Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων αναρριχήθηκε ο S&P 500 σήμερα, με τη Wall Street να δείχνει ότι αφήνει πίσω της την κρίση των περιφερειακών τραπεζών και να βλέπει όλο και υψηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,43% στις 32.859 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,57% στις 4.050 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 12.013 μονάδες.

Συνέχισαν τα κέρδη «ανακούφισης» οι ευρωαγορές

Παρά το γεγονός ότι η Wall Street κλυδωνίστηκε από τις πτωχεύσεις τριών περιφερειακών τραπεζών, τα πρόσημα είναι θετικά για τον Μάρτιο. Ο Nasdaq Composite έχει σημειώσει άνοδο άνω του 4%, ενώ ο S&P 500 έχει κερδίσει σχεδόν 2%, καθώς οι επενδυτές ξεπέρασαν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow έκλεισαν υψηλότερα στις εννέα από τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις συναλλαγών ο καθένας, ενώ ο Nasdaq έχει σημειώσει δέκα ανοδικές συνεδριάσεις από τις τελευταίες 14.

Οι κινήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αποτυπώνουν την προσπάθεια της Wall Street να σταθμίσει ποικίλους παράγοντες, δήλωσε ο Thomas Martin, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Globalt Investments. Οι παράγοντες αυτοί, είπε, περιλαμβάνουν την τελευταία δέσμη εταιρικών κερδών, τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων και το ενδεχόμενο ύφεσης και, από τις τελευταίες εβδομάδες, την κατάσταση των τραπεζών.

Ισχυρή η αγορά εργασίας

Πάντως, σήμερα θετικά λειτούργησε και το γεγονός ότι οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 25 Μαρτίου, ήταν αυξημένες και υψηλότερες του αναμενομένου, καθώς διαμορφώθηκαν στα 198 χιλ. Οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τις 195 χιλ., σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones, καθώς έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή παρά τη νομισματική σύσφιξη και τις χιλιάδες απολύσεις ειδικά στον τεχνολογικό τομέα.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης Nasdaq 100 εισήλθε σε νέα bull market την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς οι επενδυτές επενδύουν σε μετοχές τεχνολογίας και η αγωνία γύρω από τις πρόσφατες τραπεζικές αναταράξεις υποχωρεί. Ο δείκτης σημειώνει κέρδη άνω του 20% από το χαμηλό κλείσιμο της 28ης Δεκεμβρίου, χάρη στα μεγάλα ράλι των Apple, Microsoft και Amazon.com.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, στο 2,6% αναθεωρήθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το δ’ τρίμηνο 2022, σύμφωνα με την τελική μέτρηση, από 2,7% που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Την ίδια ώρα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), τον οποίο παρακολουθεί η Fed για τον πληθωρισμό, διαμορφώθηκε στο 4,4%, ελαφρώς αυξημένος από την αρχική μέτρηση του 4,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street