Στο «Μαγικό Βασίλειο» της Disney μπορεί κανείς να δει πληθώρα εστεμμένων και γαλαζοαίματων, από το Κάστρο της Σταχτοπούτας μέχρι τους ηθοποιούς που ζωντανεύουν τις διάσημες πριγκίπισσες, πρίγκιπες και κακές βασίλισσες της Walt Disney Co.. Τώρα, ένας πραγματικός βασιλιάς έχει μπει ανάμεσα στους μυθικούς χαρακτήρες.

Το νεοδιορισθέν περιφερειακό διοικητικό συμβούλιο Εποπτείας Τουρισμού της Κεντρικής Φλόριντα, που διοικεί τις δημοτικές υπηρεσίες στην περιοχή του θεματικού πάρκου της Ντίσνεϋ στη Φλόριντα, δήλωσε σε συνάντηση αυτή την εβδομάδα ότι οι εξουσίες τους περιορίστηκαν από μια σύμβαση που θεσπίστηκε τον Φεβρουάριο πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Η συμφωνία περιορίζει την εξουσία του νέου διοικητικού συμβουλίου σε θέματα όπως η διαφήμιση και η κριτική σχεδιασμού. Οι όροι θεωρητικά ισχύουν στο διηνεκές, ή αν αυτό δεν είναι νόμιμο, «έως και 21 χρόνια μετά το θάνατο του τελευταίου επιζώντος των απογόνων του Βασιλιά Καρόλου Γ΄, Βασιλιά της Αγγλίας που ζούσε την ημερομηνία αυτής της δήλωσης».

Ονομάζεται ρήτρα βασιλικών βίων και δεν έχει να κάνει με την εμμονή της Disney με τα παραμύθια, αλλά με την παράταση ενός συμβολαίου για όσο το δυνατόν περισσότερο. Τέτοιες ρήτρες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και σχεδιάστηκαν για να παρακάμπτουν κανόνες περιορισμών στην χρονική διάρκεια κάποιας μη-κρατικής ιδιοκτησίας. Ορισμένες ρήτρες επικαλούνται απογόνους ατόμου που βρίσκεται στο κέντρο ενός καταπιστεύματος. Δεδομένου του πόσο μεγάλες και πλούσιες είναι οι βασιλικές οικογένειες, η λογική ήταν ότι θα ζούσαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον και ως εκ τούτου η διάρκεια της συμφωνίας θα παρατείνονταν.

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει πέντε εγγόνια. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η πριγκίπισσα Αικατερίνη έχουν τρία παιδιά μεταξύ 4 και 9 ετών και ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ, έχουν δύο παιδιά. Η μικρότερη τους, η Λίλιμπετ Νταϊάνα, είναι 1.

Αν και δεν είναι συνηθισμένο να βλέπουμε ρήτρες βασιλικού βίου σε καινούργια συμβόλαια, εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, παραδείγματος χάριν είχε ως αποτέλεσμα κάποια καταπιστεύματα που χρησιμοποίησαν τέτοιες ρήτρες, οι οποίες αναγνωρίζονται από τα δικαστήρια, να χρειάζονται επεξεργασία ως προς τους επιγόνους.

Όλα αυτά σχετίζονται με την πλέον πρόσφατη μάχη της Disney στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ της εταιρείας και του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις. Όταν η εταιρεία αντιτάχθηκε πέρυσι σε έναν νόμο που περιορίζει τη συζήτηση για την ταυτότητα φύλου στα δημοτικά σχολεία, ο πόλεμος εντάθηκε. Ο ΝτεΣάντις και οι νομοθέτες της πολιτείας διέλυσαν την Περιφερειακή Επιτροπή Εγγειοβελτιωτικών Έργων Reedy Creek, η οποία διοικούσε τις δημοτικές υπηρεσίες στην περιοχή από τη δεκαετία του 1960, και την αντικατέστησαν με μια νέα περιφέρεια με επικεφαλής διορισμένους από τον κυβερνήτη υπευθύνους.

Τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της περιοχής δήλωσαν ότι θα πολεμήσουν τη σύμβαση στο δικαστήριο. «Η συμφωνία εκχωρεί παράνομα τη νομοθετική εξουσία της περιφέρειας σε μια ιδιωτική εταιρεία, ανατρέπει τις διατάξεις του νέου νόμου και δεσμεύει τα χέρια του νέου συμβουλίου», ανέφεραν σε ανακοίνωση οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το συμβούλιο.

Η εταιρεία το αμφισβητεί. «Όλες οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Disney και της Περιφέρειας ήταν πρέπουσες και συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν σε ανοιχτά δημόσια φόρουμ σε συμμόρφωση με την κυβέρνηση της Φλόριντα και τους νόμους Sunshine [περί δημόσιας διαβούλευσης]», είπε η Disney.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ