Η μετάβαση σε εντελώς καθαρή ενέργεια θα απαιτήσει επενδύσεις αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στα ορυκτά καύσιμα θα κόστιζε ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τον Ιλον Μασκ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Απαιτείται μια τεράστια κατασκευή εργοστασίων ηλιακών συλλεκτών και διυλιστηρίων μετάλλων τα επόμενα 20 χρόνια για την παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ικανότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία της παγκόσμιας οικονομίας εξ ολοκλήρου με ενέργεια χωρίς άνθρακα, ανέφερε η Tesla την Πέμπτη.

ΕΕ: Οι κλιματικοί στόχοι για το 2040

Η λευκή βίβλος

Η λευκή βίβλος της Tesla αποτυπώνει με λεπτομέρεια το μεγαλειώδες όραμα του Μασκ για έναν κόσμο χωρίς ορυκτά καύσιμα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την ημέρα των επενδυτών τον προηγούμενο μήνα.

«Η Γη θα κινηθεί προς μια βιώσιμη ενεργειακή οικονομία», είπε ο Μασκ στην εκδήλωση στο Ώστιν του Τέξας. «Και θα συμβεί στη ζωή σου», συμπλήρωσε.

Η Tesla βλέπει αναβαθμισμένα δίκτυα που τροφοδοτούνται με αιολική και ηλιακή ενέργεια, παγκόσμιες συστοιχίες μπαταριών και υπόγεια σπήλαια υδρογόνου για αποθήκευση ενέργειας, ανακατασκευή βαρέων βιομηχανιών, όπως η χαλυβουργία και η τσιμεντοβιομηχανία, καθώς και σπίτια και επιχειρήσεις που θερμαίνονται ή ψύχονται με αντλίες θερμότητας.

Το επιπλέον κόστος

Το κόστος της εναλλακτικής λύσης – η συνέχιση της παραγωγής πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου – είναι υψηλότερο, υποστηρίζει η Tesla, και θα ανέλθει σε περίπου 14 τρισεκατομμύρια δολάρια τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Το προβλεπόμενο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα του Μασκ απαιτεί περίπου 30.000 γιγαβάτ χωρητικότητας ανανεώσιμης ενέργειας και 240.000 γιγαβατώρες μπαταριών αποθήκευσης. Αυτά τα στοιχεία συγκρίνονται με την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 3.214 γιγαβάτ το 2021 και έναν τομέα σταθερής αποθήκευσης ενέργειας που προβλέπεται να έχει χωρητικότητα 1.432 γιγαβατώρες έως το τέλος του 2030, σύμφωνα με το BloombergNEF. Αυτό θα αντιπροσώπευε ένα τεράστιο όφελος για καθαρές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Tesla.

Ενώ το επενδυτικό κόστος 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για έναν καθαρότερο κόσμο είναι υψηλό, ο Μασκ υποστηρίζει ότι αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα της παγκόσμιας οικονομίας των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε 20 χρόνια, θα ήταν το 0,5% της παγκόσμιας οικονομίας», είπε στους επενδυτές τον περασμένο μήνα. «Οπότε αυτό δεν είναι μεγάλος αριθμός».

Ο παγκόσμιος τομέας μετάλλων είναι έτοιμος για μεγάλη έκρηξη ζήτησης σύμφωνα με το σενάριο του Μασκ. Θα χρειαστούν συνολικά 502 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιουχικών δαπανών εξόρυξης και 662 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διύλιση και την παραγωγή νικελίου, λιθίου,  χαλκού και άλλων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν σε μπαταρίες και εξοπλισμό καθαρής ενέργειας.

Εφικτό ένα βιώσιμο μέλλον

Υπάρχει επίσης ελάχιστη πιθσνοτητα να εξαντλήσει ο κόσμος τις προμήθειες απαιτούμενων μετάλλων, καθώς απαιτείται μόνο ένα κλάσμα των τρεχόντων πόρων και η υψηλότερη ζήτηση θα ενθαρρύνει τους εξερευνητές να αναζητήσουν νέα κοιτάσματα.

Η ανακύκλωση θα αρχίσει να αντικαθιστά ουσιαστικά την παροχή νέων μετάλλων από το 2040, καθώς οι ληγμένες μπαταρίες, οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες συλλέγονται για επαναχρησιμοποίηση. Άλλα υλικά θα καταργηθούν σταδιακά ή θα ελαχιστοποιηθούν: η χρήση χαλκού αντί για ασήμι στα ηλιακά πάνελ, η χρήση τεχνητού γραφίτη στις μπαταρίες και η εξάλειψη των σπάνιων γαιών από τις ανεμογεννήτριες.

«Το βιώσιμο μέλλον είναι τεχνικά εφικτό και απαιτεί λιγότερες επενδύσεις και λιγότερη εξόρυξη υλικών από τη συνέχιση της σημερινής μη βιώσιμης ενεργειακής οικονομίας», αναφέρει η Tesla.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green