Στην προσωρινή απαγόρευση του ChatGPT λόγω ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο, προχωράει η Ιταλία.

Η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων γίνεται η πρώτη ρυθμιστική αρχή στον κόσμο που ξεκινά έρευνα για το chatbot του OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft

Τεχνητή νοημοσύνη: Κυκλοφόρησαν δωρεάν μοντέλα τύπου-ChatGPT

Προσωρινή απαγόρευση

Η Ιταλία απαγόρευσε προσωρινά τη δημοφιλή υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, μετά την έναρξη έρευνας για την OpenAI του chatbot που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια παραβίαση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο την περασμένη εβδομάδα που αποκάλυψε συνομιλίες χρηστών. Οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν για ένα διάστημα εννέα ωρών περιελάμβαναν ονόματα και επώνυμα, διευθύνσεις χρέωσης, τύπους πιστωτικών καρτών, ημερομηνίες λήξης πιστωτικών καρτών και τα τέσσερα τελευταία ψηφία τους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η αρχή προστασίας δεδομένων ανέφερε ότι η αμερικανική εταιρεία, υπό την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου Σαμ Άλτμαν, θα έχει 20 ημέρες για να απαντήσει στην απαγόρευση και να δείξει ποιες ενέργειες είχε λάβει για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Η OpenAI δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η κίνηση αντιπροσωπεύει την πρώτη ρυθμιστική δράση κατά του δημοφιλούς chatbot.

Οι ειδικοί ανησυχούν για τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συγκεντρώνονται από τα μοντέλα γλώσσας πίσω από το ChatGPT. Το OpenAI είχε περισσότερους από 100 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του. Η νέα μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft, που υποστηρίζεται επίσης από την τεχνολογία OpenAI, χρησιμοποιήθηκε από περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε 169 χώρες εντός δύο εβδομάδων από την κυκλοφορία της τον Ιανουάριο.

Η OpenAI έχει δηλώσει προηγουμένως ότι έχει επιλύσει ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με τη διαρροή πληροφοριών. Ωστόσο, το OpenAI θα αποκλειστεί από την επεξεργασία δεδομένων Ιταλών χρηστών μέσω του ChatGPT,  όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή ανέφερε ότι ξεκίνησε έρευνα αφού σημείωσε την «απουσία νομικής βάσης που να δικαιολογεί τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων, με σκοπό την «εκπαίδευση» των αλγορίθμων» στους οποίους βασίζεται το ChatGPT.

Η ρυθμιστική αρχή επέκρινε την έλλειψη φίλτρου του OpenAI για να επαληθεύσει ότι παιδιά κάτω των 13 ετών δεν χρησιμοποιούν την υπηρεσία του. Συγκεκριμένα,  ισχυρίστηκε ότι τα ανήλικα παιδιά εκτίθενται σε περιεχόμενο και πληροφορίες που δεν ήταν κατάλληλες για το «επίπεδο αυτοσυνείδησής τους».

Οι ανησυχίες

Αυτή την εβδομάδα, άνθρωποι όπως ο Ιλον Μασκ και ο Yoshua Bengio, ένας από τους ιδρυτές των σύγχρονων μεθόδων AI, ζήτησαν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη συστημάτων ισχυρότερων από το GPT-4 που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αναφέροντας μεγάλους κινδύνους για την κοινωνία.

Ορισμένοι ειδικοί και εμπειρογνώμονες του κλάδου είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι υποκριτικό και  αποτελεί απλώς έναν τρόπο για να επιτραπεί στους «υστερούντες» της τεχνητής νοημοσύνης να καλύψουν τη διαφορά με το OpenAI, σε μια εποχή που μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ανταγωνίζονται για την κυκλοφορία προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το Bard της Google.

Επί του παρόντος, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο των υφιστάμενων νόμων δεδομένων και ψηφιακών δεδομένων, όπως ο GDPR και ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, που επιβλέπουν ορισμένες πτυχές του.

Ωστόσο, η ΕΕ ετοιμάζει έναν κανονισμό που θα διέπει τον τρόπο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, με τις εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες, να αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 30 εκατ. ευρώ ή 6% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί