«Έκανα λάθος που σας είπα “πουλήστε”». Με αυτή τη λιτή ανάρτηση στο twitter ο Μάικλ Μπέρι, ο διαχειριστής hedge-fund της Scion Asset Management που προέβλεψε την κρίση του 2008  και έγινε διάσημος από το βιβλίο του Μάικλ Λιούις «το μεγάλο σορτάρισμα», παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος όταν πριν δύο μήνες προέτρεψε τους επενδυτές να πουλήσουν μετοχές.

«Θα έρθουν ζημιές στο μέγεθος κρατών», προειδοποιεί ο Μάικλ Μπέρι

Στις 31 Ιανουαρίου ο Μπερι είχε αναρτήσει ένα tweet με μία μόνο λέξη: «πουλήστε». Η δήλωση αυτή είχε εκληφθεί ως μήνυμα προς τους επενδυτές ότι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από την ανάκαμψη που σημείωναν εκείνες τις εβδομάδες οι μετοχές, κυρίως του τεχνολογικού τομέα, μετά από πολύμηνο «σφυροκόπημα» κυρίως λόγω της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Η στροφή

Η στροφή του Μπέρι ήρθε μετά την είσοδο του τεχνολογικού Nasdaq 100 σε bull market για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια την Τετάρτη, αφού ο δείκτης έκλεισε 20% υψηλότερα από το χαμηλό της 28ης Δεκεμβρίου.

Ο δυναμισμός αυτός καταγράφεται παρά το γεγονός ότι το 2022 οι τεχνολογικές μετοχές είχαν δεχθεί πιέσεις, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρούσε σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων καθόλη τη διάρκεια του έτους, στο πλαίσιο του πολέμου κατά του πληθωρισμού. Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής καθιστά ακριβότερο τον δανεισμό, ενώ οι επενδυτές τείνουν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, όπως οι μετοχές, σε τοποθεσίες χαμηλού κινδύνου, όπως οι καταθετικοί λογαριασμοί.

Ανθεκτικός ο τεχνολογικός τομέας

Όμως οι φόβοι για ύφεση από την τραπεζική κρίση ενισχύουν επίσης τις προσδοκίες ότι η Fed ενδέχεται να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της ή ακόμη και να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος, γεγονός που ωθεί τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου σε άνοδο.

Οι μετοχές τεχνολογίας έχουν επίσης υπεραποδώσει έναντι των υπόλοιπων δεικτών, καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν τα χαρτοφυλάκιά τους εν μέσω της τραπεζικής αναταραχής.

Ο τεχνολογικός Nasdaq 100 έχει αυξηθεί κατά 18,5% μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με κέρδη 5,5% στον S&P 500 και πτώση 0,9% στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones.

Τα συγχαρητήρια

Ολοκληρώνοντας τη «στροφή» του, σε επόμενη ανάρτησή του ο Μπέρι έδωσε συγχαρητήρια στους επενδυτές που επέλεξαν να αγοράσουν όταν οι μετοχές πραγματοποιούσαν βουτιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή