Τη στήριξη των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών θα έχει η συμφωνία για εξαγορά της προβληματικής περιφερειακής τράπεζας Silicon Valley Bank από την επίσης περιφερειακή First Citizens BancShares, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν προτίθενται να σταθούν εμπόδιο στη συμφωνία, αν και από αυτήν θα προκληθούν ζημίες ύψους 20 δισ. δολαρίων στο κρατικό Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων.

SVB: Πωλήθηκε στην First Citizens BancShares

Η συμφωνία έρχεται αφότου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταθέσεων (FDIC) ανέλαβε τη Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου, μετά το μαζικό κύμα αναλήψεων, προκαλώντας μια τραπεζική κρίση στις περιφερειακές τράπεζες, με τη Signature Bank επίσης να καταρρέει.

Η FDIC ελπίζει ότι η συμφωνία με την First Citizens δεν θα επιφέρει μεγάλου εύρους ζημίες στο ταμείο εγγυήσεως καταθέσεων το οποίο διαχειρίζεται προκειμένου  να χρηματοδοτεί σχέδια για τη διάσωση τραπεζών. Το εν λόγω ταμείο επίσης δεν επιβαρύνει τους Αμερικανούς φορολογούμενους, καθώς για τα κεφάλαιά του συνεισφέρει ολόκληρος ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ.

Το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων

Οι πρώτες εκτιμήσεις της υπηρεσίας κάνουν λόγο για ένα κόστος της τάξεως των 20 δισ. δολαρίων στο κρατικό Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι το ταμείο έχει υποστεί επίσης ζημίες της τάξεως των 2,5 δισ. δολαρίων, από την πώληση της Signature Bank στη New York Community Bancorp πριν από μία εβδομάδα.

«Η FDIC εκτιμά ότι το κόστος από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (DIF) είναι περίπου 20 δισ. δολάρια. Το ακριβές κόστος θα καθοριστεί όταν η FDIC τερματίσει τη διαχείριση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα περί των 90 δις. δολαρίων σε χρεόγραφα και άλλα περιουσιακά στοιχεία της SVB θα παραμείνουν στο καθεστώς της ειδικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η First Citizens δεν θα καταβάλει εκ των προτέρων μετρητά για τη συμφωνία. Αντίθετα, θα παραχωρήσει στη FDIC  δικαιώματα στις ανατιμήσεις των μετοχών FDIC που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Η υπηρεσία θα μπορεί να ασκήσει αυτά τα δικαιώματα το διάστημα μεταξύ 27 Μαρτίου και 14 Απριλίου. Το πόσα μετρητά θα λάβει θα εξαρτηθεί από την αξία των μετοχών της First Citizens.

Η επόμενη ημέρα

Από τη σήμερα Δευτέρα, τα 17 πρώην υποκαταστήματα της Silicon Valley Bank θα ξεκινήσουν να λειτουργούν ως Silicon Valley Bank, ένα τμήμα της First Citizens Bank και οι πελάτες της SVB θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους μέσω της ιστοσελίδας, της εφαρμογής για κινητά και των υποκαταστημάτων, όπως ανακοίνωσε η First Citizens.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η συμφωνία θα επιταχύνει την επέκτασή της στην Καλιφόρνια και θα της δώσει δυνατότητες στη διαχείριση περιουσίας στα βορειοανατολικά ΗΠΑ.

«Είμαστε δεσμευμένοι να οικοδομήσουμε και να διατηρήσουμε τις ισχυρές σχέσεις που έχει η κληρονομιά της παγκόσμιας τραπεζικής δραστηριότητας κεφαλαίων της SVB με τις εταιρείες ιδιωτικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της First Citizens, Φρανκ Χόλντινγκ Τζούνιορ στην ανακοίνωση.

Η First Citizens διαθέτει περίπου 109 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και συνολικές καταθέσεις αξίας 89,4 δισ. δολαρίων. Σήμερα η μετοχή της έχει επιδοθεί σε υψηλές πτήσεις, καταγράφοντας κέρδη 47,63% στα 860 δολάρια.

Ο λευκός άγγελος για τη Silicon Valley Bank

Η First Citizens στο πλαίσιο της συμφωνίας θα αναλάβει περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley Bank αξίας 110 δισ. δολαρίων, καταθέσεις ύψους 56 δισ. δολαρίων και δάνεια 72 δισ. δολαρίων. Η αγορά από την First Citizen περίπου περιουσιακών στοιχείων αξίας 72 δισ. δολαρίων της SVB περιλαμβάνει έκπτωση 16,5 δισ. δολαρίων.

Η FDIC θα παρέχει επίσης στην τράπεζα μια πιστωτική γραμμή για να μην παρουσιασθεί πρόβλημα με τη ρευστότητα, ενώ θα συνάψει συμφωνία με τη ρυθμιστική αρχή προκειμένου να μοιραστούν ορισμένες απώλειες από τα εμπορικά δάνεια και για να παρέχουν περαιτέρω προστασία έναντι πιθανών πιστωτικών απωλειών.

Οι αναλυτές είπαν ότι η κίνηση ήταν θετική για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τον κλάδο των επιχειρηματικών κεφαλαίων, αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο.

«Νομίζω ότι η απόκτηση του χαρτοφυλακίου των δανείων και των καταθέσεων της SVB από την First Citizens Bank δεν προσθέτει πολλά για να λύσει το νούμερο ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει επί του παρόντος το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα: οι καταθέσεις φεύγουν από τις μικρότερες για τις μεγαλύτερες τράπεζες ή για τα money market funds», αναφέρει ο Ρέντμοντ Ουόνγκ αναλυτής στη Saxo Markets.

Η Silicon Valley Bank ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους, με περιουσιακά στοιχεία η αξία των οποίων ανερχόταν σε σχεδόν 209 δισ. δολάρια. Οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να προβλαματίζουν τους επενδυτές με τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών να έχουν πραγματοποιήσει βουτιά την περασμένη Παρασκευή, με προεξέχουσα τη γερμανική Deutsche Bank κι ενώ οι αρχές φοβούνται επίσης το ενδεχόμενο μιας πιστωτικής κρίσης.

Σήμερα, ωστόσο οι τραπεζικές μετοχές ανά τον κόσμο κινούνται ανοδικά, διαγράφοντας μέρος των απωλειών της Παρασκευής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή