
Την έναρξη της εις βάθος έρευνας για τη συγχώνευση δραστηριοτήτων των εταιριών τηλεπικοινωνιών Orange και MasMovil στην Ισπανία, συγχώνευση που οδήγησε στη δημιουργία μιας κοινοπραξίας αξίας άνω των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτιολόγησε την έναρξη της έρευνας, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα προβλήματα που αφορούν τους κανονισμούς ανταγωνισμού.
Ισπανία: Μεγάλο deal στις τηλεπικοινωνίες, συγχωνεύτηκαν Orange και MasMovil
Η δεσμευτική συμφωνία που συνυπέγραψαν οι δύο εταιρίες θα μειώσει τον αριθμό των παρόχων τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ισπανία από τέσσερις σε τρεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, διατυπώνοντας φόβους για μια μείωση του ανταγωνισμού στις ευρυζωνικές υπηρεσίες σταθερής και κινητής, καθώς και στα πακέτα πολλαπλών υπηρεσιών (multiple play).
«Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών για τους καταναλωτές», υπογραμμίζει η Κομισιόν.
Η Επιτροπή διατυπώνει επίσης ανησυχίες ότι ο νέος όμιλος μπορεί να έχει την ικανότητα να περιορίσει την πρόσβαση σε φορείς εκμετάλλευσης κινητών εικονικών δικτύων, που δεν διαθέτουν δική τους υποδομή, μειώνοντας έτσι την ικανότητά τους στον ανταγωνισμό.
Τι απαντά η Orange
Ο γαλλικός κολοσσός Orange και ο ισπανικός ανταγωνιστής του MasMovil, ο δεύτερος και ο τέταρτος μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης στη χώρα αντιστοίχως, ανακοίνωσαν τον Ιούλιο το σχέδιο συγχώνευσης των δραστηριοτήτων τους στην Ισπανία. Η κίνηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μια κοινοπραξία «50-50» ύψους 18,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο δεδηλωμένος στόχος των δύο ομίλων είναι να ολοκληρωθεί το έργο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 «το αργότερο», με την επιφύλαξη της έγκρισης από τις αρχές ανταγωνισμού.
Η συμφωνία κοινοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή, θεματοφύλακα σε ζητήματα ανταγωνισμού στην ΕΕ. Μετά την έναρξη της εις βάθος έρευνας, η Επιτροπή έχει διορία 90 εργάσιμων ημερών (μέχρι τις 21 Αυγούστου), για να εκδώσει την απόφασή της.
Η Orange και η MasMovil αιτιολόγησαν την κοινοπραξία τους αναφερόμενες κυρίως στη βελτίωση της αποδοτικότητας που θα τους επιτρέψει «να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε οπτικές ίνες και 5G».Η συμφωνία αυτή έγινε μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο όπου πολυάριθμοι επικεφαλής ευρωπαϊκών παρόχων έχουν ζητήσει την ενοποίηση της αγοράς στη Γηραιά Ήπειρο για τη μείωση του ανταγωνισμού και την αύξηση της κερδοφορίας τους, σε μια περίοδο μαζικών επενδύσεων σε αυτές τις τεχνολογίες.
Η έναρξη της εις βάθος έρευνας «αποτελεί ένα νέο στάδιο στη διαδικασία με την Επιτροπή, κατά το οποίο θα έχουμε τον χρόνο και την ευκαιρία να καταδείξουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι επωφελής τόσο για τους Ισπανούς καταναλωτές όσο και για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, διότι αυτή θα εγγυάται τη βιώσιμη ανάπτυξη του 5G και των οπτικών ινών σε μεγαλύτερη κλίμακα σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά», απάντησε ένας εκπρόσωπος της Orange σε δελτίο Τύπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια