομικό προφίλ της First Citizens τη βοήθησε να κερδίσει μία από τις μεγαλύτερες δημοπρασίες της FDIC που έγιναν ποτέ. «Είμαστε περήφανοι που αναγνωρίζουμε τον συντηρητισμό και τη δύναμη στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο Holding.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ντελίβερι: Όταν η Uber Eats βρέθηκε απέναντι στον… εαυτό της
Διεθνή |

Αλγόριθμοι και ντελίβερι - Η περίπτωση της Uber και μιας... διαφορετικής εφαρμογής

Τον Φεβρουάριο του 2021, σε μια απόφαση-ορόσημο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι οδηγοί της Uber θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι με δικαιώματα