Στην πράσινη ανάπτυξη στρέφεται ξανά η Microsoft, εκμεταλλευόμενη τα 370 δισ. δολάρια για την κλιματική αλλαγή που προωθεί ο νόμος Μπάιντεν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πριν από τρία χρόνια η εταιρεία δημιούργησε το Ταμείο Καινοτομίας για το Κλίμα με κεφάλαια 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και αποτελούσε τον μοναδικό τεχνολογικό γίγαντα που υποσχόταν σημαντικές επενδύσεις για να αντιμετωπίσει τους κλιματικούς κινδύνους.

Microsoft: Βελτιώνει το Office με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης

O νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού

Το 2023, έχουν απομείνει στο ταμείο 400 εκατ. δολάρια και ο νόμος Μπάιντεν αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Microsoft ώστε να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη με κρατικά χρήματα.

«Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ακόμη και τα μέτρα που βλέπετε στην Ευρώπη σήμερα, είναι σπουδαία μέτρα για την κλιμάκωση των επενδύσεων και των επενδυτικών ευκαιριών», δήλωσε σε συνέντευξή της η Melanie Nakagawa, επικεφαλής βιωσιμότητας της Microsoft.

Η Nakagawa εντάχθηκε στην εταιρεία τον Ιανουάριο από τον Λευκό Οίκο, όπου, ως ειδική βοηθός του προέδρου Τζο Μπάιντεν και ανώτερη διευθύντρια για το κλίμα και την ενέργεια στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, εργάστηκε για την ανατροπή της απόφασης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Η Microsoft με έδρα το Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον θα κατευθύνει τις μελλοντικές δαπάνες σε τομείς όπου είναι ήδη ενεργή, όπως η μείωση εκπομπών άνθρακα και τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα. Θα χρησιμοποιήσει επίσης τη χρηματοδότηση  στοχεύοντας νέους τομείς, όπως τα πράσινα δομικά υλικά και το νερό, καθώς και ενθαρρύνοντας την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το ταμείο για το κλίμα

Η Microsoft ανακοίνωσε την ίδρυση του ταμείου της τον Ιανουάριο του 2020 με στόχο τη μείωση ενός γιγατόνου άνθρακα που προέρχεται από τις δικές της δραστηριότητες έως το 2050. Ακολούθησε η Amazon με ένα πρόγραμμα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ενώ μια σειρά από εταιρείες κοινής ωφέλειας και εξόρυξης έχουν επίσης δαπανήσει επιχειρηματικά κεφάλαια με στόχο έργα για το κλίμα.

Η Microsoft  εστιάζει ξανά σε πράσινες επενδύσεις και βασίζει την πολιτική της σε τέσσερα κριτήρια: ουσιαστικό αντίκτυπο, ισότητα ή διασφάλιση ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ωφελούνται, τεχνολογία που σχετίζεται με τα προϊόντα και τους πελάτες της Microsoft και τις αγορές με υποχρηματοδότηση.

«Είμαστε  ξεκάθαροι, η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα πρόβλημα 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και έχουμε ένα ταμείο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Brandon Middaugh, διευθυντής του ταμείου της Microsoft. «Έτσι η δουλειά που κάνουμε για να κινητοποιήσουμε όλο τον κόσμο έχει ουσιαστικό αντίκτυπο».

Η Microsoft προσπαθεί επίσης να υποστηρίξει την τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επιτύχει τους δικούς της στόχους αρνητικού άνθρακα.

Η συνεργασία με την Twelve

Η Twelve, μια εταιρεία από την Καλιφόρνια που μετατρέπει το CO2 σε βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο, το E-Jet, και που σύμφωνα με την εταιρεία έχει έως και 90% χαμηλότερες εκπομπές κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος από τα συμβατικά καύσιμα, έχει λάβει οικονομική υποστήριξη από τη Microsoft. Τον Ιούλιο, οι δύο εταιρείες και η Alaska Airlines, ο αερομεταφορέας που εδρεύει στο Σιάτλ που χρησιμοποιεί η Microsoft για επαγγελματικά ταξίδια, ανακοίνωσαν μια συνεργασία για την ανάπτυξη της αγοράς για το προϊόν της Twelve, συμπεριλαμβανομένης της διαφήμισης για μια εμπορική πτήση επίδειξης. Χρησιμοποιώντας το  συγκεκριμένο καύσιμο στα αεροπορικά της ταξίδια στην Αλάσκα, η Microsoft μειώνει τις δικές της εκπομπές άνθρακα και καθίσταται επιλέξιμη για εκπτώσεις φόρου.

«Ελλείψει της υποστήριξης της Microsoft, η συμφωνία μπορεί να μην είχε γίνει έτσι, σίγουρα όχι με αυτή την ταχύτητα και τη φιλοδοξία του έργου», δήλωσε ο Nicholas Flanders, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Twelve.

Επένδυση στη Boston Metal

Η στρατηγική της Microsoft αντικατοπτρίζεται επίσης σε μια επένδυση του Ιανουαρίου στη Boston Metal, η οποία χρησιμοποιεί μια διαδικασία που αναπτύχθηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης για να τροφοδοτήσει την παραγωγή χάλυβα με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και όχι με άνθρακα. Καθώς η Microsoft δημιουργεί περισσότερα γραφεία, προϊόντα και κέντρα δεδομένων, η επίτευξη των περιβαλλοντικών της στόχων σημαίνει μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με την κατασκευή και τη μεταφορά δομικών υλικών.

Με αντίπαλο τον χρόνο

Η Microsoft αναμένεται να εξαντλήσει το υπόλοιπο του ταμείου κάποια στιγμή το επόμενο έτος.

Η πρόκληση για τη Microsoft και τους ομολόγους της στις επενδύσεις για το κλίμα είναι να επιτύχουν την αλλαγή με αρκετή ταχύτητα, είπε η Nagakawa.

«Θέλω πραγματικά να βεβαιωθώ ότι αυτές οι επενδύσεις θα μπορούν να προχωρήσουν όσο γρήγορα πρέπει, και ότι μπορούμε να επιταχύνουμε την υιοθέτηση της τεχνολογίας όσο πιο γρήγορα μπορούμε», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης