To πιο κρίσιμο ερώτημα σχετικά με την μετοχική σύνθεση της Disney, παραμένει αναπάντητο.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει μία σημαντική πρόκληση από τον ακτιβιστή επενδυτή Nelson Peltz , σύμφωνα με τους Financial Times και σχετίζεται με το πόσες από τις μετοχές της κατέχονται από έναν από τους υπαλλήλους της, τον πρόεδρο της Marvel, Isaac Perlmutter.

Disney: Γιατί ο Πελτζ έχει «κολλήσει» με την εξαγορά της Fox – Τι την κάνει επίκαιρη

Η μάχη των ποσοστών

Ο Perlmutter, ο κύριος υποστηρικτής της ώθησης του Peltz να κερδίσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Disney, έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της εταιρείας το 2009, όταν πούλησε τη Marvel στη Disney σε μια συμφωνία μετρητών και μετοχών αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη την εποχή, μόνο ο Steve Jobs κατείχε περισσότερες μετοχές, τις οποίες απέκτησε αφού πούλησε την Pixar στη Disney.

Δεν είναι σαφές πόσες μετοχές διατηρεί ακόμη ο Perlmutter, ο οποίος αναφέρεται στον διευθύνοντα σύμβουλο Bob Iger. Αν υποθέσουμε ότι ο Perlmutter δεν έχει προσθέσει ή πουλήσει μετοχές της Disney από τότε που έκλεισε η συμφωνία της Marvel, το μερίδιό του θα ανέρχεται σε 2,4 δισ. δολάρια, περίπου το 1 τοις εκατό της εταιρείας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT. Μόνο οι επενδυτές με μερίδια 5 τοις εκατό ή περισσότερο πρέπει να γνωστοποιήσουν τις συμμετοχές τους.

Το μέγεθος του μεριδίου του Perlmutter είναι μείζονος σημασίας, επειδή μια μεγάλη συμμετοχή θα μπορούσε να ανατρέψει την κλίμακα υπέρ των Peltz’s Trian Partners, εάν «η διαφορά των ποσοστών» είναι τόσο μικρή, όσο ήταν σε μερικές από τις προηγούμενες μάχες για το «κουμάντο» της εταιρείας. Ο Peltz, ο οποίος απέκτησε μερίδιο 900 εκατομμυρίων δολαρίων στη Disney πέρυσι, είναι γνωστός για τις ακτιβιστικές του εκστρατείες εναντίον μεγάλων εταιρειών καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της Procter & Gamble το 2017.

Αλλοι μέτοχοι

Άλλοι σημαντικοί μεμονωμένοι μέτοχοι της Disney περιλαμβάνουν τη χήρα του Jobs, Laurene Powell Jobs και τον George Lucas της Lucasfilm. Η Disney ελπίζει ότι θα καταψηφίσουν την κίνηση του Peltz να κερδίσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Το να έχεις έναν υπάλληλο να υποστηρίζει μια πρόκληση ακτιβιστών σε μια μεγάλη εταιρεία είναι «σίγουρα μια μοναδική κατάσταση», δήλωσε ο Drew Chapman, πρόεδρος του τμήματος ακτιβισμού μετόχων στο Cole Schotz, μια δικηγορική εταιρεία. «Φαίνεται ότι ο Peltz άρχισε να κοιτάζει τη Disney λόγω της σχέσης του με τον Perlmutter». Πρόσθεσε δε, ότι οι μεγάλοι μεμονωμένοι μέτοχοι βοηθούν κάθε πλευρά σε έναν διαγωνισμό πληρεξουσίου για την οικοδόμηση υποστήριξης.

«Η Disney, περισσότερο από άλλες εταιρείες, έχει μια μεγάλη βάση λιανικών επενδυτών που έχει τις δικές της προκλήσεις για τη δημιουργία υποστήριξης. Έχοντας εξέχοντες μεγάλους μετόχους αρχίζει να βοηθά στην οικοδόμηση των αριθμών», ανέφερε. Η ακτιβιστική εκστρατεία του Peltz έχει αποσπάσει την προσοχή του Iger, ο οποίος επέστρεψε στη Disney ως διευθύνων σύμβουλος τον Νοέμβριο με εντολή να αναβιώσει την εταιρεία και να ανεβάσει την τιμή της μετοχής της. Ο Iger αναμένεται να συζητήσει σχέδια αναδιάρθρωσης και μείωσης του κόστους όταν η εταιρεία ανακοινώσει τα αποτελέσματα στις 8 Φεβρουαρίου, λένε οι αναλυτές της Wall Street.

Η σχέση Peltz-Perlmutter

Ο Iger είχε μια τεταμένη σχέση με τον Perlmutter κατά την πρώτη του θητεία ως διευθύνων σύμβουλος, σε σημείο να αναθέτει συχνά την επικοινωνία με τον Perlmutter στον Bob Chapek, σύμφωνα με πρώην υπαλλήλους του. Ο Chapek υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος για 33 μήνες πριν επιστρέψει ο Ίγκερ. Ο Perlmutter λέγεται ότι εξοργίστηκε όταν ο Iger αναδιοργάνωσε τη Marvel το 2015 για να επιτρέψει στον παραγωγό ταινιών Kevin Feige να αναφέρεται στον επικεφαλής του στούντιο της Disney, όχι στον Perlmutter – μια κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές αποδείχθηκε σοφή. Από τότε, ο Feige ορίστηκε πρόεδρος της Marvel και επέβλεψε την κυκλοφορία ορισμένων από τις ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών, συμπεριλαμβανομένων των Avengers: Endgame και Black Panther.

Ο Peltz και ο Perlmutter άρχισαν να αναζητούν αλλαγές στη Disney μήνες πριν επιστρέψει ο Iger ως διευθύνων σύμβουλος. Σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε η Disney στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, o Perlmutter κάλεσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Disney Safra Catz και τον γενικό σύμβουλο Horacio Gutierrez τον περασμένο Ιούλιο για να υποστηρίξουν τη θέση του διοικητικού συμβουλίου του Peltz.  Ο Perlmutter και ο Peltz, και οι δύο δισεκατομμυριούχοι, είναι φίλοι και ζουν στο Palm Beach. Τα ιδρύματά τους έχουν κάνει από κοινού δωρεές και αποτέλεσαν και οι δύο υποστηρικτές του Τραμπ, αν και ο Peltz είπε ότι μετάνιωσε για τη δωρεά του μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στην Ουάσιγκτον. Στο βιβλίο του, ο Iger περιέγραψε τον Perlmutter ως «έναν θρυλικά σκληρό, μοναχικό χαρακτήρα» και ότι έχει τη φήμη «μέχρι τα άκρα».

Πιέζει η πλευρά του Peltz

Την Πέμπτη, η Trian, εταιρεία που ανήκει στον Peltz, εξέδωσε μια δήλωση που συνιστά στους μετόχους της Disney να αντικαταστήσουν το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Michael Froman, πρώην εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, με τον Peltz. Η Trian ανέφερε ότι ο Froman «επιβλέπει την αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση στην εταιρεία» και ότι ο Peltz θα έφερνε «μια νοοτροπία μετόχου στην αίθουσα συνεδριάσεων». Σε απάντηση, η Disney είπε ότι δεν υποστηρίζει τον Peltz ή τον γιο του Matthew, ο οποίος είναι υποψήφιος ως αναπληρωματικός. Μια τέτοια κίνηση, όπως ανέφερε η εταιρεία, θα «απειλούσε τη στρατηγική διαχείριση της Disney σε μια περίοδο σημαντικής αλλαγής στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης». Ορισμένοι αναλυτές της Wall Street λένε ότι δεν αναμένουν ότι η πίεση του Peltz για μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο θα πετύχει. Ο Iger παραμένει δημοφιλής μεταξύ των επενδυτών, δήλωσε ο Jason Bazinet, αναλυτής της Citi.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή