Ο συνιδρυτής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ, πλήρωσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθειά του να δωροδοκήσει τουλάχιστον έναν αξιωματούχο της κινεζικής κυβέρνησης, όπως ισχυρίζονται οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς με βάση νέο κατηγορητήριο που απήγγειλαν την Τρίτη.

Με βάση το κατηγορητήριο αυτό, λογαριασμοί που ανήκουν στο hedge fund του Μπάνκμαν-Φριντ, Alameda Research, δεσμεύτηκαν από την κινεζική αστυνομία «μέσα ή γύρω στον Νοέμβριο του 2021».

FTX: Σε 2,2 δισ. δολάρια ανέρχονται τα κεφάλαια που μεταβιβάστηκαν στον Σαμ Μπάκμαν Φριντ

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ο Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ και άλλοι «κατηύθυναν και προκάλεσαν τη μεταφορά» τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα «προοριζόμενα προς όφελος ενός ή περισσότερων κινεζικών κυβερνητικών αξιωματούχων για να τους επηρεάσουν και να τους παρακινήσουν» να ξεπαγώσουν ορισμένους από αυτούς τους λογαριασμούς.

Λογαριασμοί με 1 δισ. δολάρια

Ο Μπάνκμαν – Φριντ και οι συνεργάτες του εξέτασαν και δοκίμασαν «πολλές μεθόδους» για να ξεπαγώσουν τους λογαριασμούς, οι οποίοι περιείχαν κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς. Τελικά, αφού απέτυχαν τόσο οι νομικές όσο και οι προσωπικές προσπάθειες, ο Μπάνκμαν – Φριντ συμφώνησε και προχώρησε στη δωροδοκία με πολλά εκατομύρια δολάρια επιδιώκοντας να ξεκλειδώσει τους δεσμευμένους λογαριασμούς, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Το hedge fund του Μπάνκμαν – Φριντ χρησιμοποίησε τα μη δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις συναλλαγές της Alameda που προκαλούσαν ζημιές, συνεχίζοντας αυτό που η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως απάτη σε βάρος πελατών και επενδυτών, για έναν ακόμη χρόνο. Η FTX και η Alameda κατέρρευσαν τον Νοέμβριο του 2022, αφού οι ανησυχίες για τον ισολογισμό τους μετατράπηκαν σε πραγματικό bank run.

Ο Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ αντιμετωπίζει τώρα μια σειρά από κατηγορίες τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες υποδηλώνουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ απέκτησε νέα στοιχεία σχετικά με τις διεθνείς συναλλαγές του Μπάνκμαν – Φριντ και έρχονται μία ημέρα αφότου οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε μήνυση κατά του Binance, της μεγαλύτερης πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, με τον ισχυρισμό ότι η εν λόγω πλατφόρμα δραστηριοποιείται παράνομα στη χώρα και διευκολύνει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ενώ παραβιάζει και τη νομοθεσία περί παραγώγων των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή